Trianon: ünnepnap lehet Romániában június 4-e

2015. június 04. 13:59

Titus Corlățean külügyminiszter javaslata a „Trianoni Békeszerződés Napjává” nyilvánítaná június 4-ét: kötelező lenne kitűzni a közintézményekre a nemzeti lobogót, és elénekelni a román himnuszt. Az indoklás szerint azért lenne szükség az ünnepnapra, mert az utóbbi időben számos példa van a trianoni szerződés kapcsán „egy ferdített szemléletnek a közvéleményre való rákényszerítésére”. Az RMDSZ-es Markó Béla szerint elképzelhető, hogy az indítvány reakció a Nemzeti Összetartozás Napjára.

2015. június 04. 13:59

Romániában a „Trianoni Békeszerződés Napjává” nyilvánítanák június 4-edikét, és kötelezővé tennék, hogy a közigazgatási intézmények országszerte megünnepeljék Erdély Romániához csatolásának évfordulóját: az erről szóló törvénytervezetet a 171 tagú szenátus több mint fele, 90 szenátor aláírta – írja a Transindex. Titus Corlățean külügyminiszter márciusban iktatott kezdeményezését nemcsak a kormány fő erejét képező szociáldemokraták támogatják: az aláírók között van Vasile Blaga, az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt társelnöke és Calin Popescu Tariceanu házelnök is.

A törvénytervezet szerint a kormányzati szerveknek és helyhatóságoknak gondoskodniuk kell június 4-én a nemzeti lobogó kitűzéséről, a román himnusz elénekléséről, a közmédiának pedig be kell majd számolnia a „Trianoni Békeszerződés jelentőségét tudatosító kulturális, oktató célú rendezvényekről”, amelyek megszervezésére költségvetési forrásokat utalhatnak ki a helyi és központi hatóságok.

A javaslat indoklása úgy írja le a trianoni békeszerződést, mint a román nép számára kiemelt fontosságú jogi eszközt, amelyre a román-magyar kétoldalú kapcsolat épül. „A trianoni békeszerződés nemcsak Erdélynek az Anyaországhoz, Romániához való visszatérését szentesítette, hanem az ezen a területen többségben élő románok politikai és állampolgári jogait is elismerte”, ennek a dokumentumnak a fontosságát pedig az állampolgárokkal is tudatosítani kell, mivel az utóbbi időben számos példa van a trianoni szerződés kapcsán „egy ferdített szemléletnek a közvéleményre való rákényszerítésére” – áll az indoklásban  a Transindex szerint. A kezdeményezők leszögezik, hogy „a történelem újraírására tett bármiféle kísérlet, a revizionista álláspontok hangoztatása az Európai Unióban manapság már nem elfogadható” – idézte a törvénytervezet indoklását a Transindex.

Markó Béla, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője a kolozsvári portálnak úgy nyilatkozott: elképzelhető, hogy Titus Corlățean ezzel a tervezettel próbált valamiféle választ adni arra a magyarországi törvényre, amely június negyedikét a Nemzeti Összetartozás Napjává nyilvánította. Kifejtette: a térségben a történelmet kétféleképpen lehet szemlélni, ki lehet emelni azt, ami közös vagy azt, ami elválaszt egymástól.

Az RMDSZ volt elnöke rámutatott: június 4. a magyarok emlékezetében gyász, a románoknak viszont ünneplésre ad okot. Hozzátette, eddig csak a december 1. számított ilyen napnak, most úgy tűnik, hogy „ráerősítenének erre”. Markó Béla elmondta, hogy az RMDSZ megpróbál fellépni a tervezet ellen: figyelmeztetik a román pártokat, hogy ennek a tervezetnek a támogatásával megterhelik a közöttük és az RMDSZ közötti kapcsolatot, és ez visszaüthet akkor, amikor a szövetségre mint koalíciós partnerre szükségük lesz.

A tervezetet a szenátus közigazgatási és területrendezési bizottsága már pozitívan véleményezte, a kormány részéről is kedvező visszajelzés érkezett. Amennyiben a szenátusban októberig nem tűzik napirendre, hallgatólagos elfogadással átkerül a döntő ház szerepét betöltő képviselőházba. A Transindex szerint jövőre már kötelező lehet Trianon-napot ünnepelni Romániában.

Összesen 95 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kitiltott
2015. június 05. 01:00
azok akik ezt lájkolták és nem véletlenül nyomtak a zöldre mocskos hazaárulók akiknek semmi keresnivalójuk Magyarországon a magyar emberek között
rajgy
2015. június 04. 22:48
Újabb "ellentörvény" szlovák mintára. Beléjük van kódolva a magyar gyűlölet. A Basescu és a Ficó Orbán Viktor stratégiai partnerei!! Gratuláljunk neki hozzá.
kitiltott
2015. június 04. 19:57
Mondjuk ki TRIANON a MAGYAR HOLOKAUSZT!! Miért ömlik minden zsidóból az epe a mai nap? Trianon a magyar holokauszt ha tetszik nektek ha nem. Ezen a napon Magyarország elvesztette több mint 3 millió polgárát, infrastruktúrájának nagyobbik részét , Erdeit, bányáit, mindent ha tetszik nektek hanem.. vehetjük úgy is hogy nyugati segítséggel magyarok milliói vesztették el a vagyonukat a nemzetüket a népüket.. ez a lassú kivérzéses halál sokkal gusztustalanabb és kegyetlenebb mint az amikor perceket alatt meghalsz akik pár sidó szabadkömüves politikus közönye miatt Magyarországon kívül maradtak lassan száz éve haldokolnak.. jó lenne ezt figyelembe vennetek balos firkászokl! van még kérdés Ildikó?
kitiltott
2015. június 04. 19:09
rohadt mocskok ezek a románok nagyon félnek attól hogy egyszer valamikor valaki mégiscsak igazságot fog szolgáltatni a magyaroknak még ha ezt a zsidók kitudja miért minden lehetséges fórumon ellenzik...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!