Lengyelország
ÉLŐ
Hollandia

Halál a kijevi tüntetéseken

2013. december 06. 12:18

Egy férfi kizuhanhatott egy épületből, és meghalt pénteken Kijevben, a tüntetések központi helyszínén, a Függetlenség téren. Közben a tüntetők barikád alá vették a főügyészséget is. A rendőrség egyre több tüntetőt állít elő.

2013. december 06. 12:18

Meghalt egy 50–55 év körüli ismeretlen férfi Ukrajnában, Kijevben, a Függetlenség téren. Halálát valószínűleg az okozta, hogy kizuhanhatott az egyik épületből, és súlyos fejsérüléseket szenvedett. A mentőket a tüntetők értesítették, ők azonban már csak a halál beálltát tudták megállapítani. A rendőrség közlése szerint nem találtak erőszakra utaló jelet a holttesten.

Az éjszaka nyugodt volt a Függetlenség téren, incidensekről nem érkezett hír. A tüntetők egy csoportja reggel ismét elindult a kormány épülete felé, hogy blokád alá vegye, ahogy az előző napokban is tette. Eközben a főügyészség épülete előtt „fekvő akcióba” kezdtek a tüntetők, hogy megakadályozzák az épületbe való bejutást. Azokat, akik átlépnek a bejárat előtt fekvő tüntetőkön, lefotózzák, azon keveseknek pedig, akik visszafordulnak, megköszönik, hogy így döntöttek.

A demonstrálok magyarázatot követelnek a főügyészség vezetőitől a hatalomváltásért tüntetők letartóztatására. A bíróság ugyanis a napokban letartóztatási parancsot adott ki kilenc személy ellen, akik részt vettek múlt vasárnap az elnöki hivatalnál történt buldózeres összecsapásban a rohamrendőrökkel. A letartóztatottakat sérülten vették őrizetbe.  A tüntetők egy másik csoportja az egyik belvárosi kerület bírósága előtt tüntet, ahol egy ismert civil aktivista ellen készülnek döntést hozni. Az aktivistát azzal vádolják, hogy ő is részt vett a múlt vasárnapi összetűzésekben. 

Eközben az ukrán UNIAN hírügynökség úgy értesült, hogy Viktor Janukovics ukrán elnök pénteken, kínai látogatását befejezve nem Kijevbe, hanem az oroszországi Szocsiba utazik, hogy tárgyaljon Vlagyimir Putyin orosz államfővel. Janukovics és Putyin legutóbb november 9-én találkoztak titokban Moszkvában. Ezután döntött úgy az ukrán vezetés, hogy mégsem írja alá a társulási megállapodást az unióval az EU november végén tartott vilniusi csúcsértekezletén. Az erről november 21-én kiadott kormányrendelet váltotta ki az EU-párti tüntetéseket országszerte Ukrajnában.

Az ellenzék vasárnapra ismét tömegmegmozdulást hirdetett Kijevbe, s abban bíznak, hogy az egy héttel korábbi, több százezres demonstrációt felülmúló akciót sikerül szervezniük a kormány és az államfő elmozdítására. Továbbá szeretnék bűnvádi eljárás alá helyezni Vitalij Zaharcsenko belügyminisztert, a tüntetőkkel szemben alkalmazott rendőri erőszak miatt.

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
endru
2013. december 06. 17:12
Szegény ukránok. Most aztán nagy sz@rban vannak.Inkább nótázzanak mint tüntessenek, Pl: Két út van előttem Melyiken induljak Kettő a szeretőm Melyiktől búcsúzzak. I tak daleje (fonetikusan)
korona
2013. december 06. 16:53
http://www.angelfire.com/zine2/judeolog/konyv2/longhatm.htm
bsandor
2013. december 06. 16:34
a vadcsaj holnap orra bukik egy járdaszegélyben és a gyurcsi megtölti a libsimédiát,diktatúra.....az zzzzorbán meg a nav
korona
2013. december 06. 16:21
Ugyanúgy lelkesen ténykedtek, tevékenykedtek az emlékezetes ukrán éheztetés végrehajtásán is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!