Fico: Szlovákiát a szlovák nemzet számára hoztuk létre

2013. március 04. 09:29

Félreértésről, és nem a kisebbségek elleni támadásról van szó – állítja Robert Fico a Matica Slovenská múlt heti rendezvényén elhangzott, nagy vihart kiváltó beszédéről. A szlovák miniszterelnök azt szeretné, „ha abbamaradna a kisebbségi jogokkal való zsarolás”.

2013. március 04. 09:29

Fico múlt kedden Túrócszentmártonban (Martin) a Matica Slovenská megalakulásának 150. évfordulója alkalmával megrendezett ünnepségen az állam zsarolásával vádolta meg a kisebbségeket, és azt állította, Szlovákia elsősorban a szlovákoké, nem pedig a kisebbségeké.

A kormányfő az Új Szó szlovákiai magyar napilapban megjelent interjújában azt mondta: egy konkrét eset alapján általánosított, amelyről viszont nem kívánt beszélni. „Továbbra is állítom, hogy egy olyan kormány élén állok, amely mindent meg kíván tenni azért, hogy a kisebbségek jól érezzék magukat. Mindent megteszek azért, hogy jók legyenek kapcsolataink Magyarországgal. Ami pedig a kijelentéseimet illeti, amelyeket értelmetlenül nyomban úgy használtak fel, mintha puskaporosak lennének: a Matica Slovenská akcióján egy konkrét esetre reagáltam.”

Arra a kérdésre, hogy az elhangzottak miatt nem akar-e bocsánatot kérni, azt válaszolta: „Azt mondtam, hogy sajnálom, ha félreértettek. Egy konkrét esetről beszéltem, ez az a kijelentés, amit idézhetnek tőlem.” Fico a Matica ünnepségén azt mondta: úgy látja, van olyan tendencia, hogy a szlovák államalkotó nemzet kárára mindenütt előtérbe kerülnek a kisebbségi problémák, mintha „Szlovákiában nem is élnének szlovákok”, s ez furcsa.

„Szeretném, ha abbamaradna a kisebbségi jogokkal való zsarolás”, húzta alá. Leszögezte: bármennyire is tisztelik a kisebbségeket, a független Szlovákiát nem az ő számukra, hanem elsősorban az államalkotó szlovák nemzet számára hozták létre.

„Érvényes, hogy az állam nemzeti, a társadalom pedig polgári. Mi független államunkat elsősorban nem a kisebbségek számára hoztuk létre, bármennyire is tiszteljük őket, hanem elsősorban a szlovák államalkotó nemzet számára, mert éppen a szlovákok voltak azok, akik a volt közös Csehszlovákiában nem tudták érvényesíteni minden képességüket”, jelentette ki.

A kormányfő beszéde felháborodást váltott ki a szlovákiai kisebbségek körében. Képviselőik elfogadhatatlannak minősítették a kijelentéseket, bírálták Ficót és magyarázatot követeltek. Élesen bírálta a szlovák kormányfőt a Híd magyar-szlovák párt is.

Összesen 262 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sine ira et studio
2013. március 04. 22:40
És hogy a cikkre is reflektáljak: kissé nagyképű dolog Ficótól arról beszélni, hogy Szlovákiát kinek hozták létre - ugyanis nem ők hozták létre. Története során létrehozta már Szlovákiát a magyar Vörös Hadsereg, a versailles-i békekonferencia, Adolf Hitler és 20 éve a prágai kormány. Ő személyesen, vagy egyáltalán, a szlovák nép nem hozta létre Szlovákiát... csak szólok :) Mondjuk, ez sokat megmagyaráz a frusztrációból :)
sine ira et studio
2013. március 04. 22:17
Kedves Akitlosz! Kossuth minden érdemének, politikai és szónoki tehetsége mellett el kell ismerni, hogy 1849 tavaszától fogva egyszerűen kihullottak a kezéből az események. 1. "Kormányzó elnökként" egy olyan pozícióba manőverezte magát, ahol mindenki felett állt, de gyakorlati ráhatással az eseményekre már nem bírt. Keresztülverte a Habsburg-ház trónfosztását, amivel elvágta az utolsó Európához kötött diplomáciai kötelékünket, és a világ szemében legitimálta az orosz segítségnyújtást. Bár nem ez volt az első eset, meg kell említenünk, hogy oroszlánrészt játszott abban (főleg Dembinszki fővezéri kinevezésével), hogy a honvédsereg stratégiai hibákat követett el. 2. A szabadságharc elvesztése után az első pillanatban ráverte a vereségért a felelősséget arra az emberre, akit ő hagyott reménytelen helyzetben Magyarországon (vidini levél és Görgei Artúrra gondolok itt). 3. Az emigrációban teljesen kimanőverezte magát a politikai valóságból. A Balcescuval és más emigránsokkal kötött félmegegyezések nem csak a politikai elitek, hanem a közvélemények tetszését sem érték el. A konföderációtervezetek kialakításakor Kossuth sem a nagyhatalmak reális politikai célkitűzéseivel, sem az egyes nemzetek szándékaival nem törődött, tehát körülbelül annyit tett, mintha én leülnék a térkép elé és hasraütés alapján elkezdenék rajzolgatni. 4. Nem tudott reális alternatívát kínálni a kiegyezéssel szemben, még akkor sem, ha a "kasszandrai jóslat" megvalósult. A "várjunk, míg lesz valami" az én szememben nem reális politikai alternatíva, egy emigráns politikus élheti így az életét, egy ország nem. Ezek a tények, és ezek mögött a tények mögött, REÁLPOLITIKAI SZEMSZÖGBŐL, és nem egy durcás, érzelmeiben sértett gyermek szemszögéből nézve vajmi keveset számít, hogy ki milyen állampolgár volt.
magnamater
2013. március 04. 15:39
Szlovákok számára hozták létre Szlovákiát,ezért az ezer év óta ott élő magyaroknak nem adtak állampolgárságot,sokat megöltek közülük, ártatlanokat, kiknek csak az volt a bűnük, hogy magyarnak születtek,sokakat lecsuktak, tömegeket kitelepítettek, a Benes dekrétumok máig érvényesek, a magyar nyelv használatáért bárkit összevernek - szlovákok ezt az államot hitleri mintára csinálták!
brabant89
2013. március 04. 14:32
"Félreértésről, és nem a kisebbségek elleni támadásról van szó – állítja Robert Fico" Hát, ha ő mondja, akkor azt biztos úgy van. Bayer Zsolt írását is félreértették itthon, meg Gyöngyösi Márton felszólalását. Mert hát rasszizmus Magyarországon ugyanúgy nincsen, ahogy elnyomó kisebbségpolitika sem létezik Szlovákiában.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!