Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Fekete keresztelő

2016. január 05. 17:43

Akinek az érzékenységét a jelenben sérti az, amit rég elporladt elődeink rég elmúlt szellemi környezetben fogalmaztak meg, annak alapvető bajok vannak a történetiséghez való viszonyával.

2016. január 05. 17:43
Révész Sándor

„Az amszterdami Rijksmuseum a holland festészet nagy korszakának legnagyobb gyűjteménye. Évente úgy egymillió látogató bámulja ott a képeket úgy, ahogy a nagy korszak nagy festői címet adtak nekik. De ennek vége. Mert most tömegesen átkeresztelik a képeket. És ez borzasztó. Háromszorosan.

Egy: Ama nagy korszak cirka négy évszázaddal ezelőtt kezdődött és hárommal ezelőtt végződött. Akit megfelelően iskoláztak, tudja, hogy évszázadokkal ezelőtt az emberek egészen másképp gondolkodtak a világról, s magától értetődött sok minden, ami ma magától értetődően elfogadhatatlan. Mondjuk, hogy parasztnak, nőnek, cigánynak nincs szavazati joga. Ma magától értetődik, hogy van. Akinek az érzékenységét a jelenben sérti az, amit rég elporladt elődeink rég elmúlt szellemi környezetben fogalmaztak meg, annak alapvető bajok vannak a történetiséghez való viszonyával. Akik ilyenek, azoknak ezt a bajukat kellene kezelni (a múzeumokban is), nem pedig a történelmietlen érzékenységükhöz hamisítani a múltat. Ilyen alapon a korábbi korok szellemi javainak túlnyomó részét kihajíthatnánk.”

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csi
2016. január 06. 02:57
"Örökké tart az 1984-es év."
packó_
2016. január 05. 21:19
Révész egy olyan cikket írt most, amelyik bárhol megállja a helyét. De a többi 9.999.999 írása miért nem állja meg a helyét? "Óvakodj a görögtől, ha ajándékot is hoz."
bolá
2016. január 05. 20:44
"Akinek az érzékenységét a jelenben sérti az, amit rég elporladt elődeink rég elmúlt szellemi környezetben fogalmaztak meg, annak alapvető bajok vannak a történetiséghez való viszonyával. Akik ilyenek, azoknak ezt a bajukat kellene kezelni (a múzeumokban is), nem pedig a történelmietlen érzékenységükhöz hamisítani a múltat. Ilyen alapon a korábbi korok szellemi javainak túlnyomó részét kihajíthatnánk.” Akkor így kéne viszonyulni Horthy stb. ún antiszemitizmusához is! http://aristo.pestisracok.hu/homan-es-a-szembenezes/
Vén Csataló
2016. január 05. 20:04
Ostoba bolsevikok el kezdték a múltat végképp eltörölni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!