Fico és Jacenyuk együtt kelt ki az Északi Áramlat bővítése ellen

2015. szeptember 13. 15:03

Németország elárult egy másik EU-s országot, Szlovákiát – így interpretálta az Oroszországot Németországgal közvetlenül, a Balti-tengeren összekötő Északi Áramlat gázvezeték bővítéséről szóló döntést a szlovák kormányfő, Robert Fico az ukrán kollégájával, Arszenyij Jacenyukkal közösen tartott sajtótájékoztatón.

2015. szeptember 13. 15:03

Szlovákiának és Ukrajnának nem tetszik az Északi Áramlat gázvezeték bővítése. Robert Fico szlovák miniszterelnök szerint a közelmúltban aláírt új megállapodás sérti Szlovákia és Ukrajna gazdasági érdekeit. Arszenyij Jacenyuk pedig azt állította, hogy Európa-ellenes és ukrán-ellenes projektről van szó. A két miniszterelnök csütörtökön Pozsonyban a szlovák-ukrán hivatalos tárgyalások után nyilatkozott az újságíróknak.

Hülyét csinálnak belőlünk. Lehetetlen több hónapig a helyzet (ukrajnai) stabilizációjáról beszélni, majd egy olyan döntést hozni, amely nemcsak Ukrajnát, de Szlovákiát is nem éppen irigylésre méltó helyzetbe hozza” – jelentette ki Robert Fico.

Az orosz Gazprom és nyugat-európai partnerei szeptember elején Vlagyivosztokban írták alá az Északi Áramlat-2 elnevezésű megállapodást, amely szerint két új, a már meglévő vezetékekkel azonos, évi 55 milliárd köbméteres szállítási kapacitású vezetékpárral bővítik az Északi Áramlatot. Az Északi Áramlat mintegy 1200 kilométer hosszú, Oroszországot és Németországot közvetlenül összekötő földgázvezeték, amelynek két, egymással párhuzamosan futó ága a Balti-tenger alatt húzódik, kiindulási pontja Viborg és a németországi Greifswaldig tart.

Elárultak egy másik EU-tagállamot, Szlovákiát. A döntés szöges ellentétben van azzal a politikai párbeszéddel, amelyet az Európa Tanácsban folytattunk Ukrajnával” – mutatott rá a szlovák kormányfő.

Ez a projekt Ukrajna- és Európa-ellenes” – csatlakozott Ficóhoz az ukrán miniszterelnök. Úgy vélte, hogy a megállapodással az érintettek monopolhelyzetet kívánnak teremteni saját maguk számára az EU-ba történő orosz gázszállítás terén. Arszenyij Jacenyuk szerint a tervek megvalósításával az eddig a legfőbb tranzitországnak számító Ukrajna vesztesége mintegy kétmilliárd dollár, míg Szlovákiáé mintegy 800 millió dollár lenne. 

A szlovákiai látogatáson tartózkodó ukrán miniszterelnököt délelőtt Andrej Kiska szlovák államfő is fogadta.

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2015. szeptember 14. 03:18
Bolondok lennének az oroszok tovább pénzelni a velük igencsak ellenségesen viselkedő Ukrajnát.
lajkakutyus
2015. szeptember 13. 23:05
Hát, így van ez, amikor szétesik az, ami nem tartozik össze. Szétrohad lassan az Unio nevű képződmény, az ukránok meg rájöttek, súlyosan át lettek verve. Nemsokára visszakunyerálják magukat Putyinhoz.
silenceCZ
2015. szeptember 13. 21:12
hát erről ennyit: https://goo.gl/5eRujn
ciseaux
2015. szeptember 13. 20:37
"Szlovákiának és Ukrajnának nem tetszik az Északi Áramlat gázvezeték bővítése." Hogy egy "klasszikus" hülyét idézzek: "Nem kérdezik meg a békákat, mikor lecsapolják a mocsarat." Talán, ha Ukrajna nem támadja le az ukrajnai oroszokat, nem követeli az Oroszország elleni nyugati szankciókat, talán, ha a nagy ejrópéjer demokratikus álmodozás közé befért volna neémi józan ész, és nem Washington-TelAviv füttyére ugra-bugrálnának, ha nem szabotálják a Déli Áramlatot, hát, talán Németország akkor is megépítené a sajátbejáratú Északi Áramlatait, mert Németországban létezik egy "Realpolitik"... Money talks! Lévén Ukrajnában bármikor szabotálhatóak a meglévő "Druzsba" (Barátáság) gázvezetékek, a nyugat, és azon belül is Németország számára létkérdés a zavartalan gázellátás...hogy magunkat már nbe is említsem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!