Irak: repülőgép-hordozót küldtek a Perzsa-öbölbe az amerikaiak

2014. június 13. 19:24

Az iraki válság miatt az Egyesült Államok egy repülőgép-hordozót vezényelt a Perzsa-öbölbe – jelentette pénteken a CNN hírtelevízió amerikai kormányzati forrásokra hivatkozva.

2014. június 13. 19:24

Irakban néhány nap alatt nagy területeket foglaltak el az iszlamista lázadók, akik a jelentések szerint már Bagdadot fenyegetik. A helyzet évek óta nem volt ilyen súlyos a közel-keleti országban. Barack Obama azt mondta: nem zárja ki a beavatkozás lehetőségét, de szárazföldi csapatokat biztos nem küldenek.

Utóbb a CNN arról számolt be kormányzati források alapján, hogy egy repülőgép-hordozót vezényeltek a Perzsa-öbölbe az iraki válság miatt.

Megfigyelők szerint nem zárható ki, hogy az elnök légi- és dróncsapások elrendelésére készül.

John Kerry amerikai külügyminiszter azt mondta: az iraki fejlemények az Egyesült Államok és európai szövetségesei érdekeit fenyegetik. Az amerikai külügyminiszter hozzátette, hogy az Egyesült Államok már az év eleje óta növeli az Irakba irányuló katonai segélyszállítmányokat, emellett felgyorsította az Irakban és Jordániában folyó kiképzési programokat is. Kerry hangsúlyozta ugyanakkor: az Egyesült Államok folytatja azokat az erőfeszítéseit is, amelyek célja annak elérése, hogy az iraki kormány maga legyen képes felvenni a harcot a szélsőséges iszlamista erőkkel.

Összesen 122 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pitypang1125
2014. június 14. 12:19
Ismét egy jenki demokrácia tündöklése, és bukása? Ezek ahova betették eddig a lábukat, ott csak káosz és zűrzavar lett belőle.
vakhangya3
2014. június 14. 09:19
Te még emlékszel arra hogy kezdődött az arabtavasz? Most lefogadom hogy nem emlékszel már rá.
Rudy
2014. június 14. 09:03
Hát igen! USA a bölcs, az előrelátó :) Miért is kellett Szaddam Husszeint meggyilkoltatniuk? Elvenni a "vegyi fegyvereit" amivel a "világot fenyegette"? Most bezzeg jól jönne ha valaki rendet tartana, mint a "nagy megmentő" színrelépése előtt! És ugyen ez vonatkozik Líbiára is! Gadhafi idejében minta állam volt, most gyilkosok, reblók, anarchisták földje. Vagy pont ez volt a cél? Igaz, így simábban lehet kitermelni az olajat és arany helyett, csak ólomlövedékkel kell fizetni:)
magnamater
2014. június 14. 06:57
Repülőgép hordozók válság leküzdésére - mintha pestisbacilusokkal akarnának megfékezni a járványt
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!