Július 4: Putyin gratulált Obamának és együttműködést sürgetett

2014. július 05. 09:25

Vlagyimir Putyin orosz elnök péntek este közleményben gratulált Barack Obamának az amerikai függetlenség napja alkalmából. Ugyanakkor sürgette a két ország közti viszony javítását, amit „a pragmatizmus és az egyenrangúság szellemében” kellene továbbfejleszteni Putyin szerint.

2014. július 05. 09:25

Vlagyimir Putyin orosz elnök köszöntötte amerikai kollégáját, Barack Obamát a július 4-i függetlenség napja alkalmából, és a két ország közötti viszony javítását sürgette. 

Putyin közleményében azt írta, „reméli, hogy a két ország kapcsolatai, amelyek hosszú múltra tekintenek vissza, a jelenlegi különbségek és nehézségek ellenére a pragmatizmus és az egyenrangúság szellemében sikeresen fejlődnek tovább”. Hozzátette: „Oroszország és az Egyesült Államok két olyan ország, amelyekre különleges felelősség hárul a nemzetközi stabilitás fenntartásában, és így nem csupán saját népük javára, hanem az egész világ érdekében kellene együttműködniük.

Ellentétesen fogalmazott viszont az orosz állami hírtelevízióban Alekszej Puskov, az orosz duma külügyi bizottságának elnöke. Egyenesen azt vetette Washington szemére, hogy retorikája, politikája révén visszatért a hidegháború logikájához. Szerinte az Egyesült Államok „már választott”, vagyis az Oroszországhoz fűződő viszony szétzilálásának az útjára lépett.

Puskov kijelentette, hogy Moszkva és Washington kapcsolata a konfrontáció szakaszába jutott. Úgy vélte, az Obama-kormányzat által követett hivatalos politika lehetetlenné teszi, hogy a belátható jövőben normalizálódjanak ezek a kapcsolatok. Az orosz honatya felhánytorgatta, hogy az Egyesült Államok szankciókat léptetett érvénybe számos orosz állampolgárral és vállalattal szemben, hasonló büntetőintézkedésekre akarja rávenni az Európai Uniót, és az orosz gazdaság egészével szemben készül korlátozásokat bevezetni.

Moszkva és Washington a hidegháború óta nem tapasztalt mértékben elhidegült egymástól a Krím-félsziget orosz annektálása, és Oroszországnak az ukrán válságban játszott feltehető közvetett szerepe miatt.

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
potyka
2014. július 05. 10:10
Nemes gesztus. Obama remélem úriember lesz és viszont gratulál Putyinnak nov-7-én. :DDDD
tündérláng
2014. július 05. 09:50
Oroszország egy Brazília nagyságú GDP-vel rendelkező olajsejkség, és Brazília rohamos léptekkel hagyja le. Ha az olajárak megint a béka feneke alá szállnak, Oroszország ugyanúgy összeomlik, mint a Szovjetúnió. Putyin egy blöffjátékot játszik, és az amerikaiak belemennek, mert Oroszország bábú sakktáblájukon Európa sakkbantartására. Putyin legfeljebb apró csínytevéseket enged meg magának Amerikával szemben.
Bos0n
2014. július 05. 09:40
Putyin megtette a politikusi kötelességét, Puskov meg az igazat mondta. Obama meg menjen a francba.
KannibálTatárÚr
2014. július 05. 09:39
"Moszkva és Washington a hidegháború óta nem tapasztalt mértékben elhidegült egymástól ... Oroszországnak az ukrán válságban játszott feltehető közvetett szerepe miatt." Az USA-nak viszont nem feltehető, hanem tényleges, azt előidéző szerepe volt (van) az ukrán válságban
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!