A „hideg napokra” emlékeztek Újvidéken

2015. január 23. 13:47

Az úgynevezett hideg napok 73. évfordulója alkalmából megemlékezést tartottak Újvidéken pénteken. Milos Vucevic, a város polgármestere kiemelte: nem szabad elfelejteni azt, hogy ártatlan emberek „milyen véres árat fizettek a szabadságért”.

2015. január 23. 13:47

Az úgynevezett hideg napok 73. évfordulója alkalmából megemlékezést tartottak Újvidéken pénteken.

 
Az 1942-es magyar razzia áldozatainak állított emlékműnél, a Duna-parton álló, Család nevet viselő szoborcsoportnál mondott beszédében Milos Vucevic, Újvidék polgármestere kiemelte: emlékezni kell arra, hogy a fasizmus, a nácizmus és más, az ember és a szabadság ellen irányuló ideológia csak rosszat, halált és boldogtalanságot okozhat. 
 
Szerinte csak a kölcsönös tisztelet szabhat gátat minden őrültségnek és gonoszságnak, a békés egymás mellett élést pedig az elfogadás és a tolerancia alapozza meg. 
 
Megfogalmazása szerint „a halál nem létezik”, mert „az ember akkor hal meg, amikor mindenki elfelejti”, ezért nem szabad elfelejteni azt, hogy ártatlan emberek „milyen véres árat fizettek a szabadságért”.
 
A szobor melletti 66 bronzlapon az áldozatok nevei olvashatók, 4 táblán pedig a 73 évvel ezelőtti események szerb és héber nyelvű leírása található.  
 
A megemlékezésen felelevenítették az 1942. január 21. és 23. közötti eseményeket, amikor a magyar honvédség tagjai egy eredetileg a szerb partizánok ellen indított razzia folytatásaként ártatlan újvidéki lakosokat végeztek ki. Az áldozatok főleg szerb, zsidó és roma nemzetiségűek voltak.
 
Az újvidéki mészárlás során a szerb történészek szerint három nap alatt több mint 1300 helyi lakost gyilkoltak meg a magyar csendőrök. A fő felelősöket a háború után Magyarország kiadta a Josip Broz Tito vezette Jugoszláviának, ahol háborús bűnösökként kivégezték őket. 

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gregorius
2015. január 23. 18:37
Ne felejtsük azt el, hogy a Kormányzó értesülve a túlkapásokról, leküldött egy hadbíró ezredest, aki korrekt módon kivizsgálta az ügyet megállapítva néhány tiszt felelősségét. Ők azonban nem várták meg a tárgyalást, hanem Németországba szöktek és beléptek az ottani hadseregbe. Horthy mindenben a katonai előírásoknak megfelelően járt el, ami messze nem mondható el a bosszúálló partizánokról...
sersem4
2015. január 23. 14:38
Artatlan emberek... Partizanok,felforgatok,orgyilkosok,a szerb titkosszolgalat tagjai,akiket lista alapjan szedtek ossze,amit az egyik orgyilkos lakasan talaltak a magyar hatosagok. A tisztogatas utan a partizan akciok varazsutesre megszuntek. Ezt a tortenelmi huseg kedviert nem artana hozza tenni a kerdeshez. A haboru utan a bacskai nemeteket,a magyarokat,horvatokat,szerb csetnikeket beleszamolva vagy 1 millio emberrel vegeztek a kommunista tomeggyilkosok. Kepmutatas,kettos merce.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!