Ukrán válság: megint tárgyalnak Berlinben a külügyminiszterek

2015. január 21. 21:33

Újabb tárgyalást kezdett szerda este Berlinben a német, a francia, az orosz és az ukrán diplomácia vezetője az ukrán válságról. A NATO-főtitkár szerint nőtt az orosz nehézfegyverek száma Kelet-Ukrajnában. Kijevben közben bejelentették: ukrán-amerikai hadgyakorlatot rendeznek tavasszal.

2015. január 21. 21:33

Újabb tárgyalást kezdett szerda este Berlinben a német, a francia, az orosz és az ukrán diplomácia vezetője az ukrán válságról.

 
A normandiai négyek néven is emlegetett országcsoport külügyminiszterei legutóbb bő egy hete folytattak megbeszélést a német fővárosban, eredménytelenül. „Remélem, hogy a felek ezúttal lesznek annyira konstruktívak, hogy eredményre jussunk, és kérem is ezt tőlük” – mondta az újabb találkozó előtt a házigazda, Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter. 
 
A harcok kiújulása a délkelet-ukrajnai válsággócban azt mutatja, hogy továbbra is nagyon veszélyes a helyzet - tette hozzá, rámutatva, hogy a térség lakossága és gazdasága „fizeti meg az árát annak, hogy elmarad a minszki megállapodás végrehajtása”. 
 
Az előző megbeszélés eredeti témája egy négyoldalú csúcstalálkozó előkészítése volt, amelyre Petro Porosenko ukrán elnök tett javaslatot december végén. Ezúttal viszont azért találkoztak a külügyminiszterek, hogy megpróbálják elejét venni a válság további mélyülésének.
 
Angela Merkel szerdán azt mondta, nem fűz „túl nagy reményeket” a megbeszéléshez. A tavaly szeptemberi minszki tűzszüneti megállapodás „egyre törékenyebb” – tette hozzá a német kancellár Berlinben az azeri elnökkel, Ilham Alijevvel folytatott megbeszélése után tartott sajtótájékoztatón. 
 
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerdán Moszkvában jelezte, arra törekszik a berlini tanácskozáson, hogy Délkelet-Ukrajnában azonnali tűszünet legyen.
 
Az orosz vezetés szerint a kijevi hadsereg alakulatai megsértették a minszki megállapodást, és erőteljes tüzérségi támadást indítottak a szakadárok ellen. A kijevi kormány szerint viszont az utóbbi napokban az oroszbarát szakadárok lendültek ismét támadásba az ukrán fegyveres erők állásai és az ellenőrzésük alatt lévő térségbeli települések ellen.
 
Eközben Jens Stoltenberg NATO-főtitkár kijelentette: nőtt az orosz katonák által használt tankok, tüzérségi eszközök és más nehézfegyverek száma Kelet-Ukrajnában. A főtitkár ismételten felszólította Moszkvát, hogy vonja ki csapatait a térségből.
 
Ben Hodges altábornagy, az Egyesült Államok európai haderőinek parancsnoka pedig Kijevben bejelentette, hogy amerikai-ukrán hadgyakorlatot tartanak tavasszal.

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pitypang1125
2015. január 22. 06:42
" elmarad a minszki megállapodás végrehajtása”." Nem hinném hogy ez csak a szakadárok hibája! Sőőőőőt! Porosenkóéknak nagyobb szükségük volt a lélegzethez mint az Oroszoknak! Minden fronton vesztésre álltak! Pénz, fegyver, hadianyag, hadi eszközök!! Most hogy ezekhez hozzájutott elkezdett megint izmozni! Hamarosan csúnyán pofára fog esni! A háttéralkuk már készülnek!
Secnir
2015. január 22. 06:08
" szerda este Berlinben a német, a francia, az orosz és az ukrán diplomácia vezetője az ukrán válságról. " még szerencse, hogy a magyar külügyminisztert nem kellett kiküldenünk, minek is, hiszen ukrajna nem is szomszédos velünk és a kárpátaljai magyarokat sem sorozzák be golyófogónak az ukrán-orosz határra...
Akitlosz
2015. január 21. 22:03
Ritka türelmes nép ez az orosz.
kamasuka
2015. január 21. 21:51
"A főtitkár ismételten felszólította Moszkvát, hogy vonja ki csapatait a térségből." http://www.liveleak.com/view?i=b2a_1418507932 6:26tól sok infó van az orosz csapatokról, fegyverekről, élelmiszerekről ... ;)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!