Megkezdődik az amerikai csapatkivonás Afganisztánból

2011. július 07. 08:14

Nyolcszáz katona tér vissza Afganisztánból júliusban, ősszel pedig ismét nyolcszáz haditengerész távozik az országból. Az amerikai erők parancsnokhelyettese arra számít, hogy ősz végén döntenek arról, honnan vonnak ki további 8400 katonát.

2011. július 07. 08:14

Megkezdődik az amerikai erők kivonása Afganisztánból a nyáron. Júliusban a Nemzeti Gárda nyolcszáz katonája tér vissza az Egyesült Államokba, nyolcszáz haditengerész pedig ősszel hagyja el az országot - közölték magas rangú amerikai tisztek.

Ez az első alkalom, hogy a Pentagon részleteket árul el a Barack Obama elnök által júniusban bejelentett csapatkivonás menetrendjéről. Obama utasítására az év végéig tízezer, 2012 őszéig pedig 23 ezer katonát vezényelnek haza. David Rodriguez altábornagy, az Afganisztánban állomásozó amerikai erők parancsnokhelyettese elmondta, hogy a harci, a támogató és a logisztikai csapatokat fokozatosan vonják ki Afganisztánból. Az altábornagy arra számít, hogy az év végéig kivonandó további 8400 katonát illetően a parancsnokok megvárják az ősz végét, s utána döntik, hogy mely egységeket tudják nélkülözni.

Az amerikai csapatok kivonását annak dacára is megkezdik, hogy Afganisztánban továbbra is heves harcok folynak. A múlt héten tálibok megtámadták Kabulban az Intercontinental szállodát és 12 embert öltek meg. Merész akciójuk újra felvetette azt a kérdést, hogy az afgán erők mennyire felkészültek a biztonság szavatolására az amerikai csapatok távozása után.

Staffan de Mistura, az ENSZ afganisztáni ügyekben illetékes különmegbízottja a Biztonsági Tanács szerdai ülésén kifejtette, közeledik az a pillanat, amikor Afganisztán átveheti a felelősséget saját biztonságáért.

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Honfi-fi
2011. július 07. 13:29
Oda se kellett volna menni. Főleg nekünk nem.
drieno
2011. július 07. 09:46
a birodalom mégse bír korlátlan ideig háborút viselni a glóbusz másik végén? különben is minek, ha nincs ott olaj? az usa-t a hitelminősítők le fogják fokozni, ha augusztus 1-ig nem csinál valamit a költségvetésével, nem hoznak valamilyen törvényt az obama meg a kongresszus együtt - látva a görögök racionális viselkedését akár a republikánus és demokrata politikusokról is elképzelhetünk hasonlót
kukagyerek
2011. július 07. 09:13
Most, hogy földig rombolták az országot, odébbállnak! Várja már otthon őket a "békenóbeldíjas".
NoCsak
2011. július 07. 09:09
Most hogy nincs Bin Laden, már kinőnek a növények is a sziklás hegyes vidéken? A platina bányákat azért csak nem hagyják el az amik. - Már volt Korea, Vietnam, Afganisztán, Irak, sehol sem győztek igazán, csak a baromi embervesztességet okozták úgy a saját 20-30 éves fiataljaiból (a fenti 4 háborúkban kb 30 ezer katona), más országokból kb 100 ezer katona, civil halt meg. Libiát nem merik felvállalni, oda az európai országokat erőltetik. Lesik az eredményt, majd akkor lépnek?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!