Születésnapján köszöntötték Tamás Aladárnét

2012. május 20. 18:53

A százéves, szlovák állampolgárságától megfosztott felvidéki magyar pedagógust vasárnap száznál is többen köszöntötték Rimaszombat református templomában.

2012. május 20. 18:53

A százéves Tamás Aladárnét, Ilonkát köszöntötték vasárnap a felvidéki Rimaszombaton; az idős pedagógus neve akkor vált ismertté, amikor az elmúlt évben a szlovák állampolgársági törvény alapján megfosztották szlovák állampolgárságától, miután többedmagával együtt nyilvánosan felvállalta, hogy megkapta a magyar állampolgárságot.

A Gömörország fővárosának mondott Rimaszombat református templomában vasárnap délután több mint százan – rokonok, barátok, ismerősök, egykori tanítványok, magyarok és szlovákok – vettek részt a Tamás Aladárné tiszteletére megtartott hálaadó istentiszteleten. A jó erőben lévő idős asszony lányával lépett a templomba, amelynek padsoraiból igen sokan köszöntötték.

Molnár Sándor református lelkész a Kárpát-medencei magyar pedagógus-társaság egyik legidősebb tagjának nevezte az ünnepeltet, akivel - mint mondta - az a gyalázat esett meg, hogy szülőföldjén, ahol otthona van, ahol tisztességesen élt, nevelt, tanított, ma már nincs nyilvántartott, bejegyzett címe, „minden ok nélkül és jogtalanul hontalanná lett”. A százéves pedagógus a templomban vehette át B.Kovács Istvántól, a Simonyi alapítvány elnökétől a Petőfi-díjat, amellyel a szlovákiai magyarság jeles képviselőit tüntetik ki.

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Öreg
2012. május 20. 20:07
Ilonka Néni! Isten áldja meg emberségéért és magyarságáért!
3M..
2012. május 20. 19:19
Isten éltesse!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!