A belga Vallónia üzent Brüsszelnek: nem kell a CETA

2016. október 14. 14:07

Itt az első pofon a Kanadával kötendő uniós szabadkereskedelmi egyezménynek: Belgium francia nyelvű vallon régiójának parlamentje elutasította a megállapodást. Az elutasítás nem jelenti az egyezmény teljes elvetését. A döntés arra irányul, hogy az európai politikusok kezdjék újra a tárgyalásokat.

2016. október 14. 14:07

Elutasította az Európai Unió és Kanada között tervezett szabadkereskedelmi megállapodást (CETA) Belgium francia nyelvű Vallon régiójának parlamentje. A pénteki döntés azt kívánja megakadályozni, hogy Belgium szövetségi kormánya aláírja a megállapodást. A szövetségi kormány ugyanis támogatná az egyezményt, ugyanakkor szüksége van az ország régióinak és nyelvi közösségei képviseleteinek hivatalos jóváhagyására is.

Paul Magnette, a vallon parlament szocialista elnöke elmondta, hogy a régió parlamentjének nagy többséggel jóváhagyott döntése alapján Vallónia megtagadja a felhatalmazását a szabadkereskedelmi egyezmény október 18-ra tervezett elfogadásához. Közölni fogja Didier Reynders belga külügyminiszterrel, hogy nem tudja beleegyezését adni a megállapodás aláírásához – tette hozzá. Aláhúzta, az elutasítás nem jelenti az egyezmény teljes elvetését. A döntés arra irányul, hogy az európai politikusok kezdjék újra tárgyalásaikat Kanadával a megállapodás bizonyos, mások mellett Belgiumot is hátrányosan érintő intézkedéseket rögzítő fejezeteiről.

A vallon parlament szavazásával megegyezően elutasító határozatot fogadott el szerdán a belga szövetségi állam Belgiumi Francia Közössége is. Mivel a szabadkereskedelmi megállapodása aláírásához valamennyi uniós tagország beleegyezése szükséges, a belga jóváhagyás hiánya lehetetlenné teszi az egyezmény megkötését.

A CETA a támogatók várakozásai szerint a vámok, és a gazdasági kapcsolatok további mélyítését hátráltató nem vámjellegű akadályok lebontása révén hozzájárul a növekedés és a munkahelyteremtés ösztönzéséhez az EU-ban és Kanadában is. Az ellenzők szerint a megállapodás kiüresít demokratikus jogokat, környezet- és fogyasztóvédelmi előírásokat, és erősíti multinacionális óriásvállalatok befolyását. Magyarországon a kormány dönthet az elfogadásáról, mint megtudtuk Gulyás Gergelytől.

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
noMores
2016. október 14. 23:13
Amit ez a tahó kormányunk támogatott? Vegyünk példát róluk!
egysegelem
2016. október 14. 17:37
Minden szabadkereskedelmi egyezmenyt tamogatok, mert ez hasznara van mindket felnek.
Arslan
2016. október 14. 16:52
http://www.parlament.hu/szavazasok-adott-idoszakban?p_auth=yvCz2car&p_p_id=pairproxy_WAR_pairproxyportlet_INSTANCE_9xd2Wc9jP4z8&p_p_lifecycle=1&p_p_state=normal&p_p_mode=view&p_p_col_id=column-1&p_p_col_count=1&_pairproxy_WAR_pairproxyportlet_INSTANCE_9xd2Wc9jP4z8_pairAction=%2Finternet%2Fcplsql%2Fogy_szav.szav_lap_egy%3Fp_szavdatum%3D2016.10.11.13%3A13%3A42%26p_szavkepvszav%3DI%26p_ckl%3D40%26p_osszefuz%3D&utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_201610 De parancsolj. A szavazásra bocsátott indítványok fülre kattintasz és látod azt is, hogy miről szavazott a T. Ház, nem csak az eredményt.
mokány
2016. október 14. 15:00
No CETA. Okt. 23. Aki magyar velünk tart!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!