Fidesz vs. RMDSZ: kit választ Erdély?

2013. január 17. 09:56

A romániai magyarok többsége az RMDSZ-re szavaz a romániai választásokon és a Fideszt támogatná a magyarországin – tehát egyszerre RMDSZ- és Fidesz-szavazó.

2013. január 17. 09:56
Balogh Ákos Gergely

A tegnapi posztunk a külhoni szavazatok valós politikai súlyáról szólt, most nézzük, milyen esélyekkel indulna a szavazatokért az RMDSZ által tavaly felvetett külhoni párt, ami elindította az egész gondolatmenetet. Mivel maga a felvetés szerintem sokkal inkább egy, a Fidesznek szóló fricska, semmint komoly elképzelés, ezért sajnos 2014-ben aligha fog kiderülni, hogy helytállóak-e a következtetéseim.

Ahogy tegnap írtam, 2014-re legfeljebb 8 millió 450 ezer választásra jogosulttal, közülük legfeljebb 450 ezer külhoni magyarral számolok. Ezt továbbra is fenntartom, még ha László Róbert vitatja is a számaimat. 2012 novemberéig 120 ezren kapták meg Romániában a magyar állampolgárságot, tegyük fel, hogy a választásokig (pontosabban a külhoniak számára továbbra is létező választási regisztrációs időszak lezárultáig) még egyszer ennyien szerzik azt meg – így biztosak lehetünk benne, hogy nem becsüljük alul a romániai magyar választók 2014-es számát.

Van tehát 240 ezer állampolgárunk, tegyük fel, hogy 90%-uk, 220 ezer ember elmúlt 18 éves, így potenciális választó. Hogy ők kit választanának a magyarországi mezőnyből, arról egy éve készített kutatást a Kvantum Research és a Political Capital. Eszerint akkor a választási részvételre hajlandóságot mutató megkérdezettek 55 százaléka támogatta volna a Fideszt, az összes többi párt támogatottsága 5% alatt maradt volna (MSZP 4,1%, Jobbik 2,9%, DK 1,8%, LMP 0,2%), míg 35% nem tudta, vagy nem mondta meg, kire szavazna. 

A 2012-es romániai választásokon az RMDSZ a magyar szavazatok 80-90%-ára számíthatott, a többit az MPP és/vagy az EMNP szerezte meg. A kutatásból és a választási eredmények összeolvasásából az következik, hogy a romániai magyarok többsége az RMDSZ-re szavaz a romániai választásokon és a Fideszt támogatná a magyarországin – tehát egyszerre RMDSZ- és Fidesz-szavazó.

Kérdés, hogyan módosítana a magyarországi választásokra vonatkozó preferenciáikon egy RMDSZ-es hátterű Feltételezett Külhoni Magyar Párt (FKMP) létrejötte. Biztosan lennének támogatói egy ilyen formációnak (elsősorban Romániában, de kisebb számban az anyaországban vagy a nem romániai külhoni magyarok körében is), a Fidesztől is el tudna csábítani valamennyi szimpatizánst, de ezzel még mindig messze lenne a parlamenti küszöb, különösen akkor, ha figyelembe vesszük, hogy a fő bázist jelentő külhoni magyaroknak továbbra is regisztrálniuk kell majd, hogy egyáltalán szavazhassanak 2014-ben.

Szinte biztos vagyok benne, hogy egy ilyen politikai formáció indításával az RMDSZ ugyanazt a hibát követné el Magyarországon, amit a Fidesz elkövetett Romániában: messze túlbecsülné saját szimpatizánsaira gyakorolt befolyását, saját népszerűségének kiterjeszthetőségét. Az elmúlt évek romániai választásain láthattuk, hogy a Fidesz kétségkívül meglévő erdélyi népszerűségét csak nagyon korlátozottan tudták az RMDSZ-szel rivalizáló magyar pártok szavazatokra váltani, Fidesz-támogatás ide vagy oda.

Kérdés még, hogy az MSZP – szerintem mindenképpen örvendetes – nemzeti fordulata,bocsánatkérése és az RMDSZ-szel kötött együttműködése milyen hatással lesz a magyarországi pártok romániai erőviszonyaira. Nehezen tudom elképzelni, hogy 2014-ben emiatt külhoni magyarok tömegei fordulnának a szocialisták felé, ehhez túl erősen élnek még a 2002-es, 2004-es és egyéb sérelmek. Itt különösen érvényes az, hogy hiába buzdítaná az RMDSZ saját szavazóit az MSZP támogatására – aligha fogja –, azzal csak a saját hitelességének ártana, a szocialistáknak azonban nem sok szavazatot hozna. Önmagában az RMDSZ-MSZP együttműködés hivatalossá tétele is érdekes fejlemény. Egyrészről érthető, hiszen egy külhoni magyar párt jó esetben minden anyaországi politikai erővel rendezett viszonyra törekszik. Másrészt pikáns, hiszen az RMDSZ az Európai Néppárt tagja, míg az MSZP a legfőbb rivális európai pártcsaládhoz tartozik. Ez viszont legalább annyira szól az RMDSZ és a Fidesz ellentmondásos viszonyáról, ami elsősorban nem a romániai magyar párton múlik. 

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
incze
2013. január 24. 03:59
A romániai magyarok választási aktivitása tudottan csekély. A két versengő (orbánista-kövérista) fidesz szatelit párt együttesen produkált mintegy 40 ezer szavazatot a legutóbbi választáson. Ennyi szavazatra számíthat (maximum) a fidesz. Az rmdsznek az égvilágon semmi oka szeretni a fideszt, és a magyar politikai pártokkal szemben leginkább valamiféle egyenlő távolságot igyekszik tartani. Tehát aligha kezd nagy mozgósításba a fidesz oldalán. (És amikor nagy mozgósításba fogott a saját maga javára, akkor tudott legutóbb vagy félmilliónyi szavazatot összeszedni.) Ez a külhoni fidesz-szavazat projekt csak a fidesz jó drága vágyálma.
Berecskereki
2013. január 17. 16:54
Szerintem, amikor az RMDSZ-MSZP-FIDESZ pártok tekintetében a viszonyokat értékeljük és ehhez hozzávesszük a szavazói attitűdöt is, más álláspontból kell kiindulni, mint ahogy mi ezt Magyarországon vélelmezzük. Erdélyi magyarokkal beszélgetve az a vélemény alakult ki bennem, hogy sokan azért szavaznak választáskor az RMDSZ-re, mert úgy vélelmezik esélye van az adott ciklusban a kormányban részt venni, s onnan többet tehet a magyarokért, mint ellenzékben. Tapasztalatom alapján az erdélyi kettős állampolgársággal rendelkezők többsége FIDESZ szimpatizáns, s ez a többség szerintem részt fog venni a szavazáson. Az pártszimpátiájukra pedig döntően hat a népszavazás során tanúsított magyarországi pártok hozzáállása. Összegezve, elfogadom BÁG álláspontját és következtetését.
Berecskereki
2013. január 17. 16:35
Szerintem László Róbertnak abban igaza van, hogy a viszonyszámok a korábbi írásban nem egymással nem kompatibilisek. A leadott szavazatokat nem a szavazóképes állampolgárok létszámához kell viszonyítani, hanem a szavazáson megjelentek létszámához. Pl.; Amennyiben feltételezzük, hogy az anyaországi tényleges szavazók száma 5 millió, a külhoni szavazóké 500 ezer, akkor a számítás (500.000/(5.000.000+500.000))*100=9,1 % Amennyiben a listás és egyéni mandátumok tekintetében a külhoni szavazók nélkül szoros eredmény lenne, akkor akár a külhoni magyarok szavazata a győzelem tekintetében a mérleg nyelvét is képezheti. Matematikailag az is előfordulhatna, hogy listán a külhoni magyarok szavazata tenné lehetővé egy párt 5 % feletti teljesítését. Ilyen értelemben tehát nem elhanyagolható. Ami a tényleges szavazást illeti, ezt csak kalkulálni és különböző felmérésekből lehet következtetni. A körülvevő országok magyarságával egy civil szervezeten keresztül van kapcsolatom. A tapasztalatom az, hogy a magyarországi pártszimpátiájuk megközelítőleg megegyezik azokkal az adatokkal, amellyel BÁG az írásban számol. Így az ő számait reálisnak tartom. Amennyiben a példaként hozott számítást elvégezzük és feltételezzünk egy olyan szoros eredményt, amiről írtam, akkor döntő lehet a külhoni magyarok szavazta. Van aki felveti, hogy a végső összesítésnél és a választási győzelemnél döntő az egyéni mandátumok mennyisége, pontosabban ezen fog eldőlni a győzelem, s ehhez elég az egyéni mandátumok 80 %-nak a megszerzése. Ezt én is fontosnak vélem, de ez önmagában nem elégséges. Szükséges hozzá a megfelelő listás eredmény is. Az sem mindegy, hogy az egyéni mandátum során a győztes és második helyezett között mekkora a különbség. Tudomásom szerint, a győztes és második helyezett közötti különbség is számbavételre kerül a töredék szavazatok összeszámolásakor. Tudtommal a töredék szavazatok – hasonlóan a korábbiakhoz – alapján elosztásra kerülő mandátumok száma 15 % a listás mandátumokénak, amely legfeljebb a pártok közötti különbséget csökkentheti. Az sem mindegy, hogy a választás során mennyi párt indul és milyen eredményeket érnek el, illetve ki milyen számú egyéni jelöltet tud állítani. Mindebből az a következtetés vonható le, hogy jelen állás szerint a végeredményre levont következtetés csak elméleti – ha úgy tetszik jóslás – mert akár a fordítottja is megtörténhet.
Soma
2013. január 17. 12:01
Szerintem ismerni kell a külhoni magyarok mentalitását. Minden számháború ellenére utálják azokat, akik megtagadták őket. Minden voks mögött egy ember áll. Itthon is, külhonban is. A külhoni magyarok és itt belül is tökéletesen kirajzolódott, kik is a demokraták. Werber látja, kikkel van dolga, megpróbálja őket pozitív irányba terelni, de a felelősen gondolkodó ember tudja, hogy a demokratának csúfolt ellenzék mire képes.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!