Az oroszok elfoglaltak egy ukrán csokigyárat Oroszországban

2014. március 21. 12:40

Az orosz belügyi csapatok körbezárták és elfoglalták a Roshen ukrán vállalatnak az oroszországi Lipeckben lévő csokoládégyárát. A vállalat tulajdonosa az új ukrán vezetést támogató Petro Porosenko üzletember, volt gazdasági miniszter.

2014. március 21. 12:40

Orosz csapatok foglalták el a Roshen csokoládégyárát. A vállalat tulajdonosa Petro Porosenko üzletember, aki az új ukrán vezetést támogatja és korábban gazdasági miniszter is volt. Szintén Porosenkóé a Kanal 5 csatorna is, amelyik az akcióról beszámolt. A televízió internetes oldala szerint a rendvédelmi szervek munkatársai nem mutattak fel olyan dokumentumot, amely felhatalmazta volna őket a létesítménybe történő behatolásba. A vállalat nem kapott olyan értesítést vagy figyelmeztetést, amely szerint a tevékenysége törvényt sértett volna.

A kijevi külügyminisztérium, valamint a gazdasági és kereskedelemfejlesztési minisztérium szerint az oroszországi Roshen gyár elfoglalása logikus folytatása az ukrán befektető ellen tavaly kezdődött, politikai indíttatású kampánynak, amikor az orosz állami fogyasztói felügyelet szankciókat rendelt el a cég ellen. A két tárca által közösen kiadott nyilatkozat szerint „az orosz vezetés de facto megkezdte a Roshen oroszországi gyártóegységeinek elkobzását, ami sérti a nemzetközi jog által garantált, a magántulajdonhoz való jogot”. A két minisztérium felszólította az orosz hatóságokat, hogy ne tegyék a politika függvényévé a gazdasági kapcsolatokat. 

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kálmán Szolga
2014. március 21. 22:19
Abból a neoliberális téveszméből kiindulva, hogy minden állami és közösségi tulajdonnal szemben jobb a magántulajdon és optimálisabban működtethető, a magyar nemzeti tulajdon 90%-kát olcsón eladták, és az nagyrészt a nemzetközi pénzügyi közösség, valamint a tulajdonában lévő korporációk globális részvényvagyonává vált. Ez a Magyarországon lévő globális részvénytulajdon hatékonyan működik, de minimális adót fizet a hasznából. Profitjának többsége kiáramlik az országból. A tőke már évek óta nem be, hanem kiáramlik Magyarországról a privatizáció következtében. Ez a vámszabadterületinek nevezett - Magyarországon működő de nem magyar - gazdaság természetesen jól működik, de ennek haszna kizárólag a nemzetközi pénz- és korporációs-oligarchia vagyonát gyarapítja. A magyar népnek jóformán semmi haszna nincs belőle. http://mek.niif.hu/06800/06897/html/0800.htm
Kálmán Szolga
2014. március 21. 22:19
A másik oldalon a baloldali értékekre hivatkozó és a szociális érzékenységet hirdető vezetés mélyen sajnálkozik a megrendítő szegénység láttán. Arról már nem szól, hogy ezt a szegénységet az okozta, hogy az állampolgárok közös munkája eredményeként létrejött közvagyont elvették a magyar emberektől és így a lakosság túlnyomó többségének egyáltalán nincs tőkejövedelme. Ha szerencsés, akkor dolgozhat, de csak az Európai Unió munkabér-átlagának az egyötödéért-egyhatodáért.
Kálmán Szolga
2014. március 21. 22:19
A pénz diktatúrája Bevezetés A két kormányképes erő vezetőit hallgatva nemcsak a különbség szembeötlő, hanem az is, amiben megegyeznek. Egyikük sem beszél az ország bajait okozó monetáris kérdésekről, hanem csak a fiskális témákat említik: az adócsökkentést, általában az adózást, valamint a költségvetés nehézségeit. Ezt időnként kiegészítik azzal, hogy az ország eladósítása megengedhetetlen mértéket ért el. Még a rendszerváltás veszteseinek az érdekképviseletét felvállaló konzervatív-polgári oldal is csak a kisebb adókra, az áramvonalasított állami bürokráciára, valamint kevesebb választott politikusra tesz ígéretet.
Kálmán Szolga
2014. március 21. 22:17
Arlet: "Oroszországban nincs biztonságban a magántulajdon, nincs jogállam, se szabadság." Persze Magyarországon van magántulajdon, te buzi? A "nyugati demokratikus jogelvek" alapján LOPTÁK-RABOLTÁK el 1990 után a magyar nemzet 1945 óta, az ország szinte nulláról történő ujjáépitése után megtermelt Magyar Nemzeti Vagyont
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!