Janukovics kérte Putyint a beavatkozásra

2014. március 04. 08:05

Vitalij Csurkin orosz ENSZ-nagykövet az ENSZ BT hétfői ülésén olvasta fel Viktor Janukovics nyilatkozatát. Ebben az állt, hogy Janukovics a törvényesség, a béke, a rend, a stabilitás és az ukrán nép megvédése érdekében kérte Putyintól a beavatkozást. Amerika ENSZ-nagykövete szerint Oroszország egy képzeletbeli fenyegetésre reagált.

2014. március 04. 08:05

Viktor Janukovics elmenekült ukrán elnök kérte arra orosz kollégáját, Vlagyimir Putyint, hogy avatkozzon be Ukrajnában – jelentette be Vitalij Csurkin orosz ENSZ-nagykövet New Yorkban, a világszervezet Biztonsági Tanácsának (BT) hétfői rendkívüli ülésén. Csurkin közölte, hogy felhatalmazták Janukovics nyilatkozatának felolvasására és arra, hogy azt bemutassa a BT tagjainak. A dokumentum szerint a politikus országának „törvényesen megválasztott képviselőjeként” úgy véli, hogy „Ukrajna a polgárháború szélére sodródott”. Janukovics a nyilatkozat szerint „a törvényesség, a béke, a rend, a stabilitás és az ukrán nép megvédése érdekében” kérte Putyintól a beavatkozást. Vitalij Csurkin idézte az Oroszországba szökött Janukovicsot, aki szerint „az emberek élete, biztonsága és jogai fenyegetésnek vannak kitéve, különösen a Krím északkeleti részén”. Az orosz nagykövet által felolvasott közlemény szerint „a nyugati országok befolyása alatt nyílt terror- és erőszakcselekmények történtek”.

Az hihetnénk, hogy Moszkva a emberi jogi főbiztos (hivatalának) gyorsreagálású ágazatává vált” – jelentette ki Samantha Power amerikai ENSZ-nagykövet a tanácskozáson, amely négy napon belül már a harmadik rendkívüli BT-ülés volt. Power közölte, hogy az EBESZ hétfő éjjel megfigyelőket küld Ukrajnába. Az amerikai nagykövet, valamint a brit és a francia ENSZ-misszió vezetője, Mark Lyall Grant és Gérard Araud egyaránt elutasította Csurkinnak az orosz beavatkozás „legitimitása” mellett felsorakoztatott érveit. Samantha Power szerint a krími orosz katonai fellépés „nem az emberi jogok védelmét szolgáló misszió, hanem a nemzetközi jog és Ukrajna szuverenitásának” megsértését jelenti. „Ez egy agressziós cselekmény, amelynek véget kell vetni” – mondta. Az amerikai misszióvezető hangoztatta: nincs arra bizonyíték, hogy az orosz vagy az oroszbarát közösségek ellen erőszakot alkalmaztak volna. „Oroszország egy képzeletbeli fenyegetésre reagál” – jelentette ki.

Ukrajna ENSZ-képviseletének hétfői közlése szerint Oroszország február 24. óta mintegy 16 ezer katonát vezényelt a Krím félszigetre. Az ügyben nem várható, hogy a BT mint a világszervezet legnagyobb hatáskörrel felruházott szerve Moszkvát elítélő határozatot fogadna el, mert Oroszország a testületben vétójoggal rendelkezik. Viktor Janukovics pénteken még úgy nyilatkozott, hogy nem fogja katonai beavatkozásra kérni Oroszországot.

Összesen 145 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2014. március 04. 12:31
Egy ilyen sík hülye ballibsi azt találta mondani, hogy Orbánnak keményen el kéne határolódni Putyintól. Előbb talán közös platformra kéne lépni, hogy aztán elhatárolódhasson nem? Aztán, ha ez megtörténne akkor Putyin ész nélkül rohanna ki Szevasztopolból? Lekövethetetlenül hülyék!
tevevanegypupu
2014. március 04. 11:59
Nem akarna a balliberális oldal Ukrajna segítségére sietni? Gondolom örülnének a szabadcsapatoknak az új ki tudja honnét szalajtott ukrán vezetőség biztos örülne nekik..és egyúttal felvehetik Putyinnal is a harcot, már látom Gyurcsányt kézitusában vele..A balliberálisoknak Putyin ugyan olyan reménytelen szerelem lett mint Debreczeninek Orbán..Sosem lehet elfelejteni, ahogy röhögött, hogy Putyin nem fogadta orbán - nem volt fénykép - de bezzeg Fletóval együtt ebédelt, ls az ebéd végén meg is ölelte őtet, amire Fletó csiklandó somolygással emlékszik vissza..dehát ennek vége..:)
ballada
2014. március 04. 11:52
Sok hülye mszps ballib kiket küldene az ukrán belharcokba,hisz Magyar hadsereg nincs .Mást se hallunk a vérgőzös vörösbolsiktól hogy Orbán avatkozzon be az ukrán belháborúba,de azt nem írják hogyan ,se seregünk se fegyverünk.Ha már harcra kész a bajnai gyf meseházi trió menjenek szervezzék meg a volt munkásörökből ,no meg a 2006-ban jelzés nélküli rendőr ruhába bujtatott terroristákat ,menjenek harcolni.Kíváncsi lennék a magyarokar verő aljas hitvány banda közül hányan jelentkeznének.
pedroamigo
2014. március 04. 11:38
Ez érdekes, a narik is mindenféle képzelt ellenségekkel szabadságharcolnak. Vajon ők csípték meg Putyint vagy vice versa. Esetleg Kádár hosszúcicijéből csöpögött beléjük az ige?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!