Több tízezren tüntettek Netanjahu ellen Tel-Avivban

2017. december 03. 09:30

A tiltakozók szerint a kormánypárt olyan törvényt akar elfogadtatni, mely Benjamin Netanjahu miniszterelnök személyes védelmét szolgálná az ellene folyó nyomozással szemben.

2017. december 03. 09:30

Több tízezres tömeg tüntetett Tel-Avivban szombat este a kormányzati korrupció, illetve a kneszet által hozott új törvény elfogadása ellen, amely korlátozná a rendőrség hatáskörét.

A szégyen menetének nevezett felvonuláson a tízes tévécsatorna becslése szerint mintegy húszezren csatlakoztak a több mint egy éve, a főügyész lakásának közelében minden szombat este tüntető „kemény maghoz”.

A tiltakozók a Benjamin Netanjahu kormányfő távozását követelték, s számos házilag készített transzparenset tartottak magasba, amelyeken megfogalmazták bírálataikat. Leggyakrabban a „szégyen” szót skandálták, a kormányfő elleni korrupciós vádakra utalva. Ezzel egy időben a helyi média beszámolói szerint több százan vonultak az utcára Jeruzsálemben és Haifán is.

A tel-avivi tüntetés kezdetén felszólalt Meni Naftali, a miniszterelnöki rezidencia volt gondnoka, aki pert nyert a vele megalázóan bánó Sara Netanjahu, a miniszterelnök felesége ellen.

A felszólalók ostorozták a múlt héten a kneszetben első olvasatban elfogadott törvényt, amely megtiltaná a rendőrségnek, hogy a nyomozás lezárásakor nyilvánosságra hozza, sikerült-e elég bizonyítékot találnia a vádak alátámasztására. A bírálatok szerint ez a törvény Benjámin Netanjahu miniszterelnök személyes védelmére készül, hogy ne hozhassák nyilvánosságra az ügyészségnek hamarosan küldendő nyomozati anyagot.

A Likud párt törvényalkotói az úgynevezett ajánlási törvényt gyorsított eljárással már a következő napokban megpróbálják második és harmadik olvasatban is megszavaztatni. 

Állítólag attól tartanak, hogy súlyos politikai vihart okozhat a kormányfőt érintő ajándékozási ügy, amelyet a rendőrség már a következő napokban lezárhat. A gyanú szerint a miniszterelnök nagy értékű ajándékokat fogadott el üzletemberektől, valamint alkut akart kötni az egyik izraeli lap, a Jediót Ahronót kiadójával, hogy az újság kedvezőbben írjon a kormányról.

(MTI)

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
illiberator
2017. december 03. 13:46
Remélem B.N. -nak nem árt ez a kampány, mert ő Magyarország szövetségese a migrációs válságban - szemben az Amerikát irányító zsidó lobbival.
catalina9
2017. december 03. 13:22
A gyanú szerint a miniszterelnök nagy értékű ajándékokat fogadott el üzletemberektől, valamint alkut akart kötni az egyik izraeli lap, a Jediót Ahronót kiadójával, hogy az újság kedvezőbben írjon a kormányról." hát van ez így, Netán Gyurcsány mester is ilyesmire célzott: Öszödi beszéd: „..fölkészíteni a legbefolyásosabb lapok vezetőit és vezető publicistáit, hogy mire számíthatnak, bevonni őket ebbe a folyamatba. Megtanulni nem fölszisszenni minden pillanatban és menni előre.” de nem is szisszentek a Rangos Katalinok, Bolgár Györgyök és a többi Klubrádiós igazlátók...
rajgy
2017. december 03. 12:54
Milyen jól jött volna Orbánnak is egy ilyen törvény, nem? Meg volt a 2/3 hozzá, csak nem gondolt rá idejében. Pedig akarta!! Most halgattam bele a Vasárnapi Újságba a Kossuthon: tiszta kormánypropaganda. Megy az agymosás.
balbako_
2017. december 03. 10:41
Soros keze oda is elér!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!