Supreme Court: Nem rajzolhatják át Texasban a választókörzeteket a republikánusok

2016. április 05. 08:15

A texasi republikánusok úgy akarták átrajzolni a választókörzeteket, hogy azok ne az összlakosság, hanem csak a választójogosultak számához igazodjanak. Így például a szavazati joggal nem rendelkező illegális bevándorlók által lakott körzetek hátrányba kerültek volna. Az amerikai Legfelsőbb Bíróság alkotmányellenesnek ítélte a körzetek tervezett átalakítását.

2016. április 05. 08:15

Az amerikai Legfelsőbb Bíróság hétfőn egyhangúlag úgy döntött, hogy érvényben marad az „egy ember-egy szavazat” elve a választásokon, s az egyes szövetségi államoknak ugyan joguk van átszabni a választási körzeteket, de csakis a lakosság lélekszámát vehetik alapul. A Legfelsőbb Bíróság hétfői egyhangú döntésével egy csaknem három esztendeje húzódó vita zárult le, s az első kommentárok szerint egyértelműen a konzervatívok szenvedtek vereséget.

A republikánusok ugyanis úgy szerették volna átrajzolni Texasban a választási körzeteket, hogy ezzel a fehér többségű körzeteknek kedveztek volna. A Legfelső Bíróság azonban alkotmányellenesnek ítélte ezt a tervezett gyakorlatot; a bírák szerint ugyanis sértené az alkotmány 14. kiegészítését. Ezzel a döntéssel a taláros testület érvényben hagyta az „egy ember-egy szavazat” elvét, amely nem a körzetekben választójoggal rendelkezők, hanem a körzetekben élők lélekszáma alapján állapítja meg a választási körzet határait. 

A vita és a döntés horderejét az adja, hogy a republikánusok e tervükkel elemzők szerint az egyre gyarapodó lélekszámú spanyolajkú népesség voksolási lehetőségeit szerették volna szűkíteni. 

Az Egyesült Államokban nem nincs joga szavazni az illegális bevándorlóknak és gyermekeiknek, a börtönbüntetésüket töltőknek, vagy például a mentális betegségekkel élőknek. A jelenlegi választójogi törvény szerint viszont a szövetségi államoknak a lakosság lélekszáma alapján kell kijelölniük a választási körzethatárokat: vagyis ebbe beleszámítanak a nem szavazók is. A republikánusok pedig éppen azt szerették volna elérni, hogy csakis a szavazati joggal rendelkezők lélekszáma számítson.

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
drkovax
2016. április 05. 10:43
Vagyis ahol 1000 lakosból 500 illegális bevándorló, ott 500 szavazat kell érjen egy mandátumot, ahol nincsenek illegális bevándorlók, ott 1000 szavazat ér egy mandátumot. Hát ez nem épp demokratikus ...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!