Felmérés: Macron mozgalma nyerheti a nemzetgyűlési választást

2017. május 04. 07:59

Az Opinionway közvélemény-kutatóintézet felmérése szerint a centrista elnökjelölt Emmanuel Macron mozgalma, az En Marche! nyerheti meg a a júniusi francia nemzetgyűlési választáson, és az sem kizárt, hogy abszolút többsége lesz.

2017. május 04. 07:59

A négy nap múlva esedékes francia elnökválasztás favoritjának számító Emmanuel Macron centrista jelölt egy éve alakult politikai mozgalma megszerezheti a többséget a nemzetgyűlésben a júniusi választásokon – derül ki az Opinionway közvélemény-kutatóintézet felmérésből, amelyet a Les Échos című napilap ismertetett csütörtökön. Ez az első tanulmány, amely az elnökválasztást hat héttel követő nemzetgyűlési választásokon induló pártok esélyeit vizsgálja.

A felmérések szerint a várhatóan vasárnap az elnökválasztást megnyerő Emmanuel Macron En Marche! nevű mozgalmának jelöltjei az 577 fős nemzetgyűlésben 249-289 helyet szerezhetnek meg a június 11-én és 18-án esedékes kétfordulós választásokon. A szuverenista Marine Le Pent jelölő radikális jobboldali Nemzeti Front viszont csak 15-25 képviselői helyre számíthat. A kormányzó Szocialista Pártnak mintegy 28-43 képviselője lehet az új nemzetgyűlésben, míg a legnagyobb ellenzéki párt, a jobbközép Köztársaságiak a felmérés szerint 200-210 fős frakcióval rendelkezhet majd. A radikális baloldalnak és a kommunista pártnak alig 6-8 képviselői helyet jelez a tanulmány. 

„Ez azt mutatja, hogy nem lehetetlen az sem, hogy Macron mozgalma megszerzi az abszolút többséget abban az esetben, ha a külföldön élő franciák és a tengerentúli területek is rá szavaznak” – mondta Bruno Jeanbart, a kutatás vezetője a Les Échos-nak. „A legrosszabb esetben is Macroné lesz a legnagyobb frakció, és ez elégséges ahhoz, hogy megpróbáljon létrehozni többséget. A kérdés az, hogyan és kivel” – tette hozzá az elemző. Az abszolút többséghez 289 képviselő szükséges a nemzetgyűlésben.

Emmanuel Macron 2016. április 6-án, akkor még a szocialista kormány gazdasági minisztereként, ezért hozta létre politikai mozgalmát, hogy meghaladja a hagyományos jobb- és baloldali pártberendezkedést, amely évtizedek óta meghatározza a francia kormányzatokat.

A felmérés azt mutatja, hogy a francia politikai berendezkedés átalakulása elsősorban a szocialista és a radikális baloldal rovására történik, és a kormányzó szocialisták frakciója még kisebb lehet, mint az 1993-as választásokat követően, amikor csak 57 képviselővel rendelkezett.

(MTI)

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
edvind johnsson
2017. május 04. 20:43
A franciák egyre hülyébbek, nem véletlen, hogy 2 háborút és Indokínát is elvesztették a XX. században. Viszont ha nekik Macron kell, akkor hadd vigyék, már úgyis lőttek nekik, legfeljebb felgyorsulnak a drámai események.
Rockpapa
2017. május 04. 16:26
Európában a töke felébredt.Megpróbálja az állásait visszaszerezni.Marcon-Merkel tengely,a kis Benelux államok segítségével megszilárdítja a nemzeteket elpusztító ultraliberális hatalmat.Közép-Európai térség továbbra is az olcsó munkaerőt szállítja,cserébe a legkisebb elnéptelenedett faluba is épít nekünk szép gyermekjátszóteret.Tehát tovább folytatódik az UNIÓ és az Európai kutúra pusztulása.
csurcsányi
2017. május 04. 16:24
Ez a Macron a franciák Bajnai Gordona!Előbb a hasznos tanácsaival beviszi az erdőbe a Hollande-t,utána lenyúlja az elnökséget!
Vén Csataló
2017. május 04. 16:11
Bízzunk benne, hogy ennyire azért még a franciák sem hülyék. Bízzunk benne, hogy itt isa csak a sajtó próbálja erősnek és tuti győztesnek feltüntetni ezt a kis gerontofil hülyét - ugyanúgy, ahogy Hillaryt is Trump ellenében. Mert ha a franciák tényleg megszavazzák ezt a kretént, akkor végük.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!