Rendkívüli!

Békemenet after: közönségtalálkozó Bayer Zsolttal, Mráz Ágoston Sámuellel és Horváth Józseffel szombaton 18 órától

Obama komolyan mérlegeli a teljes afganisztáni csapatkivonást

2013. július 09. 18:15

Barack Obama amerikai elnök komolyan mérlegeli az afganisztáni amerikai csapatkivonás felgyorsítását, valamint azt, hogy 2014 után egyáltalán ne maradjanak amerikai egységek a közép-ázsiai országban – közölte kedden egyesült államokbeli és európai forrásokra hivatkozva az amerikai média.

2013. július 09. 18:15
Obama a The New York Times szerint azért vette fontolóra a zérómegoldást, mert megromlott a kapcsolata Hamid Karzai afgán elnökkel, aki felfüggesztette a tárgyalásokat a hosszú távú kétoldalú biztonsági megállapodásról. Ez utóbbi az amerikai csapatok afganisztáni állomásoztatásának jogalapjául szolgálna. Karzai így reagált arra, hogy az Egyesült Államok júniusban Katarban tárgyalásokba kívánt bocsátkozni a tálibok képviselőivel.
 
Washington elkötelezte magát, hogy 2014 végéig befejezi afganisztáni katonai szerepvállalását, de azt tervezte, hogy egy kisebb létszámú kontingenst hátrahagy a kivonulás után.
 
Egy, a CNN-nek nyilatkozó kormányzati képviselő rámutatott, hogy a zérómegoldás eredetileg is ott szerepelt a lehetséges forgatókönyvek között és a legújabb fejlemények csak megerősítették, hogy Washington emellett dönthet.
 
Ha az Egyesült Államok a teljes csapatkivonást választja, akkor az afganisztáni végjáték az irakihoz lesz majd hasonlatos. Bagdad megtagadta ugyanis, hogy a háború hivatalosan meghirdetett vége utáni időkre is meghosszabbítsa az amerikai katonák jogi immunitását.
 
Karzai korábban úgy nyilatkozott, szeretné, ha az amerikai csapatok a NATO-misszió befejeződése után is maradnának, de élesen bírálta azok fellépését, főleg a polgári áldozatok miatt.
 
A The New York Times úgy értesült, hogy Obama és Karzai legutóbbi, a feszültségek enyhítését célzó telefonbeszélgetése balul sült el, mert az afgán elnök azzal vádolta meg az Egyesült Államokat, hogy különbékére törekszik a tálibokkal és pakisztáni támogatóikkal és cserben akarja hagyni Kabult.

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2013. július 10. 02:22
De most aztán annyira komolyan mérlegel, hogy hú! Amúgy a mérlegelés mérlegelést jelent, nem pedig csapatkivonást.
blehel
2013. július 09. 22:31
Hu, bassszus, ezek szerint itt vannak emberek, akik szerint indokolt a lanyarcokba savat onteni. Minimum szegyeljetek magatokat!
0bsitos
2013. július 09. 19:44
Obama nekivezette az Államok gazdaságát a falnak, és most valahol spórolni akar. Meg bizonygatni, hogy megérdemelte a békedíját.
kulalak
2013. július 09. 19:37
Közben Obama újra megnézte a "Charlie Wilson's war"-t. :) http://www.imdb.com/title/tt0472062/?ref_=fn_al_tt_1
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!