Egyre több bizonyíték utal arra, hogy a szíriai hadsereg vetett be vegyi fegyvert

2013. szeptember 06. 09:30

A „szokásos” szarintöltet ötvenszeresét szállították azok a rakéták, amelyeket augusztus 21-én vetettek be Damaszkusz környékén ‒ írta csütörtöki számában a The New York Times egy friss fegyverszakértői tanulmányra hivatkozva.

2013. szeptember 06. 09:30

A becsapódott vegyi fegyverekről a helyszínen készült fotókra, videofelvételekre és szemtanúk vallomására támaszkodó tanulmány ezzel a megállapításával választ ad arra a kérdésre, hogy miért volt szokatlanul sok áldozata a támadásnak. Az amerikai kormány által közzétett adatok szerint a vegyi támadásban 1429 ember ‒ köztük 426 gyerek ‒ vesztette életét.

A Richard M. Lloyd robbanótöltet-szakértő és Theodore A. Postol, a Massachusettsi Műszaki Egyetem fizikusa által elvégzett kutatás szerint a Damaszkusznál bevetett rakéták 50, nem pedig 1-2 liter méreganyagot szállítottak. Lloyd és Postol szerint a korábbi szakérői vizsgálatok azért becsülték sokkal kevesebbre a rakéták által hordozott szarin mennyiségét, mert tévesen méregtartálynak néztek egy cső alakú alkatrészt. Annak rendeltetése azonban az volt, hogy a rakéta becsapódását követően felrobbanjon és a vegyszer ezáltal minél nagyobb területen szóródjon szét.

Stephen Johnson, a brit hadsereg volt és a Cranfieldi Egyetem jelenlegi vegyifegyver-szakértője szerint ha az 50 literes vegyifegyver-töltetről szóló állítás megfelel a valóságnak, akkor a támadás elkövetője csakis a szíriai hadsereg lehetett. A felkelők ugyanis nem tudnának ilyen nagy mennyiségű szarint előállítani, vagy zsákmányolni.

Raymond A. Zilinskas, a Montereyi Nemzetközi Tanulmányok Intézetének vezető kutatója, volt ENSZ-fegyverellenőr szerint helytálló lehet a Lloyd és Postol-féle vizsgálat. A szakértő szerint a szíriaiak által használt eszközök hasonlítottak az irakiak által Iránra 1980-ban kilőtt rakétákra, amelyek egyenként 9 liter mérgező vegyszert tartalmaztak. Az augusztus 21-én Damaszkusz környékén bevetett eszközökben azonban volt egy második tartály is.

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hakos
2013. szeptember 06. 12:04
"egyre több a bizonyíték" Hát persze, hisz már nagy erőkkel gyártják őket. "a támadás elkövetője csakis a szíriai hadsereg lehetett. A felkelők ugyanis nem tudnának ilyen nagy mennyiségű szarint előállítani, vagy zsákmányolni." Nem is kell nekik előállítani vagy zsákmányolni, ha az amerikaiktól ingyen kapnak akármennyit.
bigyomail
2013. szeptember 06. 11:49
Hát arra is "egyre több bizonyíték" utalt, hogy Iraknak van tömegpusztító fegyvere. Most akkor háborúzunk, vagy népet hülyítünk? Persze lehet, hogy csak az időt töltik PR-al, amíg össze jön a kellő számú erő a térségben.
Gombóc XVI. Artúr
2013. szeptember 06. 11:10
Túl sok a "ha", különösen úgy, hogy az USA támadni akar, tehát érdeke, hogy neki kedvezőek legyenek a nyilatkozatok. Majd ha az ENSZ helyszínen járt szakértői szintén ezt fogják mondani, elhiszem, hogy Assad volt. Addig továbbra is azt gondolom, hogy a "másik oldal" az un. felkelők voltak, mert ez a támadás nagyon az ő érdeküket szolgálta.
Mannlicher
2013. szeptember 06. 10:54
Csak a lakható területek 70% szorították ki a felkelők Asszadékat nem beszélve a háború elején átállt katonákról akik vittek mindent ami a kezük ügyébe került. Ilyen körülmények között kijelenteni, hogy a felkelők nem lehettek nagy szakértelemre vall. Ráadásul ott van még a tévedés, vagy a baleset lehetősége is ekkora káoszban félig képzet sorkatonák és felkelők között bizony előfordulhat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!