Megölhették az Iszlám Állam második emberét

2015. augusztus 22. 09:42

A CNN amerikai tisztségviselők információi alapján jelentette be, hogy egy dróntámadás során meghalt Mutazz Hádzsi, akit az Iszlám Állam második emberének tartottak. Hádzsi volt az egyik, aki kezelte az Iszlám Állam pénzügyeit, és ő szervezte a fegyvermozgásokat Irak és Szíria között.

2015. augusztus 22. 09:42

Amerikai tisztségviselők is megerősítették a CNN-nek, hogy valószínűleg egy légitámadás során meghalt az Iszlám Állam második emberének tartott Mutazz Hádzsi. Mutazzzal egy dróntámadás végzett Moszul közelében még augusztus 18-án, azonban az információ érzékenysége miatt még nem hozták azt nyilvánosságra. A hírszerzés szerint az áldozat azonosítása és az információ megerősítése az utolsó szakaszban tart, így egyre biztosabbnak tűnik, hogy a terrorszervezet második embere halt meg a támadás során.

Korábban, még 2014 végén az amerikai lapok már keltették egyszer Abu Bakr al-Bagdadi jobbkezének halálhírét, akkor azonban nem ő volt az áldozat. A CNN információi szerint Mutazz egy autóban utazott az ISIS egyik kommunikációs vezetőjével, aki az Abu Abdullah névre hallgatott. A vezető ellen indított légitámadást hírszerzési adatokra (actionable intelligence) alapozva indították meg. Vélhetően a Pentagon kapott egy fülest arról, hogy Mutazz hol fog tartózkodni. 

A férfi több néven is ismert volt, a Mutazz Hádzsi mellett a Fadhil Ahmad al-Hajali néven is ismert volt. Mutazz halála azért érintheti érzékenyen az ISIS-t, mivel a férfinak jelentős befolyása volt az Iszlám Állam pénzügyinek, médiájának és logisztikájának működésére, valamint az egyik legjelentősebb katonai tervezőnek is tartották. A fegyverek és harci járművek Irak és Szíria közti szállításáért is Mutazz felelt.

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
GV0917
2015. augusztus 22. 17:26
"VAN MÁSIK!"
Akitlosz
2015. augusztus 22. 17:08
"Megölhették az Iszlám Állam második emberét" Sőt! A fogát is megmoshatták és a fenekét is kinyalhatták.
Fakutya Vigyora
2015. augusztus 22. 15:25
-ták, -ték.
brekker
2015. augusztus 22. 15:11
Van másik. https://www.youtube.com/watch?v=ZlrWrWtthbc
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!