A KKI kutatója nem vár komoly eredményt a szíriai ellenzékiek tanácskozásától

2015. december 08. 11:45

Több tucat szíriai ellenzéki csoport részvételével tartanak tanácskozást Szaúd-Arábiában a napokban, amelynek célja, hogy egységesítse ezen erők álláspontját. A Külügyi és Külgazdasági Intézet M1-nek nyilatkozó kutatója, Szalai Máté szerint viszont felesleges komoly eredményt remélni a találkozótól.

2015. december 08. 11:45

A Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója szerint nem valószínű, hogy komoly eredmény születik azon a tanácskozáson, amelyet Szaúd-Arábia rendez a napokban több tucat szíriai ellenzéki csoport részvételével. A megbeszélésnek az a célja, hogy egységes álláspontot alakítsanak ki a nemcsak Bassár el-Aszad elnök erői, hanem gyakran egymás ellen is harcoló rivális fegyveres csoportok.

Heterogén egység?

Szalai Máté az M1 keddi műsorában azt hangsúlyozta, hogy a szíriai ellenzék kifejezetten heterogén: liberálisabbak és szélsőségesen iszlamisták, kurdok és arabok egyaránt megtalálhatóak a tagjai között. A kutató a legnagyobb gondnak azt nevezte, hogy a nyugati világ nem tudja – és nem is biztos, hogy akarja – összefogásra sarkallni a különböző csoportokat, amelyek összlétszáma David Cameron brit miniszterelnök becslése szerint körülbelül hetvenezer.

Aszad vagy az ISIS?

Szalai úgy gondolja, a szíriai helyzet csak bonyolódott az utóbbi időben: egyre több a résztvevő, és egyre kevésbé világos, hogy ki kinek a pártján áll. Kiemelte, hogy alapvetően két szereplővel kapcsolatos viszony a meghatározó: az Iszlám Államot a legtöbb ország meg akarja buktatni, ez ugyanakkor megerősítené Bassár el-Aszad szíriai elnök pozícióját, ami sokak érdekével ellentétes.

A kutató véleménye az, hogy az Iszlám Államot bombázásokkal nem lehet legyőzni, ehhez szárazföldi csapatokat is be kell vetni, amire azonban a nyugati államok nem hajlandóak.

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
almafa
2015. december 08. 16:46
Egészen lényeges dolgok hiányoznak itt: - mintegy 100 csoport képviselőit hívták meg, - a kurdokat persze nem. Egyébként dec. 8-10 között tartják.
Tintamin
2015. december 08. 12:06
Hányan fociznak a külögyben?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!