Oroszország rakétákat telepít Japán közelében

2016. november 23. 13:45

Oroszország hadihajó-elhárító rakétákat telepít a japán határ közelébe, a területi viták alapját képező Kuril-vonal szigeteire. A japán külügy nagy jelentőséget tulajdonít a lépésnek. Moszkva egy átfogó, partvédelmi terv részeként valósítja meg. A Kreml szóvivője kiemelte, hogy ez az orosz-japán kapcsolatokat nem befolyásolja.

2016. november 23. 13:45

Egy orosz katonai lap szerint Oroszország hadihajó-elhárító rakétákat telepített a Kuril-szigetcsoport négy legdélebbi tagjára, amelyre Japán is igényt tart. Az orosz Csendes-óceáni Flotta újságja, a Bojevaja Vahta (Harci Őrség) e heti száma szerint Kh-35 (Bal) és Basztyion típusú rakétákat állítottak hadrendbe a japán határ közvetlen szomszédságában.

A Kuril-vonulat négy déli szigete (Kunasiri, Itoropu, Sikotan, Habomai) a második világháború végén került a Szovjetunió birtokába, és Oroszország sem hajlandó lemondani róluk. Japán saját Északi Területének tartja őket. A két ország a területi vita miatt még nem írta alá a háborút hivatalosan lezáró békeszerződést, csak fegyverszünet van érvényben közöttük.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerdai sajtótájékoztatóján indokoltnak nevezte a rakétatelepítést, ugyanakkor kijelentette, hogy ez nem befolyásolhatja Moszkva és Tokió viszonyának fejlődését, különösen a gazdasági szférában, illetve Vlagyimir Putyin orosz elnök készülő decemberi japáni látogatása előtt.

Kisida Fumio japán külügyminiszter közölte, hogy Tokió „komoly jelentőséget” tulajdonít a rakétatelepítésnek, és megteszi a megfelelő lépéseket. Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter augusztusban közölte, hogy az orosz Távol-Keleten 2015-ben elkezdődött az egységes partvédelem kiépítése a Tengermellék déli részétől az Északi sarkvidékig, a flotta felvonulási útvonalainak fedezése és a haditengerészet hadászati nukleáris erői „harci stabilitásának” növelése érdekében. 

(MTI)

Összesen 86 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mystes
2016. november 23. 18:17
na, ebbe a kibaszott "én egy tapodtat sem engedek" magatartásba fog belepusztulni a világ... és itt most teljesen lényegtelen, hogy éppen az oroszokról van szó, mert mindenki így viselkedik, katonailag. mert hogy van 4 db szar kis sziget. érvelhetnék-e azzal, hogy épp elég nagy oroszország, minek nekik még ez is. ezzel szemben japán kicsi, nekik még ez is számíthat. de nem érvelek, mert ezeknek a szigeteknek a stratégiai jelentősége/geográfiai helyzete a jelentős, nem a nagysága. oké! tehát akkor: itt van ez a 4 jelentőségteljes sziget. az oroszok rakétákat akarnak telepíteni. oké. mennyit? nem férne el mondjuk 2 szigetre? szerintem biztosan. a másik kettőt meg, jószándékuk jeléül átengednék, visszaengednék a japánoknak. akik, ha ezután sem békélnek meg, nem írják alá pl a békeszerződést, akkor már náluk pattog a labda...
Akitlosz
2016. november 23. 17:47
"és Oroszország sem hajlandó lemondani róluk." Miért lenne? Franciaország sem hajlandó lemondani Elzászról, Románia sem Erdélyről stb. stb. stb.
Akitlosz
2016. november 23. 17:45
"a Kuril-szigetcsoport négy legdélebbi tagjára, amelyre Japán is igényt tart." Ellenben Magyarország még csak igényt sem tart semelyik elveszített területére sem. Pedig Kárpátalját Magyarországtól ugyanaz a Szovjetunió vette el, mint amelyik Japántól a Kuril-szigeteket.
Wilbur Nárcisz-11 Swain
2016. november 23. 16:19
Aha... azok az oroszok izmoznak, akiknek a gazdasága valahol Olaszország vagy India mögött kullog a nemzetek közti rangsorban. A hű, de félelmetes légierejük meg a szíriai konfliktus harmadik hónapjára kifogyott a precíziós bombákból. Újakra meg nincs pénz, ezért kazettás bombákkal szórják az ostromlott területeket, puszuljon civil, katona vegyesen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!