Összecsapások voltak Jeruzsálemben

2015. július 26. 14:45

Palesztin fiatalok kövekkel és házilagos robbanószerkezetekkel felszerelkezve a Mecsetek terén töltötték az éjszakát Jeruzsálemben, hogy az ókori zsidó szentélyek elpusztításának emléknapján elriasszák a zsidókat a kegyhelytől.

2015. július 26. 14:45

Az ókori zsidó szentélyek elpusztításának emléknapján összecsapások voltak Jeruzsálem óvárosában a Mecsetek terén, ahol a középkor óta az Al-Aksza mecset áll, egykor pedig a zsidók legszentebb helye volt.

A zsidó naptár tisa beáv napján, vagyis áv hónap kilencedik napján, az első és második szentély pusztulásának böjttel és gyászimákkal jelölt emléknapján, vasárnap reggel összecsapások zajlottak a Mecsetek terén, ahol az ókorban a zsidók jeruzsálemi szentélyüket emelték, most pedig a muzulmánok harmadik legszentebb helye, az Al-Aksza mecset áll.

Több tucat palesztin fiatal kövekkel és házilagos robbanószerkezetekkel, Molotov-koktélokkal és petárdákkal felszerelkezve a Mecsetek terén töltötte az éjszakát, hogy elriassza a helytől a zsidó látogatóktól.

A palesztinok a rendőrség szerint arra készültek, hogy a gyásznapon kövekkel dobálják a Mecsetek terének nyugati támfalánál, vagyis a Siratófalnál imádkozókat – értesült a Ynet, a Jediót Ahronót című izraeli újság honlapja.

Az izraeli biztonsági erők ezért reggel ellepték a teret és az Al-Aksza mecsetbe szorították az álarcos palesztinokat, akik kövekkel és petárdákkal kezdték el dobálni az izraeli biztonságiakat, többet meg is sebesítettek.

A rohamrendőrök és a Jeruzsálem óvárosában szolgálatot teljesítő határőrök együttesen felszámolták a mecset bejáratánál létrehozott barikádokat és lezárták a mecset kapuját, és ezzel biztosították a terület nyugalmát.

Az Izrael és Jordánia között megkötött békeegyezmény szerint a jeruzsálemi Templomhegy, a Mecsetek–tere Jordánia kezelésében áll. Zsidó látogatók bemehetnek a térre, de tilos ott imádkozniuk.

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zazriveczazseni
2015. július 27. 11:54
Az araboknak eszük ágában sincs békét kötni, ha nyugalom van találnak valamit a feszültség fokozására. A megkötött békék pillanatnyilag működnek, de bármikor felrúghatják. Az indifádák előre megszervezett tudatos lépések voltak, nem számított a halottak száma, a gyermekkatonák bevetésével növelték az irántuk érzett "rokonszenvet". Már évtizedekkel ezelőtt béke lehetne, a palesztin vezetők már régen a süllyesztőben lennének, ha ez bekövetkezett volna. A toleráns muzulmánok nyilvánosan fejeznek le keresztényeket, naponta több száz Bibliát égetnek el nyilvánosan, de a Mohamed karikatúrákért vérfürdőt kell rendezniük.
zöldalma
2015. július 27. 11:19
"A palesztinok a rendőrség szerint arra készültek, hogy a gyásznapon kövekkel dobálják a Mecsetek terének nyugati támfalánál, vagyis a Siratófalnál imádkozókat" Akkor most ki feszegette a pofonládát?
Cassi
2015. július 26. 22:12
A vallásos zsidók egyébként nem is nagyon mehetnek fel a Templomhegyre, mert a volt Második Templom helye tisztátalannak számít egyelőre. Ezt nem fogadja el mindenki, de általában a templom volt helyén kívül, a déli részen imádkoznak (ha sikerül).
tevevanegypupu
2015. július 26. 20:13
Nem kellett volna bombákkal és kövekkel várakozni, ez most világos..a mohamedánok szúrták el az ünnepet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!