Jacenyuk katonai eszközöket kér az EU-tól

2015. július 16. 09:42

Ukrajna nem csak a saját területét, hanem az Európai Unió határait is védi – mondta Londonban Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök, aki emiatt nyugati támogatásra tart igényt, többek között védelmi célú katonai felszerelések formájában. Ez utóbbi alatt páncélos-elhárításra alkalmas eszközöket, illetve navigációs és egyéb elektronikus berendezéseket ért.

2015. július 16. 09:42

Ukrajna nemcsak saját területét, hanem az Európai Unió határait is védi, és ezért segítségre tart igényt a Nyugattól, egyebek mellett védelmi jellegű hadfelszerelések formájában – mondta Londonban az ukrán miniszterelnök. Arszenyij Jacenyuk – akit szerdán fogadott a Downing Streeten David Cameron brit kormányfő – a Sky News brit hírtelevízió szerda esti politikai magazinműsorában kijelentette: Ukrajnának az „orosz vezénylés alatt tevékenykedő” katonai alakulatok elrettentése végett van szüksége védelmi jellegű felszerelésre. 

Arra a kérdésre, hogy mit ért védelmi fegyverzet alatt, Jacenyuk páncélos-elhárító eszközöket, elektronikus hadviselésre alkalmas felszereléseket és navigációs berendezéseket említett. „Mi vagyunk az egyetlen (olyan ország), amely harcban áll az orosz hadsereggel (…) Segítsenek nekünk” – fogalmazott az interjúban az ukrán kormányfő. Arszenyij Jacenyuk kijelentette: az ukrán kormány szerint jelenleg több mint 40 ezer orosz fegyveres tartózkodik ukrán területen, közülük tízezren „egyértelműen a reguláris orosz fegyveres erők tagjai”.

Hozzátette: egyetlen ország tagadja az orosz katonák ukrajnai jelenlétét - maga Oroszország. „Erőteljesen azt javaslom az orosz rezsimnek, hogy kapcsolja be az internetet, és nézze meg a YouTube-on a felvételeket saját katonáiról, saját harckocsijairól, saját tüzérségéről” – mondta az ukrán miniszterelnök.

Jacenyuk szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök politikai tőkét akar kovácsolni a görögországi válságból, meg akarja bontani az egységet az Európai Unión belül, valamint az EU és az Egyesült Államok között is. Az orosz államfő célja feszültségek szítása az EU-ban, és „forró válsággócok kreálása világszerte”, ugyanúgy, ahogy a korábbi évtizedekben a Szovjetunió tette, amikor saját belső problémáiról akarta elterelni a figyelmet - mondta az ukrán kormányfő.

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Viz Elek
2015. július 16. 14:34
De szép is lenne, ha ukrán csempészbandák modern harci eszközökkel irtanák egymást. Csak az a baj, hogy ennek az ártatlan lakosság is áldozata lenne.
Akitlosz
2015. július 16. 13:30
Szerintem az EU tag Lengyelország vegye vissza az 1939-es határait, Magyarország Kárpátalját, Románia Bukovinát aztán akkor a maradék Ukrajna már nem igazán lesz fontos és érdekes az EU számára! S akkor az oroszokkal is ki lehetne békülni. http://static.origos.hu/s/img/i/1403/20140324ukrajna-felosztasa-egy-lengyel-televizio.jpg?w=666&h=444
Gregorius
2015. július 16. 11:58
Egyszerűen nem értem. Ukrajnának papíron több ezer tankja és nehézlövege valamint több száz harci repülője van, igaz nagy hányaduk nem bevethető állapotban. Az elmúlt hónapok alatt azonban az ott levőkből össze lehetett volna rakni egy rakás harcképeset, ha tényleg akarták volna...Azokat legalább vész esetén tudnák kezelni.
foton koton
2015. július 16. 11:54
Tunyacsáp csakúgy mint Magyarországon a cigarettagyárakban, konzervgyárakban lőszer, ebbe abba Mint a viccben A hűtőgépgyárban dolgozó szovjet munkást megkérdezi a riporter, mert nincs hűtőgépe Ember, 30 évig dolgozott hűtőgépgyárba és nem tudott darabokban kihozni egy hűtőgépet hogy otthon összerakja? Dolgozó munkás Dehogyisnem, többet is összeraktam de mindig tank jött ki belőle:)))))))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!