Ukrajna: folytatódnak a terrorellenes műveletek

2014. április 25. 13:10

Folytatódnak a terrorellenes műveletek Ukrajna keleti részén, ezek keretében bekerítik Szlovjanszkot, az ott tartózkodó „terroristákat megsemmisítik” – közölte az elnöki hivatal. Az ukrán miniszterelnök egy egész Európát fenyegető ukrajnai agresszió előkészületeivel vádolta Oroszországot.

2014. április 25. 13:10

Folytatódik és a tervek szerint halad a terrorellenes művelet Ukrajna keleti részén – jelentette ki Mihajlo Koval ukrán ügyvivő védelmi miniszter. 

Szerhij Pasinszkij, az elnöki hivatal ideiglenes vezetője sajtótájékoztatón bejelentette, hogy második szakaszába lépett a terrorellenes művelet. Szavai szerint az a döntés született, hogy a Donyeck megye északi részén lévő Szlovjanszk városát bekerítik a biztonsági erők, ezáltal a szeparatisták nem jutnak kívülről erősítéshez. A városban tartózkodó „terroristákat megsemmisítik” úgy, hogy a békés lakosoknak ne essen bántódása.

Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök kijelentette pénteken, hogy országa végre fogja hajtani az április 17-i genfi megállapodásokat. Oroszországot ugyanakkor egy egész Európát fenyegető ukrajnai agresszió előkészületeivel vádolta.

„A világ még nem felejtette el a második világháborút, Oroszország viszont már a harmadikat akarja elindítani. Minden felelősség az Oroszországi Föderáció vezetését terheli az Ukrajna területén folyó erőszakért, a nemzetközi biztonság veszélyeztetéséért. Ez az az ország, amely megsérti az ENSZ alapokmányát, a kétoldalú kötelezettségvállalásainkat, és amely úgy viselkedik, mint egy állig felfegyverzett gengszter” – fogalmazott a miniszterelnök. 

Ukrajna kormánya a továbbiakban is a genfi megállapodások végrehajtása mellett száll síkra. Végrehajtjuk az alkotmány reformját, és azzal fordulunk Oroszországhoz, hogy teljesítse azt, amit ő megígért...” – mondta Jacenyuk kormánya pénteki ülését megnyitva. A kormányfő úgy vélte, kudarcot fog vallani Moszkvának az a terve, hogy katonai és politikai értelemben is megkaparintsa Ukrajnát. Ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy egy Ukrajna elleni orosz katonai agresszió kísérlete – mint fogalmazott – egész Európát háborús konfliktusba sodorhatja.

Szavai szerint nemzetközi bűncselekményt követ el Moszkva azzal, hogy „terroristákat” támogat Ukrajna területén. Felszólította a világközösséget, hogy egyesüljön az orosz agresszióval szemben,és kényszerítse rá Oroszországot kötelezettségvállalásai teljesítésére.    

Jacenyuk úgy véli, hogy Moszkva célja a május 25-re kiírt ukrajnai elnökválasztás meghiúsítása, a kormány megbuktatása, majd az ország elfoglalása. Leszögezte, hogy Oroszországnak ezek közül egyik tervét sem engedi Kijev megvalósítani. „Minden eszközzel és módszerrel, amivel csak rendelkezünk, beleértve politikait, diplomáciai és katonait, azon leszünk, hogy megvédjük országunkat” – szögezte le a kormányfő.

Az orosz külügyminiszter eközben az amerikaiakat vádolta meg azzal, hogy elferdítik a genfi megállapodás tartalmát és olyan követeléseket támaszt Moszkvával szemben, amelyekről a megállapodásban nem volt szó. Szergej Lavrov leszögezte, hogy Oroszország ragaszkodni fog a genfi megállapodás tiszteletben tartásához. A külügyminiszter újra a kijevi hatalmat tette felelőssé a kelet-ukrajnai helyzet súlyosbodása miatt, „megtorló akciónak” nevezte Kijev terrorellenes fellépését. Kijelentette, hogy a kijevi átmeneti kormány végül bíróság előtt fog felelni a kelet-ukrajnai „véres bűncselekményért”.

Lavrov ugyanakkor értésre adta, hogy Moszkva elkötelezett a múlt csütörtökön Genfben Ukrajna, Oroszország, az Egyesült Államok és az Európai Unió képviselői által tető alá hozott megállapodás teljesítése mellett. „Oroszország szilárdan hozzá fog járulni a genfi kompromisszumos megközelítés alapján ahhoz, hogy a szembenállás továbbterjedését megakadályozza. (...) Nem lehet egyoldalú követeléseket támasztani, de már próbálkoznak azzal, hogy ilyeneket elénk terjesztenek. Elsősorban az Egyesült Államokra gondolok, amely kiváló képességekkel rendelkezik ahhoz, hogy mindent a feje tetejére állítson” – mondta az orosz külügyminiszter.

Putyin arra figyelmeztette Ukrajnát, hogy az ukrán hadiipar válságos helyzetbe kerülhet, ha megszakítja az együttműködést az orosz hadiiparral. Az ukrán-orosz hadiipari közös vállalatok kétharmada Oroszország területén van. A kapcsolatok esetleges megszakítása az orosz hadiiparral válságos helyzetbe sodorhatja az ukrán védelmi ipart, az ott dolgozókat, illetve családtagjaikat – jelentette ki az orosz államfő.

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pitypang1125
2014. április 25. 16:16
Majd kaptok ti terrorellenes műveletet. Pontosan azt teszitek, amitől óvták Janukovicsot amikor ti kerültetek puccsal, a terror eszközeivel hatalomra. Nos akkor mi is ez a kettős mérce?
Akitlosz
2014. április 25. 15:15
"a békés lakosoknak ne essen bántódása." Ilyen gyorsan többes számból egyes számba váltani igazi gagyi munka kedves MTI! Amúgy remélem az oroszok elkenik az ukrán puccsisták száját! Nincsen jogalapjuk eljárni sehol Ukrajnában, illegitim hatalom.
Csigorin
2014. április 25. 14:27
Csak nem nyugszotok a valagatokon amig be nem vonulnak az oroszok?
paraklétosz
2014. április 25. 13:55
Ukrán katonát könnyű lekenyerezni. Elég, ha a"terroristák" kenyérrel dobnak vissza. Olvastam minap, hogy kopog a szemük az éhségtől a szerencsétleneknek, akiket "megsemmisíteni" küldtek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!