Ukrajna megkezdte hadgyakorlatát a Krímnél, Oroszország készültségben

2016. december 01. 09:38

Moszkvai tiltakozások és fenyegetések ellenére megkezdték kétnapos hadgyakorlatukat az ukrán fegyveres erők a Krím-félsziget közelében. Az ukrán erők minden lehetséges forgatókönyvre felkészültek, míg az oroszok készültségbe helyezték a légvédelmi erőket és a fekete-tengeri flotta hajóit.

2016. december 01. 09:38

Moszkvai tiltakozások és fenyegetések ellenére az ukrán fegyveres erők megkezdték a kétnapos hadgyakorlatot csütörtökön a Krím-félsziget közelében. Volodimir Krizsanovszkij, az ukrán légierő déli parancsnokságának szóvivője közölte a 112 Ukrajina hírtelevízió műsorában, hogy az első rakétákat már kilőtték, s az orosz fél eddig nem reagált erre. Hozzátette, hogy az ukrán fegyveres erők felkészültek minden lehetséges forgatókönyvre.

A gyakorlatban egyebek mellett Sz-300-as légvédelmi rakétarendszerek, katonai szállító-repülőgépek és drónok, azaz pilóta nélküli gépek vesznek részt. A szóvivő leszögezte, hogy a hadgyakorlat nem fenyegeti az Oroszország által önkényesen elfoglalt Krímet. Kifejtette, hogy a kilőtt rakéták legfeljebb 30 kilométerre közelítik meg a félsziget partját. Oroszország területi vizeinek szélessége 12 tengeri mérföld, azaz 22,2 kilométer.

Andrij Liszenko, az ukrán védelmi minisztérium szóvivője szerdai kijevi sajtótájékoztatóján leszögezte, hogy a hadgyakorlat kizárólag a levegőben zajlik, a nyílt tenger fölött, a nemzetközi normák szigorú betartásával.

Felkészül: Oroszország

Moszkva előzetesen hevesen tiltakozott a Krímhez közeli hadgyakorlat megtartása ellen, válaszcsapással fenyegetett, és fokozott készültségbe helyezte Krímben a légvédelmi erőket.

Kijevi sajtóértesülések szerint az orosz védelmi minisztérium levélben figyelmeztette a moszkvai ukrán katonai attasét, hogy Oroszország meg fogja semmisíteni az ukrán rakétákat és kilövőállásaikat, ha Kijev rakétákat lő ki a Krím légterébe. Ukrán és orosz hírforrások szerint fokozott készültségbe helyezték a Krímben az orosz légvédelmi erőket és a fekete-tengeri flotta hajóit, hogy biztosítsák a félsziget légvédelmét.

(MTI)

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Holovitz
2016. december 02. 18:27
Ukrajna ? Egy röhej. Ezt a szar, nyomorult összetákolt országot már régen fel kellett volna osztani.
Akitlosz
2016. december 01. 19:25
Jobb lenne Ukrajnát felosztani Lengyelország, Magyarország, Románia és Oroszország között. A Kijev környéki 9 megye maradhatna Ukrajna. Utána Ukrajnával többet nem lenne ekkora gond és jelentősége sem lenne ekkora többet. Pl. Magyarországon nem sok mindenkit érdekelne többet, hogy mi van Ukrajnában, ha kárpátalja Magyarországhoz tartozna.
Morgen
2016. december 01. 14:23
A medve félelmében kiszámíthatatlanabb, mint egyébként.
durrbele
2016. december 01. 12:59
Azthiszem Amerika és Európa érdeke hogy a fegyveres puccsal hatalomra kerűlt Ukrán kormányt megzabolázza.Ukrajna háborút akar provokálni!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!