Porosenko elrendelte az ukrán-orosz határ átmeneti lezárását

2014. szeptember 25. 13:45

A teljes ukrán-orosz határ átmeneti lezárását rendelte el csütörtökön Petro Porosenko elnök, aláírva az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) erről szóló határozatát. A csütörtökön hatályba lépő döntés szerint leáll a gyalogos és járműforgalom a két ország közötti szárazföldi és tengeri átkelőkön egyaránt.

2014. szeptember 25. 13:45

A teljes ukrán-orosz határ átmeneti lezárását rendelte el csütörtökön Petro Porosenko elnök, aláírva az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) erről szóló határozatát. A csütörtökön hatályba lépő döntés szerint leáll a gyalogos és járműforgalom a két ország közötti szárazföldi és tengeri átkelőkön egyaránt.

Az RNBO augusztus 28-i, „az ország biztonsági képességeinek növelése érdekében teendő halaszthatatlan intézkedésekről” szóló határozata azt is javasolja, hogy az ukrán kormány egyoldalúan jelölje ki az orosz-ukrán államhatárt.

Rendeletében Porosenko elnök utasította továbbá az ukrán kormányt: készítse el az ország katonai tömbön kívüli jogállásának megváltoztatásához szükséges törvénymódosításokat, és azt sürgős indítványként terjessze a parlament elé.

Az elnöki rendeletnek, akárcsak a védelmi tanács határozatának egy része titkosított.

A nyilvánosságra hozott részek alapján a kormányt az államfő utasította arra, hogy dolgozza ki, majd nyújtsa be neki az Oroszországi Föderációval való tárgyalások fő direktíváit, és tegyen javaslatokat az Oroszországgal szembeni gazdasági és egyéb büntetőintézkedésekre. A kabinetnek tájékoztatnia kell az államfőt arról is, hogyan halad az ukrán gazdaság átállítása a „különleges időszakban” való működésre.

A dokumentum Ukrajna kapcsolatainak prioritásaként határozza meg az Európai Unióval, a NATO-val és az Egyesült Államokkal való stratégiai partnerség erősítését, mégpedig az unióval kötött társulási megállapodás, a Washingtonnal 2008. december 19-én létrejött partnerségi szerződés, s az atlanti szövetséggel 1997. július 9-én kötött hasonló megállapodás, valamint annak 2009. augusztus 21-i kiegészítése alapján.

Porosenko elnök csütörtökön Kijevben az ukrán bírók kongresszusát megnyitó beszédében kijelentette, hogy elképzelései szerint Ukrajna 2020-ban kérelmezni fogja felvételét az Európai Unióba.

Donyeck városvezetése csütörtökön azt jelentette, hogy a déli órákban kimondottan feszültté vált a helyzet: a megyeközpontban „mindenfelől” heves tüzérségi tűz robajai hallatszanak. Közben a térségben második napja erős, orkán erejű szélvihar tombol, ami komoly károkat okozott a városban.

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kitiltott
2014. szeptember 25. 20:44
hülye szarkeverő sidó ez is
Akitlosz
2014. szeptember 25. 18:40
Porosenko bejelentette ezzel egy időben azt is, hogy a GDP 1%-áról 5%-ára emelik az ország katonai kiadásait, s a hivatásos állomány létszámát 2,8%-ról 8%-ra növelik. Valószínűleg nem saját kútfőből hozza ezeket az intézkedéseket, amelyekre Ukrajnának magának eleve nincsen is pénze. Teszi, amire a cionista főnökei utasítják.
Akitlosz
2014. szeptember 25. 18:34
Gondolom azért zárják le a határt, mert ezzel is készülnek a tűzszünet utáni tartós békére. Nagyon bízik a NATO-ban, de lehet, hogy ennek nagyon rossz vége lesz Porosenko számára is.
pitypang1125
2014. szeptember 25. 18:29
" egyoldalúan jelölje ki az orosz-ukrán államhatárt." Nha erre kíváncsi leszek! Az Oroszok meg majd sakkoznak addig amíg verik le a karókat nem? Ezeknek tényleg elgurult a gyógyszerük!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!