Pestis áldozatait rejtő temetőt tárnak fel Londonban

2015. március 10. 13:35

Háromezer, pestisben elhunyt ember csontvázát tárják fel egy londoni temetkezési helyen, ahová gyorsvasút-állomást építenek a későbbiekben.

2015. március 10. 13:35

Csaknem háromezer, több száz éves csontvázat, köztük az 1665-ös nagy angliai pestisjárványban elhunytak maradványait őrző temetkezőhelyet tártak fel régészek egy londoni építkezésen - írja a The Daily Telegraph internetes kiadása.

 
A Bedlam vagy másképpen Bethlehem és New Churchyard elnevezésű temetőt 1569 és 1738 között használták a londoniak, így az 1665-1666-os, nagy angliai pestisjárvány idején is, amely az ország utolsó ilyen típusú járványa volt. Az egykori sírkert jelenleg a brit fővárosban készülő gyorsvasútvonal tervezett Liverpooli Street-i állomásának területén fekszik.
 
A tudósok reményei szerint a járványban elhunytak csontvázainak vizsgálata sokat segíthet a megbetegedést okozó baktériumtörzs fejlődésének megértésében.
 
A mintegy háromezer csontváz eltávolításán, a régészeti bizonyítékok rögzítésén egy 60 tagú régészcsapat dolgozik a következő négy hétben, heti hat napon keresztül, több műszakban. A szakértők szerint régészeti szempontból a lelőhely London legértékesebb 16-17. századi temetkezőhelyének bizonyulhat.
 
A temető feltárása után a régészek egy rétegnyi középkori mocsárüledéken áthatolva egészen a  római kori maradványokig szeretnének leásni. A lelőhely alatt ugyanis egy római út húzódik, ahonnan már eddig is több érdekes lelet - patkó, temetkezési urna - került elő. A helyszín régészeti munkálataival szeptemberre kell elkészülni, ezt követően tovább folytatódik az építkezés. 
 
„A feltárás egy egyedülálló lehetőséget teremt, hogy többet megtudhassunk a 16-17. századi londoniak életéről és haláláról” - mondta el Jay Carver, az ásatás vezetője. Hozzátette: A temetkezési hely London történetének egy izgalmas fejezetét tárhatja fel, azt az időszakot, amikor a Tudor-kori városból kozmopolita, kora-újkori település vált. 
 
A régész szerint valószínűleg ez az első alkalom, hogy ilyen nagy minta áll a tudósok rendelkezésére a korszak tanulmányozására. A temetkezőhelyet különböző társadalmi rétegekből származó csoportok és személyek használták.
 
A Crossrail gyorsvasút építését kísérő archeológiai munkák összességében Nagy-Britannia legnagyobb régészeti projektjének számítanak, eddig mintegy 40 helyszínen, több mint 10 ezer lelet került elő London múltjából. 
 
A Liverpool Street-i állomáson 2013-ban és 2014-ben folytattak előzetes ásatásokat, akkor több mint négyszáz csontvázat és nagyszámú tárgyi leletet találtak a régészek.

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alex.leopardi
2015. március 10. 19:51
Pestis Londonban, Defoe könyvét érdemes elolvasni,pontos látlelet
Akitlosz
2015. március 10. 18:01
Ilyen az "örök nyugalom". Semmi tisztelet nincsen az elhunytak iránt a régészekben és az utókorban sincsen. Végezze az ő koponyájuk is egy részég kezében végzi ezer év múlva! Nagyon csekély számú híres ember sírján kívül senki másét nem őrzi meg az utókor. De még csak békében nyugodni sem hagyják az elhunytakat.
magnamater
2015. március 10. 16:43
A pestistörzseknek is nagy alkalom a visszatérésre.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!