Kína is küld kísérleti ebolagyógyszert Afrikába

2014. október 16. 13:44

Több ezer adag kísérleti státusban lévő ebolagyógyszert küldött Afrikába a szert kifejlesztő kínai cég. Egyelőre az ott dolgozó kínai segélymunkásoknak szánják a gyógyszert. Közben Obama amerikai elnök minden eheti programját lemondta, miután kiderült, hogy Dallasban két ápolónő is megfertőződött. A republikánusok beutazási tilalmat rendelnének el az ebola-sújtotta országokból érkezőkkel szemben.

2014. október 16. 13:44
Több ezer adag kísérleti státusban lévő ebolagyógyszert küldött Afrikába a szert kifejlesztő kínai cég, amelynek reményei szerint a gyógyszer a sikeres klinikai kísérletek után megoldást is jelenthet a vírus kezelésében. A Sihuan gyógyszeripari csoport a fekete kontinensen dolgozó kínai segélymunkások számára küldte a szert, amelyből szükség esetén további készlet is rendelkezésre áll. A JK-05 nevű gyógyszer augusztus végén került először a kínai sajtó figyelmének középpontjába, a hadigyógyászati tudományos akadémia (AMMS) által fejlesztett szer ugyanis akkor kapott gyártási engedélyt a kínai hadseregben alkalmazható speciális gyógyszerként.
 
A fejlesztőcsoport öt éven át dolgozott a gyógyszeren, amely genetikai úton akadályozza meg az ebolavírus terjedését. A szert sikerrel tesztelték állatokon, de klinikai kísérletek hiányában azt egyelőre csak vészhelyzet esetén lehet alkalmazni. A Sihuan megerősítette, hogy a gyógyszert általános használatra nem, csak a térségben dolgozó kínai segélymunkások közötti esetleges megbetegedéseknél alkalmazzák. Az ebola elleni harcot több száz kínai segíti, a leginkább érintett három országban – Sierra Leonéban, Guineában és Libériában – emellett tízezer további kínai állampolgár tartózkodik.
 
A cég bízik a JK-05 sikerében, valamint a polgári alkalmazáshoz szükséges további kísérletek és vizsgálatok felgyorsításának lehetőségében, amelyeken most az AMMS-sel közösen dolgozik. Kínán kívül a cég Afrikában is készül klinikai kísérletekre, s nem zárja ki a szer helyi ebolafertőzötteken való alkalmazását sem.
    

Közben az amerikai elnök lemondta eheti programjait és gyorsan bevethető egészségügyi egység felállítására adott utasítást, miután Dallasban két ápolónő is megfertőződött. Bár rendkívül kicsi az esélye, hogy Amerikában járvány alakuljon ki, de az amerikai kormány nagyon komolyan veszi a kór megfékezését. A képviselőház elnöke, a republikánus John Boehner azt sürgeti, hogy rendeljenek el beutazási tilalmat az ebolával fertőzött országokból érkezőkkel szemben – írja a Magyar Nemzet.

Európában több reptéren is ellenőrzik az utasok testhőmérsékletét.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!