Érvénytelenítik az indiai-muszlim házasságot

2017. augusztus 21. 09:01

Érvénytelennek tekinti Akhila Ashokan, egy indiai nő és Shafin Jahan, muszlim vallású férfi házasságát Indiában a Legfelsőbb Bíróság.

2017. augusztus 21. 09:01

India Legfelsőbb Bírósága kitart amellett, hogy Akhila Ashokan, indiai nő és Shafin Jahan, muszlim férfi házassága érvénytelen maradjon. A pár 2016 decemberében házasodott, amit megelőzően Akhila elhagyva korábbi hindu vallását muszlimmá változtatta hitét. A 24 éves hölgy házasságra vonatkozó döntését annulálta az Indiai Legfelsőbb Bíróság és Akhilát arra utasították, hogy visszaköltözzön a szülői házba – írja a Guardian

Akhila Ashokan a kojambuttúri egyetemen orvostanhallgatójaként tért át az iszlám hitre, majd 2016-ban ismerte meg Shafin Jahant, későbbi hitvesét. Édesapja ekkor a Keralában működő bírósághoz fordult, hogy Akhilát újra az ő gondjaira bízzák. A bíróság az apának kedvező döntést meghozva májusban úgy határozott, hogy Akhila házassága érvénytelen és szükségesnek látta, hogy a nő visszaköltözzön szülei házába. A bíróság döntését így indokolta: „(Akhila) gyenge és sérülékeny, sokféleképpen kihasználható” valamint hogy „a házassága felőli döntés az egyik legfontosabb az életében így a csak kellő szülői befolyással hozható meg”. 

Az indiai hatóságok azóta nyomozást indítottak annak felkutatása érdekében, hogy a nő önszántából választotta-e az iszlám vallást. Akhila házassága érvénytelenítéséről korábban így nyilatkozott: „sértő az indiai nők függetlenségére nézve”. Május óta a szülői házban élve a hölgynek nincs lehetősége a szüleink kívül mással kommunikálni.

Jahan, a férj azóta tiltakozását jelezte a Legfelsőbb Bíróság felé, hivatkozván arra, hogy a döntésükkel megfosztják az indiai nőket a jogtól, hogy magukról gondolkodhassanak, döntéseket hozhassanak. Az indiai nőjogi aktivisták szintén döbbenten állnak a bíróság döntése előtt. „A nőnek, mint felnőtt embernek joga van megválasztani férjét, tekintet nélkül annak kasztjára, hitére vagy etnikumára” – állítja Vrinda Grover, ügyvéd. 

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2017. augusztus 21. 20:55
" „A nőnek, mint felnőtt embernek joga van megválasztani férjét, tekintet nélkül annak kasztjára, hitére vagy etnikumára” – állítja Vrinda Grover, ügyvéd. " Igen csak érdekes és furcsa módon mindig a nők térnek át a férjük iszlám hitére és sohasem fordítva. Míg olyanról, hogy muzulmán nő nem muzulmán férfihoz megy feleségül valahogyan csak nem hallani.
n0ri68
2017. augusztus 21. 13:25
Mi az, hogy indiai nő és muszlim férfi? A pasi nem indiai? Igen jelentős muszlim kisebbség él Indiában! Talán hindu nő és muszlim férfi!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!