„A Habsburg-monarchiában még nem volt tiltott a cannabis”

2013. augusztus 06. 12:12

Aktivizálta magát a monarchista Fekete-Sárga Szövetség (SGA) Ausztriában, programjuk már készen áll. A párt egyik vezetője, Alexander Šimec nem csak Ausztriában, de valamennyi közép-európai államban is vissza kívánja állítani a királyságot. Egyéb szokatlan céljaik is vannak: erősítenék a magyar, a cseh vagy az olasz nyelv oktatását Ausztriában, közvetlenné tennék a demokráciát, valamint legalizálnák a cannabis használatát. Szerinte az utóbbi amúgy is egy virtigli monarchista követelés. Techet Péter interjúja.

2013. augusztus 06. 12:12

Milyen Ausztriában szeretne négy év múlva élni?

Négy éves távlatban megelégednénk azzal, ha Ausztria mai határai között létrejönne egy nagyhercegség.

Az igazi vágyállamuk azonban nagyobb, mint a jelenlegi Ausztria.

Célunk, hogy minél több közép-európai állam csatlakozzon aztán egy új monarchiához.

Ausztria majdnem száz éve már köztársaság. A lakosság többsége már elfogadta ezt az államformát: a második köztársaság Európa egyik legsikeresebb állama. Miért kísérleteznének az osztrákok egy idejétmúlt államforma visszaállításával?

A monarchiát én nem idejétmúltnak, hanem időtállónak nevezném. Évszázadokon át voltunk királyság, a köztársaság pedig nincs még száz éves sem. Ráadásul Ausztria 1933 és 1945 között, a náci időszakban is köztársaság volt, így sok okunk nincs büszkének lenni rá. Ráadásul a köztársaság évtizedeken át nem jólétet, hanem polgárháborút, bizonytalanságot jelentett az osztrákoknak. Mai jólétünknek sem a köztársasági államforma az oka, maga a köztársaság nem is lenne képes fenntartani, biztosítani azt.

Pártjuk honlapján egy olyan térkép szerepel, amelyen Magyarország, Horvátország vagy egész Erdély is része ennek a közép-európai államnak. Egy mai átlag osztrák szavazó azonban nem inkább egyszerűen Kelet-Európára gondol, ha ezen országok neveit hallja?

Sokaknak talán tényleg csak Kelet-Európa jut eszükbe, ha az egykori Habsburg-monarchia utódállamait hallják. De a vasfüggöny mégiscsak már negyedszázada a múlt része, így a térség országai, lakosai talán újra közelebb kerültek egymáshoz az elmúlt évtizedekben.

Ausztriának lenne bármiféle előjoga a többi országgal szemben?

A helyreállítandó közép-európai monarchia szabad országok, szabad népek együttműködését jelentené, így egyetlen tagországnak, népnek se lennének előjogai.



Ki lenne a király?

Elsősorban a Habsburg-család valamely tagjára gondoltunk: valakire, aki nagy elismerésnek örvend a lakosság körében. Ha nem akadna egyetlen Habsburg sem, aki vállalná a feladatot, akkor más történelmi családok is szóba jöhetnek.

Támogatja a Habsburg-család egyáltalán a mozgalmukat?

Azon része, amely ma is tisztában van még történelmi küldetésével, egyértelműen szimpatizál velünk. De a Habsburg-család nem egy egységes tömb. Megoszlanak tehát a vélemények a családon belül is.

A legitim trónörökösnek, a Salzburgban élő Habsburg Károlynak mi a véleménye?

Mondjuk úgy, hogy ő érdektelen mozgalmunk céljait illetően. Nem mutat komolyabb érdeklődést. Ezt kénytelenek vagyunk tudomásul venni.

Nem csak királyjelöltre, de szövetségesekre is szükségük lehet. Hogyan viszonyulnak a többi osztrák párthoz?

Mi nyitottak vagyunk mindenki felé. Persze például a radikális jobboldali Osztrák Szabadságpárttal (FPÖ), amely be is tiltaná mozgalmunkat, nem gondolunk semmiféle együttműködésre.

Nem csak királyságot akarnak, de közvetlenebb demokráciát is. „A királyság a demokrácia megkoronázása” – hirdeti egyik plakátjuk. Miért is?

Egy monarchiában nem a pártoké a valódi hatalom, hanem a király közvetlenül tud a néphez fordulni. A pártok helyett a népnek kell közvetlenül és többször megnyilvánulnia, erre pedig több lehetőség van egy királyságban, mint egy olyan rendszerben, amelyet a pártpolitikusok uralnak. Egy köztársaságban az államfő is pártpolitikus, egy monarchiában nem.

Pártprogramjukban a könnyű drogok legalizálását is szorgalmazzák. Ez mennyire monarchista követelés?

Tény, hogy az államformával nem áll közvetlen kapcsolatban ez a célunk. De éppen ez bizonyítja, hogy mozgalmunk nem egyetlen témára koncentrál, hanem sokrétű. Egy monarchista párt számára persze egyáltalán nem ellentmondásos felvállalni ezt az ügyet, elvégre a Habsburg-monarchia idején a cannabis még nem volt tiltott.

Összesen 118 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MacElek
2013. augusztus 07. 01:44
"Elsősorban a Habsburg-család valamely tagjára gondoltunk" Csak nem a Gyuri? Menjél már, nem való az királynak! Már a vöröskereszt is sok neki. Egyébként is nektek császárotok volt, nem királyotok. Királyunk az csak nekünk volt.
MacElek
2013. augusztus 07. 01:40
"Pártjuk honlapján egy olyan térkép szerepel, amelyen Magyarország, Horvátország vagy egész Erdély is része ennek a közép-európai államnak." Az legfeljebb csak akkor lesz úgy, ha elfoglaljuk Ausztriát.
MacElek
2013. augusztus 07. 01:36
"Célunk, hogy minél több közép-európai állam csatlakozzon aztán egy új monarchiához." Kösz nem. Egyszer már csatlakoztunk, és aztán két szabadságharccal sem tudtunk kikeveredni belőle.
Burkus Gordon
2013. augusztus 06. 21:15
A Habsburg monarchiában a komonistákat agyonütötték.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!