Beperli Obamát az amerikai képviselőház elnöke

2014. június 26. 07:52

Rendeleti kormányzás miatt be fogja perelni Barack Obamát John Boehner, az amerikai képviselőház republikánus elnöke. Boehner szerint az amerikai elnöknek hűségesen végre kellene hajtania a törvényeket, de nem ezt teszi.

2014. június 26. 07:52

John Boehner, az amerikai képviselőház republikánus elnöke szerdán bejelentette, hogy a rendeleti kormányzás miatt be fogja perelni Barack Obama elnököt. Boehner rámutatott: az elnök dolga az alkotmány értelmében az, hogy hűségesen végrehajtsa törvényeket, Obama pedig az ő megítélése szerint nem ezt teszi. A politikus cáfolta, hogy a „félidős” kongresszusi választás évében a republikánus szavazóbázis aktivizálása érdekében döntött a lépés mellett. A házelnök kijelentette, hogy a kongresszus jogköreinek védelmében szándékozik beperelni Obamát, aki szerinte az elmúlt öt évben a törvényhozói hatalom aláásására törekedett. 

A republikánusok érvelése szerint az elnök az alkotmány által rá ruházott jogok megsértésével a törvényhozási eljárás megkerülésére törekszik, Obama viszont azt állítja, hogy a második kormányzati ciklusában gyakorivá vált rendelet-kibocsátással annak a tehetetlenségnek akarja elejét venni, amely a kongresszus megosztottságából és kompromisszumra való képtelenségéből fakad. A republikánus többségű képviselőház eddig két olyan törvényjavaslatot is megszavazott, amely korlátozná az elnök rendelethozatali jogát, ám ezek elhaltak a demokraták által ellenőrzött szenátusban.

Obama több témakörben is adott ki rendeleteket. Legutóbb arra utasította a munkaügyi minisztériumot, hogy az azonos nemű párokra is terjessze ki a családi szabadság lehetőségét. Korábban egyebek között a szövetségi alkalmazottak minimálbérének emelését, a környezetvédelmi előírások szigorítását és az Egyesült Államokba törvénytelenül bevándorolt gyerekek kitoloncolásának leállítását kezdeményezte. 

Mivel a kongresszus a jövő héten nem ülésezik, a keresetet feltehetően a július 4-i nemzeti ünnepet követően fogják majd benyújtani.

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bos0n
2014. június 26. 11:52
Végre valami megmozdult az országát szétverő Obama ellenében. Aki ráadásul csak akkor mond igazat, ha eltéveszti.
békalepcse
2014. június 26. 10:31
Már csak az a kérdés melyik alkotmányuk az amelyiket nem tartja be a barack? A legálisat, vagy a titkosat? https://www.youtube.com/watch?v=L3n9YV9Fcqc Ugyan ezt itthon is megkérdhetnénk valójában.
Fahrenheit 451
2014. június 26. 09:51
már itt lappang a jó kis szociopata Boson user, mert pillanatok alatt szaporodnak a diszlájkok visszamenőleg is..
korona
2014. június 26. 09:22
(bemásoltírás)---------------------------------------------------------------------- DRÓNOK HASZNÁLATA Drónokkal gyilkoltatják Amerika urai a nekik nem tetsző állampolgárokat 2014. június 25. 17:18 Az Egyesült Államok egyik fellebbviteli bírósága arra kötelezte Barack Obama kormányát, hogy adjon hivatalos magyarázatot arra, miért indított dróntámadásokat amerikai állampolgárok ellen. A rendelkezésre álló információk szerint eddig négy amerikai halt meg a dróntámadásokban. A The Bureau of Investigative Journalism szerint eddig több mint 3500 ember életét követelték ezek az akciók. 2011-ben Anwar al-Awlaki, az al-Káida egyik amerikai propagandistája és 16 éves fia, Abdulrahman halt meg Jemenben, a hadsereg célzott légicsapásában; az akció miatt többen is hevesen kritizálták a kormányt. Most, miután az Amerikai Polgárjogi Egyesült, az ACLU más civil szervezetekkel egyetemben pert indított a dokumentumok nyilvánosságra hozataláért, végre elérhetővé tették annak a jogi vitának a jegyzőkönyvét, amely azt volt hivatott eldönteni, indíthat-e a CIA és a hadsereg dróntámadást al-Awlaki és a hozzá hasonló feltételezett terroristák ellen. A feljegyzéseket eddig csak az USA szenátorai olvashatták. Eric Holder legfőbb ügyészt korábban azt nyilatkozta, joguk van rá, hogy célzott légicsapásokat indítsanak azok ellen a polgáraik ellen, akik komoly fenyegetést jelentenek a nemzetbiztonságra nézve, de nem tudják elfogni őket. A rendelkezésre álló információk szerint eddig négy amerikai halt meg a dróntámadásokban. A The Bureau of Investigative Journalism szerint eddig több mint 3500 ember életét követelték ezek az akciók.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!