Franciaország: nők a kulcstárcák élén

2017. június 22. 08:32

Emmanuel Macron szerda délután ismertette új francia kormányának összetételét. A politikai egyensúly, valamint a férfiak és a nők egyenlő arányának megtartásának érdekében történtek a változtatások. Nő vezeti az igazságügyi és a védelmi minisztériumot is.

2017. június 22. 08:32

Emmanuel Macron új francia kormányának összetételét az Elysée-palota titkára ismertette szerda délután. A korrupciós gyanú miatt távozó négy tárcavezető helyére a politikai egyensúly, valamint a férfiak és a nők egyenlő arányának megtartása mellett nevezték ki az új kormánytagokat – írta az Euronews. Az alkotmánytanács tagja, Nicole Belloubet került az igazságügyi tárca élére, mely posztot korábban a centrista Francois Bayrou a Demokrata Mozgalom (Modem) vezetője töltötte be.

A védelmi minisztériumot az állami vasúttársaság igazgatója, Florence Parly veszi át, miután a Demokrata Mozgalom egy másik tagja, Sylvie Goulard kedden tudatta, nem folytatja az új kabinetben. Francois Bayrou „jobbkeze”, Marielle de Sarnez, Európa-ügyi miniszter szintén távozott, a tárcát Nathalie Loiseau, az elitképzőnek számító ENA igazgatónője fogja irányítani.

A területfejlesztési miniszter, Richard Ferrand is lemondott posztjáról. Emmanuel Macron azt kérte az egyik legközelebbi politikustársának számító Ferrand-tól, akivel együtt alapította a mozgalmát, hogy az elnöki párt, a Köztársaság lendületben (LREM) frakcióvezetője legyen a nemzetgyűlésben. Az ő helyét Jacques Mézard veszi át, aki eddig az agrártárcát vezette, amelynek élén mostantól Stéphane Travert volt szocialista képviselő áll. 

A lemondások hátterében az áll, hogy az ügyészség gyanúja szerint a Modem egyik politikusa olyan európai parlamenti asszisztenseket alkalmazott, akik nem az EP-ben, hanem Franciaországban dolgoztak.

A többi kulcstárca élén nem történt változás, a belügyminiszter a szocialista Gérard Collomb, a külügyminiszter a szintén szocialista Jean-Yves Le Drian maradt, míg a gazdasági minisztérium élén a jobboldali Bruno Le Maire áll, akinek tárcáját több jobboldali államtitkárral erősítette meg az államfő. 

Az új francia kormánynak – amely csütörtök délelőtt tartja első ülését – a miniszterelnökkel együtt öt jobboldali, hat baloldali, két LREM-es és két modemes tagja van, a többiek technokraták, nem kötethetők egyetlen párthoz sem.

(MTI / Euronews)

 

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
duzur
2017. június 23. 09:21
Lehet, hogy Macron, pont a felesége szellemi adottságai alapján bízik a nök képességeiben. (Trumpnál nem áll fenn ez a "veszély".)
TAVIROZSA
2017. június 22. 11:57
Olyan imádnivaló ahogy "kiderülnek" ilyen dolgok a választások után ... persze pl. a vasúttársaság elnöke nyilván kevesebb szavazatot tudott volna hozni Macronnak ! Mese, mese ...
cutcopy
2017. június 22. 11:49
"Nő vezeti az igazságügyi és a védelmi minisztériumot is" A nőt meg a férfi vezeti..
lavor
2017. június 22. 11:36
A kultúrmarxista elit cukiskodással, külsőségekkel, és laboratóriumi körülmények között kitenyésztett, szerethető emberi arccal rendelkező brand-ekkel akarja visszanyerni a bizalmat az emberekben. Látszólag ez be is jön nekik, a sok agyhalott pedig nagy kanállal zabálja. Obama elnöksége alatt indult, de igazán Justin Trudeau, kanadai miniszterelnök alatt lett, van csúcsra járatva, ezt valósítja meg az öreg kontinensen Macron, és valószínű lesznek követői szép számmal. A "szabad" sajtó pedig kiváló partner ebben, ami nem meglepő, hiszen egy csapatban játszanak. De a cuki máz alatt csak rothadó, gennyes keléseket találni. Ezzel ők is tisztában vannak, és szorítja őket az idő, minél előbb atomjaira kell polarizálni a társadalmat, hogy esélyük sem legyen visszavágni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!