Franciaország
18:002024. június 25.
Lengyelország
Hollandia
18:002024. június 25.
Ausztria

Az Iszlám Állam tagja volt a brüsszeli merénylet elkövetője

2017. augusztus 27. 11:30

A brüsszeli késeléses támadás végrehajtója az Iszlám Állam „katonája” volt. A szomáliai származású férfi péntek este Brüsszel központjában hátulról támadt három járőröző katonára egy késsel, miközben azt kiabálta, hogy „Allah Akbar!”

2017. augusztus 27. 11:30

Az Iszlám Állam „katonája” volt a pénteken végrehajtott brüsszeli késeléses támadás végrehajtója – közölte a dzsihadista terrorszervezet a szócsövének tekinthető Aamák hírügynökségen keresztül.

A merénylő egy 30 éves, szomáliai származású, 2015 óta belga állampolgár volt, aki péntek este Brüsszel központjában hátulról támadt három járőröző katonára egy késsel, miközben azt kiabálta, hogy „Allah Akbar!”. A férfit a katonák meglőtték – a támadót két lövés érte –, korházba szállítása után belehalt sebeibe. A hadsereg tagjai csak könnyebb sérüléseket szenvedtek, a támadásban arcukon és kezükön sérültek meg. Senki másnak nem esett bántódása. Az Iszlám Állam nevű terrorszervezet azt állította, hogy a támadás válasz volt az Egyesült Államok vezette koalíciós erők Szíriában és Irakban ellene folyó műveleteire. A belga főügyészség tájékoztatása szerint a Brüsszeltől mintegy 100 kilométerre északnyugatra található Bruges-ben bejelentett lakcímmel rendelkező elkövetőnél egy lőfegyverutánzatot találtak és két példányt a muszlim vallás szent könyvéből, a Koránból. Hangsúlyozta, a katonák helyesen jártak el, amikor a támadóra tüzet nyitottak. 

Az esetet terrortámadásnak nyilvánították, és „terrorista gyilkosság kísérletének” gyanújával nyomozást indítottak. A hatóságok átkutatták az elkövető lakását, de további információval nem szolgáltak. Renaat Landuyt, Bruges polgármestere elmondta, az elkövető már négy hónapja nem fordult meg lakóhelyén. Radikalizálódásának nem látták jelét, de már korábban is különösen viselkedett, amelyet pszichológiai problémákkal magyaráztak. A férfi, noha nem szerepelt a hatóságok terrorizmussal összefüggésben összeállított listájában, de ismert volt a hatóságok előtt, ugyanis a Belgium flamand nyelvű, északnyugati régiójában található Eeklo városában idén februárban rendőrökre támadt, miután azok „vandalizmus” miatt elő akarták állítani.

Belgiumban a 32 ember halálát okozó, 2016. március 22-én végrehajtott brüsszeli merényletek óta magas, hármas fokú terrorkészültség van érvényben, ami azt jelenti, hogy a terrortámadás elkövetésének veszélye fennáll, lehetséges és valószínűsíthető. Azóta katonákat és a korábbiaknál több rendőrt vezényeltek az utcára, a középületek és a nagyobb rendezvények védelmére. A pénteki incidens a belga főváros egy olyan negyedében történt, ahol számos bár és vendéglő található, nem messze a történelmi Grand Place tértől, amely az egyik legfőbb turistaattrakció. A brüsszeli városi ügyészség szombaton külön nyilatkozatban közölte, hogy az előírásokkal összhangban fegyverhasználat miatt vizsgálatot indítottak a gyanúsítottat lelövő katona ügyében. Az ügyészség ugyanakkor hozzátette, hogy a katona jogos önvédelemből használta a fegyverét, miután a támadó megszúrta őt a késével. Charles Michel belga kormányfő Twitter-üzenetében támogatásáról biztosította a katonákat. Hozzáfűzte: a belga biztonsági erők továbbra is készültségben lesznek, és figyelemmel kísérik a helyzetet.

(MTI)

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2017. augusztus 27. 17:24
"Az Iszlám Állam nevű terrorszervezet azt állította, hogy a támadás válasz volt az Egyesült Államok vezette koalíciós erők Szíriában és Irakban ellene folyó műveleteire." Ha már csak ilyen válaszra futja tőlük, akkor már nem annyira veszélyesek.
Akitlosz
2017. augusztus 27. 17:23
"hátulról támadt három járőröző katonára egy késsel, miközben azt kiabálta, hogy „Allah Akbar!” " A hátulról támadás váratlanságát és hatékonyságát nem kicsit csökkenti, ha közben kiabál a támadó.
Rugo
2017. augusztus 27. 12:43
Na és? A liberális Európában senkit senkit nem különböztethetnek meg a politikai vagy vallási nézetei matt.
balbako_
2017. augusztus 27. 12:27
Úgy felbőszült attól, hogy a magyarok kerítést építettek - Kálmán Olga szerint - hogy belépett az IÁ-ba és kést ragadva mindenkit ledöfött. Csakis így történhetett.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!