Szerbia
ÉLŐ
Anglia

Muszlimok Németországban: hurráoptimista tanulmányt közölt a Bertelsmann

2017. szeptember 18. 15:12

Minden nagyon szép, minden nagyon jó, csak a németek nem eléggé befogadók: ez a summázata a német Bertelsmann Alapítvány egy németországi muszlimok integrációjáról szóló tanulmánynak. A Neue Zürcher Zeitung által megszólaltatott szakértő kételkedik az adatokban.

2017. szeptember 18. 15:12

A németországi muszlimok integrációjáról közölt tanulmányt a német Bertelsmann Alapítvány – írja a Neue Zürcher Zeitung. Az augusztus végén megjelent, 72 oldalas tanulmány szerint a németországi muszlimok 96 százaléka kötődést érez az új hazához, 78 százalékuk kapcsolatban áll más vallású emberekkel, és a muszlimok körében alacsonyabb a munkanélküliség, mint a nem muszlimok között – szólnak a közölt adatok. 

A Bertelsmann tanulmánya szerint ugyanakkor a született németek közöl minden ötödik nem kíván muszlimokat a saját szomszédságába, a „nagyon vallásos” muszlimok pedig hátrányban vannak a munkaerőpiacon. 

Megszépített jelen

A Neue Zürcher Zeitung szerint azonban egyoldalú a tanulmány, a muszlimok integrációjáról pedig megszépített összképet közöltek. A német Szövetségi Munkaügyi Ügynökség szerint például a munkanélküliek 43 százalékának migrációs háttere van.

A svájci lap megszólaltatta Ruud Koopmanst, a berlini Humboldt Egyetem szociológia- és migrációkutató professzorát, aki 2016-os tanulmányában azt állapította meg, hogy a muszlimok egész Európában kevésbé vannak integrálva a munkaerőpiacba, mint a többségi társadalmak tagjai. Koopmans szerint a Bertelsmann olyan számokat közölt, amelyek minden más statisztikának ellentmondanak. „Ezek fantáziaszámok, amik nem reprezentatívak” – fogalmaz a professzor, aki szerint nem is lett volna szabad közölni ezeket a számokat. Koopmans szerint a muszlimok munkaerőpiaci hátránya nem a diszkriminációból fakad, hanem abból, hogy hiányos a nyelvtudások és tradicionálisabb a világfelfogásuk. Így például a muszlim nők kisebb arányban vállalnak munkát.

A Bertelsmann tanulmánya a vallási meggyőződést olyan kérdésekkel vizsgálta, miszerint „mennyit meditálnak” a válaszadók, vagy „milyen gyakran érzik magukat egynek a mindenséggel” – ami az NZZ szerint inkább ezoterikus szemináriumokba, nem pedig vallási kutatásba valók.

Mi a fontos?

A svájci lap emlékeztet: a Németországban élő 4,7 millió muszlim 59 százaléka török származású. A német törökök körében a münsteri egyetem készített tavaly egy kutatást, mely szerint a megkérdezettek 47 százaléka azt vallja, a vallása parancsai fontosabbak számára, mint a német törvények; 32 százalékuk szerint vissza kellene építeni Mohamed korának társadalmi rendjét; 23 százalékuk nem fogna kezet a másik nem képviselőivel; és 21 százalékuknak van negatív érzésük a zsidókkal szemben. A fundamentalizmus témáját a Bertelsmann kutatása nem is boncolgatta.

A Neue Zürcher Zeitung verdiktje a tanulmányról: „A Bertelsmann-kutatás olyan benyomást közöl, hogy minden rendben van, eltekintve néhány rasszista némettől, de olyanok mindig is akadtak. A legtöbb médium köszönettel közli a hírt. A Bertelsmann szép világa részben Németország szép világa”.

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
annamanna
2017. szeptember 19. 07:12
Lehetetlen integrálni azokat a muszlimokat, ahol a nő nem dolgozik. Csak azok képesek alkalmazkodni az európai életrendhez, ahol a nő dolgozik. Minden egyéb szöveg hazugság. Hány %-nyi muszlim nő dolgozik? Abból az adatból ki lehet számolni, a muszlimok mekkora része integrálódik sikeresen Európában. Török nők helyzete Töröko-ban (munkavállalásról egyetlen szó sem esik) http://m.magyarnarancs.hu/szex/a_notildek_helyzete_torokorszagban_idotildevel_meg_lehet_szokni-53230 és http://www.origo.hu/nagyvilag/20041023atorok.html Ebben említik azért: "a OECD-tagállamok közül Törökországban a legalacsonyabb a nők foglalkoztatottsága, mindössze 29 százalék – az Európai Unióban ez meghaladja a 60 százalékot is." http://kitekinto.hu/europa/2012/10/29/nincsenek_konny_helyzetben_a_torok_nk
zotya88
2017. szeptember 18. 21:14
Nem kell aggódni. Az integráció kiváló ütemben zajlik. - Osztrákoknál (Bécs) több a muszlim, mint a keresztény - Svájc ( az iskolákban már csak zöldséget, gyümölcsöt és tésztát) ehetnek a tanulok, mert a muszlim szülök folyton tüntettek, hogy ők nem tudják, hogy a gyerekeik milyen húst esznek. Megoldás, ha muszlim nem eszi meg a húst, akkor mindenki vega lesz
br-o
2017. szeptember 18. 20:59
Ízlelgessük: tízszeresen felülreprezentáltak a bevándorlók és leszármazottaik a munkanélküliek között.
antioxi
2017. szeptember 18. 19:47
Polkorrektség csúcsra jár.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!