Rendkívüli!

Békemenet after: közönségtalálkozó Bayer Zsolttal, Mráz Ágoston Sámuellel és Horváth Józseffel szombaton 18 órától

Amerikai gépek bombáztak egy kórházat Afganisztánban – 19 halott, sok sebesült

2015. október 03. 20:19

Az Orvosok Határok Nélkül által működtetett kunduzi kórházat több hullámban is légicsapások érték az éjszaka folyamán. Az Afganisztánban állomásozó amerikai erők egyik szóvivője szerint elképzelhető, hogy egy hadműveletük „járulékos veszteségeket” okozhatott a közeli egészségügyi létesítményben.

2015. október 03. 20:19

Az afganisztáni Kunduzban tizenkilencen meghaltak, harmincheten súlyosan megsérültek egy kórházat ért légicsapásokban, amiket alighanem az amerikai légierő hajtott végre – adta hírül a BBC. A kórház részben megsemmisült. 

A kórházat működtető Orvosok Határok Nélkül (Médecins Sans Frontières) közlése szerint tizenkét munkatársuk és hét beteg vesztette életét a bombázásokban, a sérültek közül tizenkilencen tartoznak a humanitárius szervezethez, ami fotókat is közölt a történtekről a Twitteren:

 

Bombázás negyedóránként

A kórházat működtető szervezet szerint helyi idő szerint éjjel 2 óra 8 perc és 3 óra 15 perc között negyedóránkénti hullámokban érkeztek a légicsapások, és az első találatok után az afgán és az amerikai erők felé is jelezték, hogy találat érte a kórházat. Állításuk szerint a kórház GPS-koordinátáit korábban többször is közölték a harcoló felekkel.

Az Egyesült Államok afganisztáni parancsnokságának egyik szóvivője a követőket nyilatkozta: „Az amerikai csapatok légitámadást hajtottak végre helyi idő szerint éjjel 2 óra 15 perckor Kunduzban olyan személyek ellen, akik fenyegetést jelentettek csapatainkra. (...) A csapás okozhatott járulékos veszteségeket a közeli egészségügyi létesítményben.”

Meinie Nicolai, az Orvosok Határok Nélkül elnöke azt nyilatkozta, hogy ami történt, az a nemzetközi emberiességi jogszabályok súlyos megsértése. Az elnök teljes a történtek transzparens vizsgálatát követeli, és elfogadhatatlannak nevezte, hogy ezt a szörnyű veszteséget elintézzék annyival, hogy „járulékos veszteség”.

*

Fotó: Orvosok Határok Nélkül

Összesen 240 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
berzsian56
2015. október 05. 09:55
Ha ez Izraelben történik, már holokausztról beszélnének és elitélnék az ENSZ-ben. Pedig ,ez szó szerint holokauszt: a tűzben megégett áldozat. De mivel afgán, így csak "járulékos veszteség".
berzsian56
2015. október 05. 09:52
Egy kórházban nem bombatámadásban szoktak meghallni az áldozatok. Most mégis ez történt. Az ágyukban égtek halálra betegek, és a tizenkilenc halálos áldozatról az usa illő humanizmussal kijelentette:" ők csak járulékos áldozatok". Ez iszinyatos cinizmus.
Területvédő
2015. október 04. 23:33
És ezek a mocskok merészelnek bárkit is felelősségre vonni, országokat pellengérre állítani az "emberi jogok nem megfelelő helyzete" meg a "sajtószabadság hiánya" miatt. Köpnöm kell ettől a mocskos, szabadkőműves pénzügyi-politikai "elittől", ami Amerikát irányítja. A világtörténelem messze legmocskosabb férgei.
lajkakutyus
2015. október 04. 17:22
Nem csak házhoz, most már kórházhoz is viszik a demokráciát az amerikai mocskok.:-((( Ahol csak járnak, bajt hoznak az emberekre.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!