Kiégett kormányépületek: véget értek a tüntetések Boszniában

2014. február 10. 09:01

Véget értek a kedden, Tuzlában gyárbezárások miatt induló, több városra is átterjedő tüntetések Bosznia-Hercegovinában. A demonstráció-sorozat az utóbbi évek legsúlyosabb és legerőszakosabb elégedetlenségi hulláma volt a szövetségi országban – írja a BBC.

2014. február 10. 09:01

A demonstrációk még kedden kezdődtek: Tuzlában tízezren tiltakoztak a helyi gyárak és üzemek bezárása ellen, és a helyi vezetők lemondását követelték. A tüntetők úgy gondolták: a városvezetés szemet hunyt a privatizált vállalatok csődbe jutása felett. A tuzlai kanton vezetője, Sead Causevic  péntekre hívta megbeszélésre a vállalatok képviselőit, akik ezt elutasították – írt az MTI.

Csütörtökön viszont 130 személyt szállítottak kórházba könnyebb vagy súlyosabb sérülésekkel. A tuzlaiakkal való szolidaritás jeleként péntekre több boszniai városban is tüntetést jelentettek be, például a fővárosban, Szarajevóban is.  

Pénteken a tüntetők több városban felgyújtották a tartományi kormányzóság épületét, így Tuzlában, Zenicában és Szarajevóban is – a fővárosban az államelnökség épületének egyik szárnya is áldozatul esett a demonstrációknak, és a legtöbb városban a tüntetők összetűzésbe kerültek a rendőrséggel. 

Az északnyugati Bihácson békés tüntetés zajlott, ám egyes források szerint a tömeg majdnem megtámadta Hamdija Lipovacát, a kanton vezetőjét, amikor az szólni kívánt hozzájuk, de a rendőrség megakadályozta ezt. Az emberek összesen harminc városban, többek közt Mostarban is az utcára vonultak. A demonstrációk folyományaként négy kanton vezetője lemondott. 

A legbékésebben Banja Lukában, a Boszniai Szerb Köztársaság fővárosában zajlott a szimpátiatüntetés, ott mindössze néhány százan gyűltek össze egy demonstráló sétára. 

A BBC szerint Bosznia-Hercegovinában 40 százalékos a munkanélküliség. Az ország két részre oszlik: az egységes Boszniai Szerb Köztársaságnak Banja Luka a fővárosa, a 11 kanton szövetségi államaként működő, bosnyák-horvát nemzetiségű  Bosznia-hercegovinai Föderációnak Szarajevó – ahogy a két országrész által alkotott Bosznia-Hercegovinának is.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kvantumfilozófus
2014. február 10. 09:14
Úgy látszik, Ukrajna után már ez lesz a bevett tüntetési kultúra, hogy felgyújtanak pár épületet, aztán hazamennek. Európa és az USA meg tapsol hozzá, és adja alá a lovat. Amíg nem náluk történik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!