Felfüggeszti a NATO az együttműködést Oroszországgal

2014. április 01. 19:20

Felfüggeszti az Észak-atlanti Szerződés Szervezete (NATO) a gyakorlati és a katonai együttműködést, és csak politikai párbeszédre hajlandó Oroszországgal. A felfüggesztés oka a Krím-félsziget orosz bekebelezése. A NATO szerint olyan Ukrajnára van szükség, amely szilárdan elkötelezett a demokrácia, az emberi jogok, a kisebbségek és a jogállamiság tisztelete mellett.

2014. április 01. 19:20

A NATO felfüggeszt minden gyakorlati polgári és katonai együttműködést Oroszországgal –döntöttek kedden Brüsszelben az atlanti szövetség tagállamainak külügyminiszterei. A tanácskozásról kiadott nyilatkozat a döntés indokaként a Krím-félsziget Oroszország által történt bekebelezésére hivatkozott. Az Észak-atlanti Szerződés Szervezete elítélte Oroszország jogellenes ukrajnai katonai beavatkozását, azt, hogy orosz részről megsértették Ukrajna szuverenitását, területi épségét. A külügyminiszterek értékelése szerint Oroszország magatartása súlyosan ártott annak a bizalomnak, amelyre az elmúlt két évtizedben a NATO-orosz partnerség épült.

„Nem ismerjük el Oroszország illegális és illegitim törekvését a Krím annektálására” - fogalmaztak a miniszterek. Egyúttal támogatásukról biztosították az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) ukrajnai megfigyelő misszióját. A NATO a gyakorlati együttműködés megszakítása mellett a politikai párbeszédet továbbra is hajlandó fenntartani Moszkvával „nagyköveti szinten vagy afölött”, mindenekelőtt az ukrajnai válsággal kapcsolatos véleménycsere folyamatossága érdekében. A NATO-országok külügyminiszterei következő, júniusi tanácskozásukon tekintik át újra az Oroszországgal való viszonyt.

A külügyminiszterek nyilatkozata kitért arra, hogy a NATO a szolidaritáson alapul, és hogy a tagországok biztonságát oszthatatlannak tekintik. A jelenlegi helyzetben a szervezet már tett is olyan lépéseket, amelyek egyfelől demonstrálják ezt a szolidaritást, másfelől erősítik a szövetség azon képességét, hogy gyorsan választ tudjon adni bármilyen biztonsági kihívásra. A külügyminiszterek a „megfelelő erősítések” folytatását, a NATO „kohéziójának látható biztosítását”, az agressziós fenyegetéssel szembeni „elrettentés és kollektív védelem melletti elkötelezettséget” ígérték.     

A nyilatkozat szó szerint megismételte Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkárnak a tanácskozás kezdete előtt tett azon kijelentését, hogy az euroatlanti biztonság szempontjából kulcsfontosságú egy olyan „független, szuverén és stabil Ukrajna, amely szilárdan elkötelezett a demokrácia, az emberi jogok, a kisebbségek és a jogállamiság tisztelete mellett”.

A NATO-országok előirányozták, hogy erősítik együttműködésüket Ukrajnával. Ennek keretében megállapodtak abban, hogy a szövetség képzési és egyéb programokkal segíti az ukrán védelmi reformot. Megállapodtak olyan intézkedéscsomagban is – közölték a nyilatkozatban –, amely azt célozza, hogy elmélyítsék más kelet-európai NATO-partnerekkel az együttműködést, velük konzultálva, a meglévő kétoldalú programok alapján.

Összesen 67 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kárpáti Zoltán
2014. április 02. 09:14
A NATO menetrend szerint működik.
egysegelem
2014. április 01. 20:58
A hozzaszolasok 95%a megint elkepeszto sotetrol es tajekozatlansagrol tanuskodik, mint altalaban a kulpolitkai temakban.
S0ma
2014. április 01. 20:45
Már a NATO-t is a demokrácia mozgatja! Ha Oroszország demokratikusan szerezte volna meg/vissza a Krímet, akkor minden rendben lenne. Demokrácia felhúzta a szemöldökét. "A NATO a gyakorlati együttműködés megszakítása mellett a politikai párbeszédet továbbra is hajlandó fenntartani Moszkvával „nagyköveti szinten vagy afölött”, mindenekelőtt az ukrajnai válsággal kapcsolatos véleménycsere folyamatossága érdekében. A NATO-országok külügyminiszterei következő, júniusi tanácskozásukon tekintik át újra az Oroszországgal való viszonyt." --- Talán még nem kell nagyon aggódnunk?
kukagyerek
2014. április 01. 20:32
Ezek az oroszok már így is tiszta idegroncsok, és most meg, ez is itt van. Hiába no! Csőstül jön a baj! :))))))))))))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!