Szélesebb körű önigazgatást kér Kijevtől Kárpátaljának a megye önkormányzata

2016. április 06. 17:11

Arra kéri Kijevet Kárpátalja közgyűlése, hogy nagyobb közigazgatási és gazdasági önállóságot biztosítson a megyének. Ezt már 1991-ben is kérelmezték, de az akkori országos vezetés „ostoba politikája” Kárpátalja „teljes tönkretételét és kifosztását” eredményezte a testület szerint.

2016. április 06. 17:11

Ukrajna alkotmányának módosítását és a helyi önkormányzatok közigazgatási és pénzügyi hatáskörének bővítését szorgalmazó, az ukrán állam vezetőinek címzett felhívást fogadott el keddi ülésén a Kárpátaljai megyei tanács (közgyűlés).

A Petro Porosenko elnöknek, Arszenyij Jacenyuk miniszterelnöknek és Volodimir Grojszman parlamenti házelnöknek szóló dokumentum bevezetőjében az önkormányzati képviselők emlékeztetnek a Kárpátalján 1991. december elsején megtartott referendumra, amelyen a szavazók 78,6 százaléka az ukrajnai megye „különleges önkormányzati státusa” mellett tette le a voksát. A felhívás szövege utal arra is, hogy 1992-ben a megyei tanács képviselői az ukrán parlamenthez fordultak, hogy fogadja el a népszavazás eredményét, de a kijevi törvényhozás azóta sem tűzte napirendre a kérdést.

„Az akkori államvezetés ostoba politikája mostanra Kárpátalja teljes tönkretételét és kifosztását eredményezte” – olvasható a dokumentumban, amely szerint Ukrajna számára az utolsó esélyt a jelenlegi súlyos helyzetben az jelenti, ha a helyi önkormányzatoknak azonnal valós – nem deklaratív – , teljes körű pénzügyi és közigazgatási függetlenséget biztosítanak.

A kárpátaljai képviselők a felhívásban hivatkoznak az ukrán elnök 2015. január 12-i rendeletére, amelyben jóváhagyta Ukrajna fejlődésének 2020-ig szóló stratégiai tervét, számos alkotmányos reformot és az ország decentralizációját irányozva elő. A megyei tanács az elnöki dokumentumra utalva kéri Ukrajna alkotmányának és az ország törvényeinek azonnali módosítását, hogy összhangba kerüljenek a nemzetközi és az európai uniós elvárásokkal, köztük a Helyi Önkormányzatok Európai Chartájával. A megyei képviselők azt szeretnék, hogy Ukrajnában a szubszidiaritás elvén alapuló önkormányzati rendszer jöjjön létre, amelynek köszönhetően hatékonyabbá válna a rendelkezésre álló források felhasználása.

A Kárpátalja megyei tanács szélesebb körű önigazgatást sürgető felhívása nagy visszhangot váltott ki mind az ukrán, mind az orosz médiában, jóllehet hasonló követeléseket megfogalmazó dokumentumokat korábban a Zaporizzsja, Kijev és Lemberg megyei önkormányzatok is elfogadtak. Mindenesetre a megyei tanács honlapján szerdán már az egy nappal korábban elfogadott szöveg szerkesztett változata jelent meg, amelyből kivették a Kárpátalja „különleges önkormányzati státusa” kifejezést, a „helyi önkormányzatok megfelelő finanszírozásának haladéktalan biztosítása” megfogalmazással helyettesítve azt – írta a Zakarpattya.net.ua kárpátaljai hírportál.

Az internetes orgánum idézte Jaroszlav Halaszt, a Kárpátalja megyei állami közigazgatási hivatal sajtószóvivőjét, aki a nagy feltűnést keltett hír kapcsán újságíróknak elmondta, hogy félreértés történt. Szerinte a megyei tanács által kedden elfogadott felhívás eredeti szövegébe azért kerülhetett be a Kárpátalja különleges önkormányzati státusára vonatkozó rész, mert a képviselők többsége nem olvasta a dokumentumot, arról ugyanis a testület egy csomag részeként szavazott.

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ellensúly
2016. április 06. 18:47
Budapest miért nem szólal meg sosem?
XPEH BAM
2016. április 06. 17:45
Hát, azt várhatják [sajnos].
Szúnyog
2016. április 06. 17:36
Kárpátalja helye a magyar határokon belül van autonóm ruszin területtel, autonóm jogalkotó és jogalkalmazó szervekkel. Mivel az ország lakosságának 10%-át képviselnék, fokozatosan meg kell jelenjen oktatásunkban a ruszin nyelv tanítása. Az autonóm terület kezelésével be kell mutassuk Európának, s főleg a szomszédoknak, hogyan is csinálja ezt egy olyan ország, melynek múltját a Szentkorona tan határozta meg.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!