Obama korlátozza a drónháborút

2013. május 23. 21:05

Az Oszama bin Laden ellen Pakisztánban végrehajtott művelet nem válhat normává – jelentette ki csütörtökön Barack Obama amerikai elnök a washingtoni Nemzeti Védelmi Egyetemen mondott beszédében.

2013. május 23. 21:05

Obama rámutatott, hogy az Egyesült Államoknak az al-Kaida, a tálibok és a szövetségeseik ellen folytatott háborúja legitim mind az amerikai, mind a nemzetközi jog szerint. A harc azonban, mint mondta, új szakaszához érkezett. „Az, hogy egy katonai taktika legális vagy hogy emellett hatékony is, nem jelenti azt, hogy minden vonatkozásában bölcs és erkölcsös is” – jelentette ki Obama.

Mostantól mindaddig nem rendelhető el dróncsapás, amíg „csaknem bizonyossággal” meg nem állapítható, hogy annak nem lesznek polgári áldozatai – mondta Obama. Az amerikai elnök nem sokkal a felszólalása előtt jóváhagyta a terrorelhárításra vonatkozó új elnöki irányelveket, amelyek egyebek között leszögezik, hogy az Egyesült Államok akkor nem alkalmaz halált okozó erőt, ha a terrorizmussal gyanúsított személyek elfogása lehetséges. Az új útmutatás szerint ezentúl amerikai részről csakis akkor alkalmaznak megsemmisítő csapást, ha amerikaiak elleni támadást kell megakadályozni, de azt is kizárólag akkor, ha az elfogás nem megvalósítható és ha a veszély elhárításának nincs egyéb ésszerű alternatívája.

Az elnök azt is bejelentette, hogy visszavonta a guantánamói börtönökben fogva tartott jemeniek hazaszállítására vonatkozó, 2009-ben bevezetett moratóriumot. Obama a washingtoni Nemzeti Védelmi Egyetemen elmondott beszédében megismételte, hogy eltökélt szándéka a kubai területen található fogolytáborok bezárása. Bejelentette, hogy különmegbízottat fog kinevezni a guantánamói foglyok elszállításának felügyeletére. Egyben felszólította a Pentagont, hogy amerikai területen jelöljön ki helyszínt a katonai bírósági eljárások lefolytatásához.

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nosam
2013. május 24. 00:10
Amíg pl imámok konkrét emberek legyilkolására, pl a dán karikaturista, adnak engedély illetve parancsot, hát úgy azért várható volt az is, hogy a civilizált emberből is előbújik majd az állat, és azt mondja, majd levadászunk mi titeket imámokat egyesével! "Dehogy ti fogtok itt emberekre, még egyszerű karikaturistákra is vadászni. Majd megtudjátok kedves imámok, milyen az embervadászat." Hogyan fordulhatott az elő, hogy imámok konkrét kivégzési parancsot adtak ki, egy egyszerű dán karikaturista ellen? Nem vethető az össze a dán karikaturista olyan imámokkal, akik amellett még amerikai állampolgárok kivégzésére is utasításokat adtak. Tehát itt nem egyoldalú dologról van szó. Persze benne van ebben az is, hogy a nyugati civilizáció beleszól elmaradott országok politikájába, vagy nyersanyagainak kiaknázásáért megszáll más nemzeteket. De akkor is, ez egy nagyon bonyolult és összetett dolog.
Zsolt75
2013. május 23. 22:56
"...elnöki irányelveket, amelyek egyebek között leszögezik, hogy az Egyesült Államok akkor nem alkalmaz halált okozó erőt, ha a terrorizmussal gyanúsított személyek elfogása lehetséges..." De ha van lába, elfuthat ugyebár, tehát mehet a raketta...
perszekutor
2013. május 23. 21:47
==„Az, hogy egy katonai taktika legális vagy hogy emellett hatékony is, nem jelenti azt, hogy minden vonatkozásában bölcs és erkölcsös is”== Taktikai duma, porhintés a szembe. Ez a szerecsen tud valamit Ámérika ellenségeiről, amit mi még nem tudunk. De azt hiszem nemsokára világos lesz minden. Guantánamót már persze hogy megszüntetik, mivel tönkretették vagy megölték az összes foglyot. Blablablablablablabla................
egysegelem
2013. május 23. 21:29
Nagyra ertekelem Obama kulpolitikai erofesziteseit. Meg ha nem is rajta mulik, hogy ezek megvalosithatok-e vagy sem, a szandek is fontos.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!