Aszad oldalán szállhat be Oroszország a szíriai harcokba

2015. szeptember 29. 07:26

Tíz év után először szólalt fel az ENSZ-közgyűlésben Vlagyimir Putyin. Az orosz elnök azt mondta: Aszad szír elnökön és a kurdokon kívül senki nem harcol igazán az Iszlám Állam ellen. Újságíróknak nyilatkozva Putyin nem zárta ki, hogy az orosz hadsereg az Aszaddal szövetséges hadseregnek támogatást nyújtva hajtson végre légi csapásokat Szíriában.

2015. szeptember 29. 07:26

Óriási hiba a szíriai kormánnyal való együttműködés hiánya, mert Bassár el-Aszad szíriai elnökön és a kurd milícián kívül senki sem harcol igazán az Iszlám Állam terrorszervezet ellen – jelentette ki hétfőn New Yorkban Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki tíz év után először szólalt fel az ENSZ-közgyűlés általános vitájában.

Az orosz elnök egy szélesebb körű nemzetközi terrorellenes koalíció létrehozását sürgette, amelyben a muszlim országok kulcsszerepet játszanak. Ezt a Hitler elleni egykori összefogáshoz hasonlította. Putyin szerint az úgynevezett demokratikus forradalmak nyugati exportja erőszakhoz, szegénységhez és társadalmi katasztrófához vezetett a Közel-Keleten, a hatalmi vákuumot pedig szélsőségesek töltötték ki.

Az ülés után az Putyin Barack Obama amerikai elnökkel is megbeszélést folytatott. Ezt követően újságíróknak úgy nyilatkozott az orosz elnök: nem zárja ki, hogy orosz harci gépek légicsapásokat hajtsanak végre Szíriában, támogatást nyújtva a Bassár el-Aszad elnökkel szövetséges hadseregnek az Iszlám Állam elleni harcban. „Gondolkozunk ezen. Semmit nem zárunk ki. De ha cselekednünk kell, azt csakis a nemzetközi normák teljes betartásával fogjuk megtenni” – fogalmazott Vlagyimir Putyin, azt viszont kizárta, hogy szárazföldi harcoló alakulatokat küldjön Szíriába.

Az orosz elnök bírálta francia és amerikai kollégáját, akik Aszad hatalomból való eltávolítását szorgalmazzák. Putyin leszögezte: sem Barack Obama, sem Francois Hollande nem szír állampolgárok, ezért nem kellene beleszólniuk egy másik ország vezetőjének kiválasztásába.

Obama az ENSZ-közgyűlésben elmondott beszédében zsarnoknak nevezte Aszad szír elnököt és kijelentette, hogy Szíriában „irányított (hatalmi) átmenetre” van szükség. Hozzátette: az ügy megoldása érdekében az Amerikai Egyesült Államok hajlandó bármelyik országgal együttműködni, még Iránnal és Oroszországgal is. 

Putyin egyébként a CBS-nek nyilatkozva a múlt héten már kijelentette, hogy tulajdonképpen „meg akarja menteni” Aszadot.

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pandaka pygmaea
2015. szeptember 29. 14:04
"Putyin OK. De ki az az Obama? Focista?" Ja és arab terrorista. :) by GyF
kovinick
2015. szeptember 29. 13:33
Az oroszok meg fogják védeni katonai bázisukat Latakiában. És ha már ott vannak, a németek is megkérhetik őket, hogy állítsák meg a menekülthullámot. De ezt a törökökkel is meg kell beszélni sürgősen. Az usa és a franciák pedig ne akadályozzák ezt - okoztak már elég bajt.
Mich
2015. szeptember 29. 12:46
"Aszad oldalán szállhat be Oroszország a szíriai harcokba"... ...amikben az USA/CIA már rég bent van, az iszlamisták oldalán...
janika
2015. szeptember 29. 10:51
"@dénia" Bocsánat!"Bodor Zoltán" írására szántam ezt a választ.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!