Maláj gép: erre repült a rakéta az amerikaiak szerint

2014. július 23. 08:38

Az Amerikai Egyesült Államok kijevi nagykövetsége a Facebook-on hozta nyilvánosságra azt a műholdképet, amelyen a maláj gép vesztét okozó rakéta röppályája látható. Bejelölték a detonáció és a földbe csapódás helyét is.

2014. július 23. 08:38

Az Egyesült Államok kijevi nagykövetsége nyilvánosságra hozott egy térképet, ami annak a rakétának a röppályáját ábrázolja, amely öt nappal ezelőtt a maláj utasszállító gép tragédiáját okozhatta.

A diplomáciai külképviselet Facebook-oldalán látható, műholdas felvétellel készített térképen a röppályán kívül be van jelölve a rakéta becsapódásának és a gép lezuhanásának a helye, továbbá a rakéta és a gép típusa is kiolvasható belőle. 

Az UNIAN hírügynökség azt írja, hogy a térképen láthatók is megerősítik azt a feltételezést, miszerint a maláj gépet Buk típusú föld-levegő rakétával lőtték le a szakadárok ellenőrzése alatt álló donyecki területről. Az Egyesült Államok kizárja azt a lehetőséget, hogy a tragédiát az ukrán hadsereg kötelékében lévő Buk-rakéták okozták volna.

Ukrajnában is rendszeresítve vannak Buk-rendszerek, de meggyőződésünk, hogy az ukrán légvédelem egyik ütege sem volt a katasztrófa környékén. Az ukrán erők nem lőttek fel egyetlen föld-levegő rakétát sem a konfliktus ideje alatt, holott gyakran panaszkodtak arra, hogy orosz harci repülőgépek megsértik az ország légterét” – olvasható a nagykövetség közleményében.

Az amerikai külképviselettel szemben Moszkvában azt állítják, hogy a katasztrófa napján az ukrán erők a lázadók kezén lévő térség közvetlen közelébe szállítottak egy Buk-üteget, majd a gép lezuhanása után sietséggel eltávolították onnan, és pont a katasztrófa napján vagyis július 17-én működtek a legnagyobb intenzitással az ukrán légvédelem lokátorai. Ráadásul egy ukrán harci gép közelítette meg a maláj utasszállítót a tragédia idején – állítja az orosz védelmi minisztérium.

Közben amerikai szenátusi vezetők sürgették az elnököt: vezessen be újabb szankciókat Oroszországgal szemben a maláj gép tragédiájában játszott szerepe miatt. Az amerikai szenátus külügyi, hírszerzési és katonai bizottságának elnökei kedden közös levélben azt kérték, hogy az orosz hadiipar, valamint az energetikai és bankszektor ellen jelentős új szankciókat kellene kihirdetnie Obamának.

Robert Menendez, Dianne Feinstein és Carl Levin egyebek között hangsúlyozta, hogy a tragédiával kapcsolatos bizonyítékok, valamint a vizsgálat késleltetésére irányuló erőfeszítések "rámutatnak Oroszország és az általa támogatott szakadárok bűnösségére. A demokrata szenátorok szerint az Egyesült Államoknak választ kell adnia az orosz lépésekre, és meg kell „büntetnie” Moszkvát a „felelőtlen magatartása” miatt. Emellett fel kell lépnie annak érdekében, hogy a kelet-ukrajnai helyzetet további ártatlan áldozatok nélkül lehessen stabilizálni.

A három bizottsági elnök szerint a szankciókat tág értelemben kell alkalmazni az orosz hadiipari cégek ellen – beleértve az állami tulajdonban lévő Roszoboronekszportot is – annak érdekében, hogy véget vessenek a kelet-ukrajnai szakadárok további felfegyverzésének.

A levélírók szorgalmazzák: a Fehér Ház minősítse terrorszervezetnek az önkényesen kihirdetett Donyecki Népköztársaságot.

Összesen 128 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Peter8811
2014. július 23. 22:44
"USA: véletlen lőhették le a maláj utasszállítót." Aha, már kezdődik a visszakozás valószínű mégsem a szakadárok voltak.
catalina9
2014. július 23. 14:08
Azért az tetszik, hogy humánus, békés, toleráns ballibák hogy próbálják váddá tupírozni az USA/Izrael által a cilinderből elővarázsolt aktuális "bizonyítékokat"..Bezzeg a Goldstone jelentésnél kussoltak rendesen.
Megbünhõdte már a nép
2014. július 23. 13:27
A következõ balhénél az amcsik egyenesen az ujább Hollywood-filmbol fognak bizonyito képeket bemutatni.
Kárpáti Zoltán
2014. július 23. 12:16
Az amerikaiaknak meg azt se lehet elhinni, amit kérdeznek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!