Párizs és London új határőrizeti szerződést köt

2018. január 17. 12:12

A megállapodás elsősorban a kísérő nélküli kiskorúakról, a menedékkérőkről és a családegyesítésről fog rendelkezni.

2018. január 17. 12:12

Emmanuel Macron francia elnök és Theresa May brit miniszterelnök egy új határőrizeti szerződést jelent be a Nagy-Britanniába átjutni próbáló migránsok kezelését hivatott Le Touquet-megállapodás kiegészítésére – közölte szerdán a francia elnöki hivatal. 

A két ország vezetője csütörtökön találkozik a Londontól délre található Sandhurstben. A még véglegesítés alatt álló szöveg egy új francia-brit szerződés lesz, amely elsősorban a kísérő nélküli kiskorúakról, a menedékkérőkről és a családegyesítésről fog rendelkezni, „a kérelmek néhány napon belüli megvizsgálására vonatkozó időtartam pontos előírásaival” – jelezte a francia diplomáciai forrás. A szerződésnek lesz egy pénzügyi része is, amely „jelentős” brit hozzájárulást ír elő. 

Az észak-franciaországi kikötőváros, Calais több mint harminc éve a kontinensről Nagy-Britanniába átjutni vágyó illegális bevándorlók gyűjtőhelye. A helyzet megoldására 2003 februárjában Le Touquet városában aláírt és 2004-ben életbe lépett kétoldalú egyezmény alapján a brit határőrizeti szervek a franciaországi határátkelési pontokon szűrhetik a Nagy-Britanniába tartó utasforgalmat, és a francia oldalon tarthatják azokat, akiknek belépését bármilyen okból nem engedélyezik. A brit kormány ennek fejében eddig több tízmillió euróval támogatta a határőrizet és a kikötői infrastruktúra megerősítését Calais-ban, ahol jelenleg mintegy 1130 rendőr teljesít szolgálatot.

(MTI)

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nikonos
2018. január 17. 20:10
"a brit határőrizeti szervek a franciaországi határátkelési pontokon szűrhetik a Nagy-Britanniába tartó utasforgalmat, és a francia oldalon tarthatják azokat, akiknek belépését bármilyen okból nem engedélyezik" Nem az a mantra, hogy a lakóhely megválasztása alapvető emberi jog? Nácik!
csuka
2018. január 17. 12:53
„Lebukás után: migrációs sorvezetőt kaptak a fideszes képviselők Rosszul érinthette a Fideszt, hogy míg évek óta nagy erőkkel folytat migrációellenes kormánypropagandát, addig a sajtó beszámolt róla, hogy Magyarország több mint 1300 "menekültet" fogadott be tavaly. Legalábbis erre utal, hogy hétfőn személyesen a kormánypárt kommunikációs igazgatója, Hidvéghi Balázs által aláírt sorvezetőt küldtek ki országgyűlési képviselőik és választókerületi elnökeik számára. … Eszerint 2015-ben 508, míg 2016-ban 432, 2017-ben 1291 és 2018-ban eddig 37 személy esetében döntöttek a magyar hatóságok a nemzetközi védelem megadásáról. … Érdekesség, hogy hazánknak szinte éppen a tavaly befogadott "menekültek" számával megegyező, összesen 1294 ügyben kellett volna lefolytatnia a menekültügyi eljárást az uniós belügyminiszterek tanácsának döntése értelmében.” https://kuruc.info/r/2/181622/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!