Orosz katonai járművek érkeztek Ukrajnába, a segély a határon vesztegel

2014. augusztus 15. 11:06

Az ukrán hírszerzés megerősítette azokat a sajtóhíreket, miszerint orosz harci járművek lépték át az ukrán határt csütörtök este. Oroszországban, a rosztovi területen lévő „Donyeck” határátkelőnél ellenőrzik az ukrán határőrök a Moszkva által Kelet-Ukrajnának szánt segélyszállítmányt. A rakományt az EBESZ képviselőinek jelenlétében vizsgálják majd át, de egyelőre papírokra várnak.

2014. augusztus 15. 11:06

A határ orosz oldalán fogják átvizsgálni az ukrán határőrök azt a 280 kamiont, amely Oroszországból szállít humanitárius segélyt az országba – közölte az ukrán határőrszolgálat. A „Donyeck” határátkelőnél tartózkodó ukrán vámosok egyelőre még nem kapták meg a nemzetközi vöröskereszttől azt a dokumentumot, amelyben a szervezet kéri a szállítmány segélyként való elismerését. Mivel a vöröskereszt a szállítmány fogadója, enélkül nem engedhetik át a konvojt az ukrán határon.

A rakomány átvizsgálását az EBESZ képviselőinek jelenlétében végzik majd. A szállítmány fogadója a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága, amely vállalta a segély célba juttatását. Egyelőre ismeretlen, milyen útvonalon halad majd a szállítmány ukrán területen.

Az ukrán külügyminisztérium honlapján pénteken megjelentetett közlemény szerint Kijev és Moszkva megállapodott abban, hogy az orosz fél viseli a felelősséget a segélykonvoj biztonságáért, vagyis azért, hogy Kelet-Ukrajnában a szeparatisták által ellenőrzött területen a szakadárok ne hajtsanak végre semmiféle provokációt a szállítmány útvonalán. Az azonban még mindig kérdéses, hogy nyitnak-e folyosót a konvojnak, lesz-e tűzszünet a térségben. 

Korábban arról adott hírt a brit sajtó, hogy orosz harci járművek lépték át az ukrán határt csütörtök este. Pénteken az ukrán hírszerzés megerősítette, hogy orosz jelzésű és rendszámú katonai járművek hatoltak be Ukrajna területére az átmenetileg lezárt, a szakadárok által ellenőrzött területen lévő Izvarine határátkelőnél.

A parancsnokság azt is közölte, hogy az előzetes információk szerint fegyveres katonákat szállítottak a harci járművek. Hozzátették, hogy „nem sok” járműről van szó, de pontos számot a parancsnokság nem hozott nyilvánosságra.

Összesen 63 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Peter8811
2014. augusztus 16. 08:30
"Orosz katonai járművek érkeztek Ukrajnába..." Magyarországon keresztül?
heep
2014. augusztus 15. 21:38
"miszerint orosz harci járművek" Harci járművek (tankok, páncélozott csapatszállítók, rakétahordozók, stb)? Tudják az ukrán szolgálatok, hogy ez mit jelent? Vagy csak hazudnak megint? Mert a teherszállító, fegyvertelen teherautók nem számítanak annak.
krisztoforo48
2014. augusztus 15. 17:19
Az USA megcsinálta,amit akart.Feszültséget,hadi állapotot szított Ukrajnában is,nem elégedett meg az Arab-félszigettel.Ügynökei által,akik az EU-t vezetik megásta a sírt az EU-s országoknak.Esik a pénzpiac,a tőzsde,teljes csődbe fog jutni az EU.Ehhez még hozzájön majd az USA-EU szabadkereskedelmi egyezmény és ezzel kész a teljes leigázás,Európának annyi.
Orbán Páván
2014. augusztus 15. 15:56
Egy, az Egyesült Államokba visszatért zsoldos úgy nyilatkozott, "Jártam már Irakban, Afganisztánban, most Ukrajnában, de az oroszok őrültek. Oda ne menjen senki." http://www.hidfo.net/2014/08/15/baa-meg-ezek-visszalonek-hullanak-zsoldosok-uj-oroszorszagban Videoval
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!