Nukleáris lefegyverzés: Oroszország tárgyalna az USA-val

2017. március 23. 12:57

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azt nyilatkozta, hogy készek tárgyalni Washingtonnal a nukleáris fegyverek fokozatos és kölcsönös leépítéséről. A külügyminiszter cáfolta, hogy Moszkva választásokat hackelne és a kibertámadások kivédésére nemzetközi szabályozást szorgalmazott. Lavrov elmondta: nem tartják Donald Trumpot és Marie Le Pent populistának.

2017. március 23. 12:57

Oroszország kész tárgyalni az Egyesült Államokkal arról, hogy szakaszosan csökkentsék a két ország nukleáris potenciálját – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a moszkvai vezérkari akadémián csütörtökön megtartott beszédében. A diplomáciai tárca vezetője a kiépülő amerikai hadászati ballisztikus rakétavédelmi rendszerre utalva hozzátette, hogy erre a moszkvai vezetés csak abban az esetben hajlandó, ha nemcsak a nukleáris támadófegyverek számát, hanem az összes olyan tényezőt figyelembe veszik, amelyek befolyásolják a stratégiai egyensúlyt.

Moszkva tagadja, hogy választásokat hackelne

Az utóbbi időben jelentősen felélénkültek az arra irányuló erőfeszítések, hogy a nukleáris fegyverekről való lemondásra kényszerítsék az atomhatalmakat. Teljesen világos, hogy ennek még nem jött el az ideje” – mondta Lavrov. Megfogalmazása szerint az orosz-amerikai kapcsolatokat az új washingtoni kormány megalakításának időszakában „a szünet és várakozás” jellemzi.

A miniszter hangoztatta, hogy a moszkvai kormány nem avatkozik be más államok belügyeibe a választások előkészítésének és lebonyolításának idején sem. Légből kapottnak nevezte azokat a sajtójelentéseket, amelyek szerint Oroszország befolyásolja a francia és a német választási folyamatot. Közölte, hogy egy nemzetközi kiberbiztonsági szerződés kidolgozását szorgalmazzák, amely magában foglalná a hackertámadások elleni küzdelmet. A kibertérbeli magatartást szabályozó, az ENSZ-ben köröztetett dokumentum tervezetét Oroszország mások mellett a Sanghaji Együttműködési Szervezet tagállamaival együtt dolgozta ki. 

Lavrov: Trump és Le Pen nem populista

Lavrov kijelentette, hogy sem Donald Trump amerikai elnököt, sem Marine Le Pent, a francia radikális jobboldali Nemzeti Front elnökjelöltjét nem tartja „marginálisnak” vagy „populistának”, már csak azért sem, mert mindketten teljes mértékben „illeszkednek azokhoz az elvekhez, amelyeken az amerikai és a francia állam működésének alapjai nyugszanak”. Mint mondta, inkább „realista és antiglobalista” politikusoknak nevezné őket. 

Az ukrajnai rendezés esélyeiről szólva úgy fogalmazott, hogy egyelőre nem körvonalazódnak a második minszki megállapodás végrehajtásának kilátásai. Álláspontja szerint ez azzal magyarázható, hogy az ukrán vezetésből hiányzik a politikai akarat és Kijevnek nincs reális képe az ország jövőjéről, mert a megoldást nem „a nemzeti egyetértést és felvirágzást célzó pragmatikus érdekek”, hanem „külső szponzorok” útmutatása alapján próbálja megtalálni. Lavrov sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy Montenegró a NATO-csatalakozás mellett döntött. Véleménye szerint nem világos, hogy „milyen előnye származik ettől” a szövetség vagy a nyugat-balkáni ország biztonságának.

(MTI)

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ciprióta
2017. március 24. 08:05
az orosz belföldön tapasztalható totális gazdasági csőd lassan meghozza a maga eredményét, putler valós támogatottsága már jóval ötven százalék alatt van és a jövő márciusi választások végkifejletét illetően is vannak kétségek még uralkodói körökben is. Az orosz vidék lázadozik, a fizetések évek óta csökkennek reálértékben, az infláció évi tiz százalék feletti, a jó minőségü élelmiszerek eltüntek az üzletekből. Aki nem hiszi jöjjön ki ide csekistahonba, na persze,ha van vér a pucájában....LLLOOOLLL
tango47
2017. március 23. 18:19
Helyes lenne a csökkentés. Egy (illetve kettő is ) sok volt 1945-ben. Azt azért ne felejtsük, hogy eddig egyedül az USA élt (vissza) az atomfegyverrel a világon!
Morgen
2017. március 23. 13:45
Osztán, akkor a csökkentett mennyiségtől is el lehet pusztítani a Földet.
3M..
2017. március 23. 13:15
Amerikának nem fekszik Oroszország békepártisága. Neki minél több fegyvert kell előállítania, és folyamatosan használnia, mert a gazdaságának a fő motorja. Ha nincs öldöklés, akkor Amerika csődbe megy. Szebb Jövőt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!