Vigyázzon, mennyire vetkőzik le Hvar szigetén!

2017. július 10. 10:18

A népszerű horvát üdülőhelyen, Hvar szigetén 500-600 eurós büntetésre is számíthat az, aki hiányos öltözetben sétál a városban, aki pedig közterületen fogyaszt alkoholt, akár 700 euróval is szegényebben jöhet haza.

2017. július 10. 10:18

Júliusban már elérkezik az idő, amikor fél Magyarország leköltözik egy hétre a horvát tengerpartra – ekkor sokan a méltán népszerű üdülő-és partihelyet, Hvar szigetét választják kikapcsolódásuk célpontjaként. Mostantól viszont figyelniük kell azoknak, akik hiányos öltözetben, fürdőnadrágban és bikiniben flangáltak, vagy italoztak Hvar utcáin: meztelenkedésért, hiányos öltözetért vagy közterületen történő alkoholfogyasztásért akár 700 eurós büntetést is kiszabhatnak a helyi hatóságok.

Rikardo Novak nemrég megválasztott független polgármester le akar számolni a féktelen turistákkal, hogy megvédje Hvar hírnevét, amely gazdag hagyományos és kulturális értékekkel rendelkezik – írta a Jutarnji List című horvát napilap hétfőn.

A táblákon képekkel illusztrálják, mit nem szabad a szigeten. Hiányos öltözetben sétálni a városban 500 euró büntetéssel jár. Amennyiben a hiányos öltözet bikinit vagy úszónadrágot takar, a büntetés 600 euró. A legszigorúbb pénzbírságot, 700 eurót azokra szabják ki, akik közterületen fogyasztanak alkoholt és ételt. A táblán egy rendesen felöltözött, kézen fogva sétáló pár is látható, a kép mellett pedig az a szövet olvasható, hogy „Spórolj a pénzeddel és élvezd Hvar szigetét” (Save your money and enjoy Hvar). 

A polgármester a rigorózus intézkedéseket azzal magyarázta: meg akarja állítani Hvar „turisztikai öngyilkosságát”, amely azzal kezdődött, hogy a szigetet úgy reklámozták, mint világszínvonalú partihelyszínt. 

Nemrég Ante Dabo, a Pag szigeti Novalja polgármestere kért elnézést a város hivatalos honlapján a helyi lakosoktól egyes turisták „barbár” viselkedése miatt. A helyiek szerint a horvát Ibizának is nevezett Zrce Beachen az ittas, félmeztelen és bedrogozott turisták törnek-zúznak, lármáznak, nem tisztelnek senkit és semmit, ott vizelnek, ahol akarnak és félmeztelenül ülnek be bárokba vagy éttermekbe. A polgármester megígérte: mindent megtesz annak érdekében, hogy a város visszanyerje méltóságát.

(MTI)

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
malakka
2017. július 11. 08:09
Tipikus lehúzás. Teszem azt, egy lány felvesz egy apró farmer rövidnadrágot és egy olyan topot, amely a hasa felét szabadon hagyja. Hiányos öltözéknek minősül? Nyilván nem. Pedig egy ilyen öltözék esetekben többet mutat, mint egy bikini.
Strassnoff Ignác
2017. július 11. 01:39
A fagylalt is étel, nem igaz? Na azt is otthon egyed!
Strassnoff Ignác
2017. július 11. 01:32
Nem lehet egyszerre baszni és szűznek maradni. Egy turistaparadicsom az ilyen. Ha kell a pénzük, el kell viselni őket. Természetesen a vandalizmus és az egyéb kilengések ellen fel kell lépni, de nehogy már egy tengerparti üdülőhelyen megbüntessenek azért, mert nincs rajtam póló! Amúgy meg ez gyerekekre is vonatkozik? Vagy van valami korhatár? De gond egy szál se, a magam részéről nem megyek olyan helyre, ahol nem ihatok meg egy üveg sört közterületen. A világ nagyobb részén ez nem probléma, ezt az egy porfészket ki bírom kerülni. Egyébként mi van, ha valaki azt mondja, hogy leszophatják, nem fizet 700 eurót egy korty piáért? Letartóztatják? És aztán? Az ország fizetőeszköze a horvát kuna. Milyen alapon szab ki büntetést euróban? Egy tengerparti talponálló büfé előtt lehet inni? Nem közterület? 2, vagy 3 méterre tőle meg 700 euró? Mára a horvát rendőrökből kissé visszavettek, mert már kezdtek világhírűvé válni a tahóságukkal, de látom utánpótlásból nincs hiány. Anno a havert (kocsival) megállítja a horvát zsaru. -100 euró. (Ez volt a köszönés.) -Miért, mi a probléma? -Keressek? Akkor drágább lesz. -Ne. Itt a százasod, te anyabaszó állat. Az utolsó 3 szó kivételével horvátul zajlott a társalgás, mert a cimbora is beszélte a nyelvet. Nem számított, akkor is fizetnie kellett a semmiért. De sokan jártak úgy is, hogy leparkoltak, aztán mire mentek a kocsihoz az mögött találtak egy megállni tilos táblát, ami előzőleg nem volt ott. Meg még trükkök százai... Szerbiában egy százasba fájt, hogy "koszos" volt a kocsi. A rendőr szerint. Délután. A haver délelőtt mosatta le a verdát... Egy nép ez ott mind... Egyszerűbb lenne azt mondani, hogy mindenki maradjon otthon, ők nem tartanak igényt a turistákra se, meg a pénzükre se. Ennek a feléig jutottak. Turista nem kell, a pénze meg igen.
bunko_jobbos
2017. július 10. 19:46
A híres horvát vendégszeretetet láthatjuk... Ezért nem megyek oda, mert ekkora parasztok. Azt képzelik, hogy ők a világ közepe, a turista meg kussoljon. Menj el egy normális helyre. Pl. Görögországba. SOHA, DE SOHA nem jutna eszükbe azokat basztatni, akikből élnek. Igenis, a részeg turistákat viseljék el, fürdőgatyában is. Meg nem lehet enni. Bmeg, ezeknek tényleg elment az eszük?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!