Több mint egymillióan menekültek el Ukrajnából

2014. szeptember 02. 17:40

Több mint egymillióan menekültek el eddig a kelet-ukrajnai harcok miatt, a legtöbben Oroszországba. A konfliktust már az Európa Tanács elnöke is háborúnak nevezte. Az ukránok szerint az oroszok titokban temetik el elesett katonáikat, hogy ne legyen bizonyíték az orosz beavatkozásra.

2014. szeptember 02. 17:40

Több mint egymillióan menekültek el Kelet-Ukrajnából a harcok miatt – közölte az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága. A legtöbben Oroszországba mentek, de nem kértek hivatalosan menekültstátuszt. Negyedmillióan Ukrajna más részeibe mentek. Csak néhány tízezren lehetnek, akik Moldáviába, Fehéroroszországba, vagy az EU-ba menekülnek.

Keddre virradóra 22 településen 11 tűzharcot regisztrált az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács az ukrán és az orosz erők között. A tanács szóvivője, Andrij Liszenko szerint az ukránok 15, az oroszok nagyjából 50 katonát veszítettek az elmúlt nap során a harcokban. Liszenko azt mondta: az orosz hadsereg elkülönített egy területet a halottaik eltemetésére, hogy így rejtsék el a beavatkozás bizonyítékait.

Kedden már az Európa Tanács elnöke is háborúnak nevezte a két ország közti konfliktust. Jagland Thorbjorn az ukrán külügyminiszterrel tárgyalt Kijevben, és úgy fogalmazott: nem kétséges, hogy Ukrajna területi egységét veszélyeztetni a nyílt háborús agresszió.

Az EU várhatóan pénteken fogja bejelenteni az Oroszországgal szembeni szankciók újabb csomagját.

Oroszország az elmúlt napokban katonai gépekkel több alkalommal is megsértette Finnország légterét. A finn kormányfő erre élesen reagált, és leszögezte: nyilvánvaló, hogy Oroszország feszültséget akar kelteni szomszédaiban, de Finnország kitart katonai semlegessége mellett – foglalja össze az Index.

Összesen 92 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Eltünt
2014. szeptember 03. 00:31
Orosz -ukrán hagy irtsa egymást ,megunják abba hagyják.Zsidó-palesztin háború is kifulladt ,
Eltünt
2014. szeptember 03. 00:03
Ukránok akarták a polgárháborút ,tessék megkapták ,ukránok akarták a rombolást csinálták a hazájukban az amerikai ügynökök szavára hallgatva.Egyik ügynök Klicskó volt aki a népet uszította ,Klicskót az első fára kéne felhúzni . Az EU várhatóan pénteken fogja bejelenteni az Oroszországgal szembeni szankciók újabb csomagját. Jelentse ,az ukránok sorsára jutnak ,sőt saját maguk alatt ássák a gödröt ahelyett hogy leülnének tárgyalni...Még az eu által szakértő kormány egzisztál addig nem lesz béke az olajfák alatt. Magyarokat nem viszik háborúba többször ,mert megtagadjuk a behívást ,de azt hisze még Orbán úr kormányoz addig nem kell ettől félni...Szociknak nagygyakorlatuk van a vágó hídon való vércsaftról,ők már nem sajnálnák a magyar népet ,már gyf népveretésből gondolhatjuk. Semmi közünk hozzá ,magyar kormány ne avatkozzon a háborúba....Orosz-ukrán hagy irtsa egymást ha ennyi eszük van .
Willard
2014. szeptember 02. 21:19
Azt mondják, ott a legdrágább luxushotelszobákat bérlik, olyan is akad köztük, amelynek 16 k euró az egy éjszakai tarifája. Szóval pénzzel el vannak eresztve egyesek közülük.
Akitlosz
2014. szeptember 02. 20:37
Az EU szankciósdija ... Állítólag a kaviár, a vodka és a gyémánt oroszországi importját akarják betiltani.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!