Német államfő: Mindannyian Charlie vagyunk

2015. január 09. 13:37

Joachim Gauck rendkívüli nyilatkozatában hangsúlyozta: a terrortámadás a franciák és az európaiak szabadsága, és a nyílt társadalom ellen irányult. Hozzátette ugyanakkor, hogy nem fogjuk korlátozni a szabadságunkat, hanem élünk vele és megvédjük. Közben német keresztény, zsidó és muzulmán szervezetek közös nyilatkozatban ítélték el a párizsi vérengzést.

2015. január 09. 13:37

A szabadság elleni támadás volt a Charlie Hebdo című francia szatirikus hetilap szerkesztőségben történt vérengzés, a szabadság híveit azonban nem lehet legyűrni, mert a demokrácia erősebb a terrornál – jelentette ki a német államfő pénteken Berlinben. Joachim Gauck rendkívüli nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy a terrortámadás a franciák és az európaiak szabadsága, és a nyílt társadalom ellen irányult. 

A támadás „megrendített minket, de nem rendítette meg a meggyőződésünket, és nem fogjuk korlátozni a szabadságunkat, hanem élünk vele és megvédjük” – tette hozzá a német szövetségi elnök, kiemelve, hogy a demokrácia „életerejét” a szólás és a sajtó szabadsága adja. A gyűlölet nem osztja meg a demokrácia híveit, „közösségünk nagy és erős, és nem engedi meg, hogy felaprózzák és meggyengítsék szélsőségesek, akármilyen irányultságúak is” – szögezte le Joachim Gauck. 

A demokratáknak nem a származás vagy a vallás számít, hanem az alkotmány, a jogállamiság és az emberiesség iránti közös elkötelezettség. „Nem vagyunk védtelenek és tehetetlenek, elkötelezett polgárainkkal, intézményeinkkel és törvényeinkkel szembeszállunk a fanatizmussal és az erőszakkal” – mondta a német államfő. Hozzátette, hogy a németek szolidaritást vállalnak a Charlie Hedbo munkatársaival és az áldozatok hozzátartozóival. Most „mindannyian Charlie vagyunk” – zárta beszédét Joachim Gauck, utalva a szolidaritást kifejező francia „Je suis Charlie” (Charlie vagyok) jelszóra.

Pénteken vezető német keresztény, zsidó és muzulmán társadalmi szervezetek képviselői közösen ítélték el a párizsi mészárlást. Az „Isten nevében nem szabad gyilkolni!” címmel a legnagyobb példányszámú napilapban, a Bildben közölt kiáltványban hangsúlyozzák, hogy „a Biblia, a Tóra és a Korán nem a gyűlölet, hanem a szeretet könyve”. A vérengzés „támadás a gondolat és a hit szabadsága és közös értékeink, a tolerancia és a felebaráti szeretet ellen” – tették hozzá. 

„Nem engedjük, hogy a fanatizmus, a terror és az erőszak lerombolja közös értékeinket"” – emelték ki a kiáltványban, amelyet többek között Alois Glück, a német katolikusok központi tanácsának (ZdK) elnöke, Charlotte Knobloch, a müncheni és felső-bajorországi izraelita kultuszközösség (IKG) elnöke és Aiman Mazyek, a németországi muzulmánok központi tanácsának (ZMD) elnöke írt alá. Felszólították a vallási közösségek tagjait, hogy pénteken a mecsetekben, szombaton a zsinagógákban, vasárnap a keresztény templomokban imádkozzanak a párizsi mészárlás áldozataiért, a vallások és emberek közti megértésért, a békéért és a szabadságért.

A szociáldemokrata párt (SPD) elnöke, Sigmar Gabriel alkancellár, gazdasági miniszter egy tömegdemonstráció megszervezésére kérte fel a parlamenti (Bundestag) pártokat és a Bundestagból 2013-ban kiesett liberális FDP-t. A Spiegel Online hírportál pénteki beszámolója szerint Gabriel levélben fordult a pártelnökökhöz, kifejtve, hogy a politikai erőknek felhívást kellene intézniük a vallási közösségekhez, szakszervezetekhez, gazdasági érdekképviseletekhez és civil szervezetekhez arról, hogy a párizsi terrortámadás miatt demonstrálni kell az összetartást és a kiállást a szabadság és a békés együttélés mellett. Horst Seehofer bajor miniszterelnök, a konzervatív CSU elnöke pénteken közölte, hogy a CDU/CSU pártszövetség hétfőn válaszol a koalíciós partner felvetésére.

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
polnemkor
2015. január 10. 14:19
http://electronicintifada.net/content/jailed-israel-his-cartoons-mohammad-sabaaneh-speaks-out/12924
Vén Csataló
2015. január 10. 09:40
Ha jól értem, ha a Charlie elleni támadás a "szabadság" elleni támadás volt, akkor nincs szabadság Charlie nélkül. Hát szerintem meg van, és az ilyen kizáró, diktátum értelmezés kifejezetten lehetetlené teszi, hogy normálisan végiggondoljuk, hogy mi történt. Ez a "négy láb jó, két láb rossz" színvonala. Mert igenis van szabadság, normális, békés ember számára létezik szabadság anélkül is, hogy naponta sértegetne másokat a másként gondolkodásuk miatt.
várúr
2015. január 09. 20:52
Na nem kedves elnök úr. Én pl. nem vagyok Charlie. Van magyar nevem. Viszont nem vagyok francia fikafirkász. Sajnálom őket, de nem azonosulok velük. Sőt a német, angol, francia, stb. elnökkel sem azonosulok. Viszont azonosulok egy magyar mondással: amit főztek, egyék meg.
ceres
2015. január 09. 18:23
Amikor egy vezető politikus ennyire idiótán és álságosan filoszemita az nem méltó , nem alkalmas a hivatalára. Egy épeszű európai egyszerre utasítja el az iszlám radikalizmust, a zsidó szélsőségeseket, és a neoliberális formában félreértelmezett szólásszabadságot..Európa tele van félkegyelmű, önállótlan , a politizálásra teljesen alkalmatlan közéleti idiótával. Ezek miatt amerika hülyét csinálhat az egész Unióból.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!