Gorbacsov szerint a NATO a hidegháborútól a forró háború felé tart

2016. július 09. 16:27

„A varsói retorika ordítóan arról árulkodik, hogy szinte hadat akarnak üzenni Oroszországnak. Védelemről beszélnek, miközben ténylegesen már támadó akciókra készülnek” – jelentette ki Gorbacsov, az utolsó szovjet elnök szombaton az Interfax orosz hírügynökségnek.

2016. július 09. 16:27

A NATO varsói csúcsértekezletének döntései arról tanúskodnak, hogy a szövetség a hidegháborútól a valóságos háború felé lépett – jelentette ki Mihail Gorbacsov, az utolsó szovjet elnök szombaton az Interfax orosz hírügynökségnek nyilatkozva.

„A NATO megkezdte az előkészületeket a hidegháborúnak forró háborúvá történő átalakítására” – fogalmazott a Szovjetunió utolsó elnöke.

„A varsói retorika ordítóan arról árulkodik, hogy szinte hadat akarnak üzenni Oroszországnak. Védelemről beszélnek, miközben ténylegesen már támadó akciókra készülnek” – hangsúlyozta Gorbacsov.

A varsói döntések nagyobb ellenállásra kényszerítik Oroszországot

A volt szovjet elnök szavai szerint a Varsóban hozott döntések Oroszországot egy növekvő szembenállásba rángatják bele. „A NATO-tagállamok azt a látszatot igyekeznek kelteni, hogy semmitől sem félnek, és ez nagyon gyanús, ezzel bennünket és az egész világot bele akarják rángatni egy még nagyobb szembenállásba” – mondta.

A volt szovjet elnök szerint a nemzetközi közösségnek a lehető legnagyobb erőfeszítéseket kell tennie avégett, hogy megállítsa a háborúba sodródást. „Oroszországnak természetesen folytatnia kell a védekezés politikáját, de meg kell állítani ezt a borzalmas folyamatot. Minden népnek, az ENSZ-nek, a Biztonsági Tanácsnak nagyon keményen kell reagálnia, hogy megállítsák azt, ami zajlik. Be kell kapcsolódniuk ebbe tapasztalt politikusoknak, katonáknak, akik jól tudják, hogy mindez hová vezethet. A népeknek kell megállítaniuk a háborúba sodródást, hogy senkinek se legyen kedve a nemzetközi helyzet elmérgesítésével játszani, forró háború felé taszítva a világot” - figyelmeztetett Gorbacsov.

Szerinte a Varsóban elfogadott határozatok a NATO politikájának válságáról, Oroszország partnereinek bel- és külpolitikai válságáról tanúskodnak. Úgy vélte, hogy a NATO provokatív magatartásával bonyolítja a nemzetközi helyzetet, kemény válaszlépésekre kényszerítve Oroszországot.

A litván miniszterelnök: Gorbacsov összekeveri a következményt az okkal

Gorbacsov nyilatkozatára reagálva Linas Linkevicius litván külügyminiszter kijelentette: nem lepte meg, hogy a volt szovjet elnök az Oroszországgal fennálló feszültség fokozásával vádolja a NATO-t, de határozottan úgy véli, Gorbacsov téved. Linkevicius szerint Gorbacsov szóhasználata nem volt meglepő, de a NATO keleti szárnyának megerősítésével csupán Oroszország „agresszív magatartására reagál”.

Oroszország katonai készülődése számban és intenzitásban messze túlszárnyalja a NATO-ét – állapította meg. „Az oroszok nagyon találékonyan keverik össze a következményeket az okokkal” – vélekedett. „Hozzászoktunk ezekhez a módszerekhez”.

A litván külügyminiszter szerint országa számára megnyugtató, tekintettel az Ukrajna elleni orosz agresszióra, hogy a NATO egy német vezetésű zászlóaljat telepít Litvániába, még ha az csak ezer főt számlál is.

Összesen 200 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Labancok
2016. július 11. 02:11
Az orosz elnök katonai vezetők előtt hangsúlyozta: Moszkva nemzetbiztonsági fenyegetésnek tekinti azt, hogy Romániában egy NATO rakéta támaszpont a héten operatívvá vált. A Deveselu támaszpont az amerikai és román álláspont szerint védelmi célokat szolgál. Putyin viszont úgy látja: bármikor elhelyezhető a romániai támaszponton Cruise cirkáló rakéta is. Orosz álláspont szerint ez az amerikai-orosz rakéta egyezmény megsértése. Ennek az egyezménynek az a lényege, hogy a NATO nem telepít támadó rakéta rendszereket Oroszország határai mentén.
Labancok
2016. július 11. 02:01
"Oroszország katonai készülődése számban és intenzitásban messze túlszárnyalja a NATO-ét – állapította meg." Galiciai zsidó matematika A jenkik kb 10X annyit költenek fegyverkezésre mint az oroszok, de utóbbiak mégis meghaladják:)
Labancok
2016. július 11. 02:00
Harangláb 2016. július 9. 16:49 @Akitlosz Igen van! Orbán Magyarország miniszterelnöke, apja függetlenített PÁRTITKÁR, anyja MSZMP aparatcsik. Gorbacsov meg a Szovjetunió kommunista pártjának egykori főtitkára, tehát az orbán klán főnöke!
Paskai
2016. július 10. 22:16
Majd a Rot.d fivérek eldöntik mi lesz. A többi bolondozás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!